Elsősegély a kerékpárról való leeséskor

Elsősegély a kerékpárról való leeséskor>

Az biztos, hogy egyszer mindenki leesik a kerékpárról. A kisebb sérülések esetében egyszerű tanácsot adni és segíteni, de a kerékpározás olyan sport, amelyben az esés halálos következményekkel járhat. Fontos, hogy elsajátítsuk az elsősegély alapjait, és képesek legyünk megbirkózni az ilyen esetekkel is.

Kerékpárról való leeséskor :

  1. Közvetlenül esés és az ebből eredő sokk után ellenőrizze, hogy nem ütött-e meg a fejét és nincs-e sérülése.
  2. Menjen biztonságos helyre, és ellenőrizze a sisakot és annak állapotát. Amikor sokkban vagyunk, alábecsülhetjük a fej sérülését, és a sisakmutatója annak, hogy mennyire volt súlyos az esésünk.
  3. A sebeket titszítsa ki, fújja meg és ragassza be. Készüljön fel, hogy a kerékpáros esés után általában hosszú ideig gyógyulnak a sebek. Ezeket is megfelelően ki kell tisztítani, hogy ne gyulladjanak be. Ideális volna, ha praktikus outdoor elsősegély dobozát mindig magával vinné.
  4. Súlyos fejfájás, orr- vagy fülvérzés esetén ne igyon vizet, mivel az hányást okoz és rontja az egészségi helyzetet. Hívjon segítséget és hívja a 112 vagy a 104 telefonszámot.

Mint megmentőnek, tudnia kell:

  • felbecsülni a helyzetet a saját életének veszélyeztetése nélkül
  • a sérülés jeleinek felismerése
  • elsősegélynyújtás
  • mentők segítségül hívása

Az elsősegély alapjai:

  1. Először tudjuk meg, hogy a sérült szemény magánál van, lélegzik, vérzik és reagál.
  2. Fontos a beszélgetés, a sérült sokkos állapotban lehet és a sérülések nem muszáj, hogy azonnal láthatóak legyenek, ezért próbáljuk megtudni, mi, mikor és hogyan történt, hogy használ-e valamilyen gyógyszert, allergiás-e. Megőrizzük a nyugodt hangot.
  3. Ha arra gyanakszunk, hogy nyaki vagy gerinci sérülésről van szó, a sérültet nem mozgatjuk.
  4. Ellenőrizzük a test egyes részeit:
    • Fej és nyak: Ellenőrizzük a fej környékét a hajjal együtt, hogy látunk-e vérzést vagy deformációt, füleket és az orrot az esetleges folyás esetén, a szájat, hogy található-e benne hányás vagy ételmaradék. A fejet nem mozgatjuk!
    • Szemek: szűk vagy tág pupilla. A nem egyformán tág pupillák életveszélyes állapotot jelentenek.  
    • Mellkas és has: keressen sebeket, esetleg nem látszanak-e a szervek, idegen testet.
    • Végtagok: ellenőrizze a felső és alsó végtagokat, hogy érte őket deformáció, sérülés vérzés.
    • Hátgerinc és hát: Ha úgy ítéli meg, hogy a hátgerinc sérült próbálja ki a végtagok érzékenységét és erejét. Engedje, hogy a sérült megszorítsa kezeit, nyomást gyakoroljon a lábával az Ön kezére.

Mesterséges légzés, a vérzés leállítása és sokk. Kellemetlen helyzetek amikor az életről van szó, meg kell őriznünk a hidegvérünket.

A légzés és a vérkeringés leállása

Ha a helyzet súlyos, a személy eszméletét vesztette, nem reagál a megrázásra sem, nem lélegzik vagy nagyon gyengén lélegzik.

  • A sérültet egy kemény és egyenes alátétre fektetjük.
  • Felnőtt esetén az újraélesztést 30 mellkasi nyomással kezdjük 5-6 cm mélyen a mellkas közepén a tenyér alsó részével, ezután jön 2 mentő belégzés, amikor ellenőrizzük a mellkas emelkedését.
  • Az eljárást megismételjük, miközben egy perc alatt 100 nyomást végzünk a mellkason.

Nagy külső vérzések és az 5Z:

  • Olyan sérüléseknél, ahol vérzés keletkezik jegyezze meg az ún 5Z szabályt: Vérzés észlelése. Seb benyomása. Emelje szív feletti magasságba. Akadályozza meg a sokkot. Hívja a 112/104 telefonszámot.
  • Ne feledkezzünk meg a sokk megakadályozásáról, ellenőrizzük, hogy a sérült magánál van, lélegzik és ne felejtsünk el mentőt hívni.
  • Szorító kötést nem alkalmazunk a vérzés megállítására!

Sokk: A sokk tünetei között szerepel a nyugtalanság vagy álmosság, homályos látás, szomjúság, émelygés, hideg, sápadt és izzadt bőr, gyors és gyengén tapintható pulzus, gyors légzés.

  • A sérült alsó végtagjait 30 cm magasságba emeljük. Fejsérülés vagy mellkasi sérült, szív vagy légzési nehézség, eszméletvesztés idején nem teszünk így!
  • Tartsa be az ún 5T szabályt : 1. Csönd, 2. Meleg, 3. Fájdalom csillapítás, 4. Folyadék (A legtöbb sokkos ember szomjúságot érez, így megnedvesíthetjük a sérült személy ajkait. Nem itatjuk meg! A folyadékok hányást és az állapot rosszabbodását okozhatják.) Szállítás