Százkilométeres táv, mi minden kerékpáros életében mérföldkőnek számít

Tag-ek:
Százkilométeres táv, mi minden kerékpáros életében mérföldkőnek számít>

Mindannyian különböző, elérni óhajtott célokat tűzünk magunk elé vagy kihívások elé állítjuk magunkat. A kerékpározásban a célkitűzések szorosan kapcsolódnak a határaink feszegetéséhez, és az azt követő fejlődéshez. Minden kerékpáros életében az egyik legnagyobb kihívás minden bizonnyal az első százkilométeres táv megtétele.

A száz kilométer némelyek számára mindennapos dolog, másoknak ez egy nehezen teljesíthető feladat. Mai cikkemben elsősorban a kerékpárosok utóbbi csoportjára szeretnék összpontosítani, akik csak nemrég kezdtek el kerékpározni, és már egy ideje azon töprengenek, hogy átlépnék a százkilométert, de még mindig nem szánták el rá magukat. 

A Saganéhoz hasonló jó formában kéne lennem?

Kerékpározni jó fizikai kondíció nélkül, vagy bármilyen sportot űzni anélkül, hogy legalább némi edzés lenne a hátunk mögött, elég nehéz. A kerékpározás éppen azért olyan népszerű, mert minimális kondícióval akár több tíz kilométert is le tudunk tekerni. Ha legalább már egy hónapja kerékpározik, bizonyára észrevette, hogy több kilométert is meg tud tenni a kerékpárral, esetleg rövidebb idő alatt. De mi a helyzet a százkilométeres távval? A legtöbb ember számára már a 100-as szám is elrettentő. Hiszen, még autóval is több, mint egy óra kell száz kilométer megtételéhez. A cikk következő részében megpróbálok meghatározni néhány alapvető szempontot, amelyeket figyelembe kell venni ahhoz, hogy örömmel és mosolyogva teljesítse az első százkilométeres távot. 

Ne merüljünk ki máris az elején

Egy gyakori hiba, amit elég sokáig én is vétettem, hogy minden tekerést nagy tempóval kezdtem. Hosszútávon az energiaelosztás játssza a legfontosabb szerepet. Ez végső soron attól függ, hogy élvezettel teker-e, vagy teljesen kimerültve tér haza. Ezért is jó dolog lassú tempóval megkezdeni a száz kilométeres túrát. Ha túlzásba viszi a rajtot, lehet, hogy nem marad elég ereje az utolsó kilométerekre, vagy ha mégis, akkor meg túlságosan meg fogja magát erőltetni. 

Mentális állapot 

Az, hogy hogyan hangolja fel magát mentálisan tekerés előtt, szintén meghatározhatja a tekerés minőségét. A mentális állapotot számos tényező befolyásolja. Más érzés biciklizni, amikor odakint süt a nap, és más az őszi napok borús időjárásában. Ha elhatározza, hogy megteszi az első százkilométeres távot, akkor nem árt, ha nem egyedül teszi, és magával visz egy olyan barátot, aki már többet tekert. Előfordulhat, hogy az út során olyan válsághelyzetbe kerül, amikor legszívesebben abbahagyná, és ilyenkor nagyon fontos egy másik ember támogatása és bátorítása.

Ahhoz, hogy könnyebb legyen nekivágni a nagyobb kihívást jelentő távoknak, például a százkilométeres távnak, azt javaslom, hogy ne arra koncentráljon, hogy hány kilométer van még hátra. Ez egy újabb mentális fékként léphet fel, és a kilométerek folyamatos visszaszámlálása végtelennek tűnhet. Ehelyett tűzzön ki részcélokat, például, hogy az első ötven kilométer után megáll egyet kávézni. Így gyorsabban fog menni a táv, és nem fog azon stresszelni, hogy mennyi van még hátra.

Energia 

A táplálékként bevitt energia nélkül nem lennénk képesek normálisan működni. Ez az olyan teljesítménysportokra is érvényes, mint a kerékpározás. A kerékpározás íratlan szabálya szerint 40-60 percenként pótolni kell az energiát, vagyis enni kell valamit. Jó példaként ismét magamat hozhatom fel. Abszolút kezdőként, aki számára még kevésbé volt ismerős a kerékpározás világa, enyhén szólva is furcsának találtam, hogy kerékpározás közben egyek.

Hogy ez nem is olyan nagy butaság, arra az első százkilométeres túrám során jöttem rá, amikor végig nem ettem semmit, és az utolsó húsz kilométeren olyan erős görcsöket kaptam, hogy azt hittem, sosem fogom befejezni. Végül valami édességet kellett vennem, hogy egyáltalán hazaérjek. A Holokolo kínálatában márkás kerékpáros táplálékot talál a gélektől a különböző szeleteken át a regenerációs italokig, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a határait kitolja és túlszárnyalja. 

Ruházat és felszerelés

Az első nagyobb kihívást jelentő útra választott ruházat szintén hatással lesz az összteljesítményére. A ruházatot nem részletezem különösebben, mivel a kollégáim már írtak a megfelelő ruházat kiválasztásról, és a részletekbe menő cikkeiket szintén elolvashatja. A Holokolo weboldalán számos világmárka kerékpáros ruházatai közül választhat, vagy a legjobb ár/teljesítmény arányt ötvöző Holokolo kollekció ruházatai mellett is dönthet.

A hosszú túrákhoz szükséges egyéb felszerelésnek mindenképpen tartalmaznia kell az alapvető defektjavító szerszámokat és egy multiszerszám készletet. Ha úgy dönt, hogy egyedül indul az első nagy túrájára, azt javaslom, hogy vigyen magával némi készpénzt. Ez jó dolog például abban az esetben, ha olyan váratlan műszaki probléma adódna, amelyet nem tudna megoldani.

Útvonal 

Végezetül szeretném megemlíteni az útvonaltervezést. Úgy vélem, mindenki tudja, hogy milyen határokon belül képes mozogni, így az ésszerű útvonaltervezés egy újabb fontos lépés a százkilométeres határ sikeres átlépéséhez. Ne terhelje magát felesleges emelkedőkkel, amik sok energiát emészthetnek fel. Inkább válasszon laposabb terepet, vagy például a kedvenc pályáját, amelyet többször egymás után is meg tud tenni. Azt sem javasolnám, hogy az első hosszabb útra ismeretlen helyekre menjen, főleg, ha úgy dönt, hogy egyedül megy. 

Remélem, hogy ez a cikk legalább egy kis útmutatást és inspirációt adott az első százkilométeres táv megtételéhez, és drukkolok mindenkinek, aki belevág.