Hogyan erősítheti a téli kerékpározás az immunrendszert

Tag-ek:
Hogyan erősítheti a téli kerékpározás az immunrendszert>

A téli időszak jól ismert a hőmérséklet-ingadozásairól. Biztosan mindannyian megtapasztaltátok már. Egyik nap gyönyörű mesébe illő tél van és rögtön másnap esni kezd az eső, esetleg 10 fokot is ugrik a hőmérséklet. Az ilyen hőmérséklet-kilengések ideális feltételeket teremtenek a megfázásnak és a fertőző betegségeknek, amelyeknek egyszerűen nincs helyük az életünkben. Hogy hogyan tudjuk megerősíteni immunrendszerünket ebben az időszakban éppen a téli kerékpározás segítségével, megtudhatjátok az alábbi cikkből.

Téli kerékpározás, mint az ellenállóképesség növelésének formája

Az ellenállóképesség-növelés hallatán talán mindenkinek a hideg víz jut az eszébe. De tudtad, hogy az ellenállóképesség növelésének más formái is léteznek? Ezek közül az egyik az úgynevezett „levegővel történő ellenállóképesség-növelés”. Pontosan ezt a fajtát végzed, ha a téli időszakban biciklizel. Mint minden helyes ellenállóképesség-növelési módnak, a téli kerékpározásnak is megvannak a maga alapelvei.

Jó minőségű öltözék, mint a siker alapja

A téli kerékpározás több szempontból is különleges sportág. Ha az ellenállóképesség-növelés módjaként tekintünk rá, tudatában kell lennünk egy alapvető dolognak. A biciklizés egy aerob – anaerob tevékenység, melynek során verejték képződik, amihez nagysebességű mozgás is társul. Ha egészségesek akarunk maradni, vagy javítani szeretnénk immunrendszerünkön, elengedhetetlen a funkcionális öltözék viselete.

Outfitted kulcstulajdonsága a tökéletes verejtékelvezetés kell, hogy legyen. A felső réteg legyen szél- és vízálló, valamint légáteresztő. A kerékpárnyeregben megélt téli örömök alfája és omegája az alábbi dolgok beszerzése: Jó minőségű termoatléta, kabát, meleg téli nadrág, téli kerékpáros kamásli, téli sapka kerékpáros sisak alá, zokni, csősál és kesztyű. Ezen termékek mindegyikét egy helyen megtalálod a Holokolo-nál.

A kerékpározás megfelelő időtartama és profilja

Az immunrendszer kerékpáron, száraz ellenállóképesség-növeléssel történő erősítésének további fontos elve a kerékpározás megfelelő időtartama. Ez nagyon individuális lehet, ugyanis mindenki másképp tűri a hideget. Általánosságban érvényes, hogy a téli edzést nem kell erőltetni. A tapasztaltabb és edzettebb versenyzők megbirkóznak a kb. 2:30 órás edzésekkel. Ha te is ilyen edzésben gondolkodsz, esetleg csak most vágsz bele, akkor 1:00 óra kezdetnek bőven elég lesz neked.

Az útvonal kiválasztása

Ami az edzés helyét illeti, megközelítőleg 10 km hosszú kört javaslunk. Nézz ki magadnak valamit otthonod közelében, változó terepprofillal. A kör kiválasztásakor inkább rövidebb emelkedőket és lejtőket részesíts előnyben. Ha edzés közben nagyobb hideget kezdesz érezni, az edzést be kell fejezni. A kör előnye abban is rejlik, hogy szükség esetén gyorsan haza tudsz menni.

A téli kerékpározás jelentette előnyök a szervezet immunitására nézve

Egy dalban ez áll: „Ne állj meg, légy te a bajnok!”, és ez ebben az esetben sincs másként. A hideg környezetben való tartózkodás és az itt végzett testmozgás kinézetre nem valami vonzó tevékenység. De ennek ellenére, ha leküzdöd önmagadat és minden fentebb említett elvet betartasz, erősebb kerékpárossá és emberré is leszel.

Különböző elemek hatására, melyek télen kint uralkodnak, hozzászoksz a hideghez, hóhoz, esőhöz, nedvességhez és egyéb kedvezőtlen körülményhez. Azáltal, hogy a testedzést zord viszonyok mellett végzed, a testnek, ahhoz, hogy fenntartsa az alapvető életfunkciókat (testhőmérséklet-szabályozás, az izmok energiaellátása, egyensúly az egyenetlen úttesten) fokoznia kell különböző létfontosságú hormonok és gyulladáscsökkentő anyagok termelését és kiválasztását. Ezenkívül az adrenalinélmény, amelyet a téli kerékpározás egyértelműen kivált, hatására megnövekedik a boldogsághormon, azaz az endorfin termelődése is. Szintén javul a zsírok metabolizmusa is, ami ugyancsak jót tesz a teljes egészségednek. És végtére is nincs mindig kint rossz idő, néha a napocska is kikandikál, ami a szükséges D-vitamin-adaggal lát el.

A hidegben végzett testmozgáson kívül immunrendszeredet megfelelő vitaminfelvétellel még inkább támogathatod. Ideális esetben a változatos étrendből veszed fel őket. Én még táplálékkiegészítőkkel is segítek és ezalatt az időszak alatt C-, D-, B-vitaminokat és omega-3 zsírsavat szedek.

Jó ötlet a téli kerékpározás mellett hagyományos módon is növelni az ellenállóképességet?

A jóból is megárt a sok és saját tapasztalataimból kiindulva ezt nem javasolnám. Ha minden időjárásban biciklizel, a tóban való megmártózással nagyon óvatos lennék. Képzeld el, hogy csinálsz egy 1,5 órás edzést -5 °C-ban, 3 óra múlva pedig megfürdesz a jeges vízben. Azt gondolom, hogy ennek következményében a szervezet teljesen összeomolhat, mert a test ilyen rövid idő alatt nem érkezik regenerálódni az edzés első szakaszából sem.

Az ellenállóképesség-növelés egy önálló sportág és egészen biztosan nincs értelme több fázisban végezni. A kerékpározás utáni felépülésre próbálj ki inkább valamilyen meleg procedúrát, mint például az infraszaunát vagy egy pezsgőfürdőt.

Nekem személyesen a többéves téli kerékpározással pozitív tapasztalataim vannak. Azonkívül, hogy a kondíció és a mentális egészség tekintetében is jó formában tart, egészségesebbnek és szívósabbnak érzem magam. Bízom benne, hogy tetszett nektek ez a cikk és sokatokat ösztönözni fog a téli kerékpározásra.