A Holokolo téli kiegészítőinek tesztelése: Hogyan teljesítettek a hideg időben?

Tag-ek:
A Holokolo téli kiegészítőinek tesztelése: Hogyan teljesítettek a hideg időben?>

A Holokolo egy innovatív márka, amely a kerékpáros áru értékesítésén kívül saját ruhakollekcióval is gazdagítja a piacot. A portfóliója folyamatosan új termékekkel bővül. Az első őszi hónapot kihasználtam a hideg évszakra készült újdonságok, közülük a hosszú ujjú termotrikó és a kerékpáros kamásli tesztelésére.

A hideg idő beköszöntével a ruhatárunkat is fel kell tölteni melegebb dolgokkal. Idén viszonylag korán beköszöntött a rossz idő, így egyik napról a másikra a nyári ruházatot átmenetire vagy télire kellett cserélni. Bár nem nagyon kedvelem az ilyen hűvös időjárást, mégis kapóra jött, és így a tesztelt termoruházatot alaposan próbára tehettem.

Minden átmeneti vagy hideg időben történő edzés nagyon fontos tényezője a minőségi aláöltözet. Ennek tulajdonságaitól függ, hogy a kerékpározás során kellemesen fogod-e magadat érezni vagy pedig vacogni fogsz a hidegtől. Ha az aláöltözet hőszabályozási tulajdonságai nem megfelelőek és kellően nem vezeti el az izzadtságot a többi rétegbe, tested nedves marad, és még a legjobb kabát sem véd meg a hidegtől.

Holokolo winter base layer hosszú ujjú termotrikó

Design

Egy unisex kialakításról van szó. Ez a hosszú ujjú termotrikó fekete és fehér színben készül. Én a kedvenc feketémet választottam L-es méretben, amely egyben a nekem illő, általános ruhaméretem is. A ruházat minimalista stílusban készült, tehát nem találsz rajta sem nagy logókat, sem pedig feliratokat. Mivel aláöltözetről van szó, úgy gondolom, hogy efféle „firkabirkákra” nincs is nagyon szükség és a fehér Holokolo logó a mellkason bőven elég, ráadásul a fekete alappal együtt érdekes kontrasztot hoznak létre.

Szabás

A termotrikónak slim szabása van, de a kompressziót nem vitték túlzásba, tehát nem lesz kellemetlen „hurka érzeted”.

A gallér modern stílust kapott kerek kivágással, tehát nem fogja nyomni a nyakad tájékát. Az én ízlésemmel nézve a trikón sok a varrat, de ennek ellenére ezek sehol nem nyomtak és nem befolyásolták magát a trikó funkcionalitását sem.

Felhasznált anyagok

Több anyagból tevődik össze, amelyeket a ruhadarab különböző részein alkalmaznak. A külső részén lycra található. A belső oldaláról a trikó polár anyaggal van bélelve, ami nagyon kényelmes érzést ad.

A hónalj környéke, ahol az ember a legjobban izzad, légáteresztő textíliából készült hálós zónákkal van kialakítva. A hosszú ujjak vége szűkített és nem csúsznak fel akkor sem, amikor a többi ruharéteget öltöd fel.

Funkcionalitás + strapabírás

Ezt a termotrikót az edzéseim során alsó rétegként használtam, a második és harmadik rétegként pedig a Scott RC team vagy a Castelli Perfecto Ross átmeneti dzsekit öltöttem fel. A szép, melegebb napokon teljesen elegendő volt a termotrikót a rövid ujjú dres Monton Traveler mezzel kombinálni. A belső polárrétegnek köszönhetően kellemes viselet jellemzi.

A ruhát tehát különböző időjárásban, +5 és +18 fok között próbáltam ki. A kerékpározás során változtattam a terhelés intenzitását is. A trikó erőnléti edzés esetén hideg időjárásban jól működött, nem izzadtam túlzottan és érkezett elvezetni az izzadtságot a többi rétegekbe. Ugyanez volt a helyzet a kevésbé intenzív edzések esetében is. Probléma a nagyobb intenzitású edzések és a magasabb légköri hőmérsékletek esetén merült fel. Amikor a hőmérséklet +10 fok körül mozgott vagy ennél magasabb volt, a termotrikó nem győzte elvezetni az izzadtságot, főként a mellkasi és a hátrészen. A trikó tehát inkább a hidegebb időjárásba alkalmas, vagyis a hűvösebb őszi és a téli idő esetén ideális.

Ezért, ha kint melegebb van, a termotrikó + rövid ujjú mez kombinációt válaszd. Ilyen kombináció esetén az aláöltözet ismét jól működött, a különböző felszínű terepen való hosszabb emelkedő esetén pedig ne feledkezz meg a mellényről. A Scott vagy a Castelli átmeneti dzsekikben történő edzés során a trikó egy kis segítségre szorul az izzadtság elvezetésében és kihasználtam a felső réteg szétnyitásának „hack”-jét. Ekkor javult a szellőzés és az izzadtság nem öntött el olyan nagyon. A trikót minden edzés után kimostam a címkén feltüntetett javaslatoknak megfelelően. A tesztelés alatt nem ment össze és a funkcionalitásából sem vesztett.

A tesztelés eredménye

A Termo Winter Base Layer megfelel az árkategórián belüli minőségnek. A kezdő kerékpárosoknak vagy bajkereknek alkalmas, akik hideg hónapokban és kisebb intenzitással kerékpároznak. Számomra a termotrikó és funkcionális tulajdonságai inkább a hűvösebb napokon és a kevésbé intenzív edzések során bizonyítottak. Véleményem szerint, nem hagy cserben más sportok során sem, mint például természetjárásnál, alpesi síelésnél vagy síelésnél.

  

Holokolo Thermal Waterproof kerékpáros kamásli

A következő kiegészítő, amit ebben az időszakban teszteltem, az a kerékpáros kamásli volt. Ahogy már említettem, az őszi időszakot különböző feltételek jellemzik, az úttest pedig gyakran vizes, nemcsak az esőtől, hanem például a reggeli köd miatt is. Személy szerint szeretem, ha a lábam szárazon és melegben van, ezért +10 fok alatti hőmérséklet esetén az országúti edzésekre kerékpáros kamáslit húzok. Hogyan bizonyított a tesztelésen a Holokolo Thermal Waterproof?

Design + szabás

Ez a kamásli fekete színű, de a tervezői a biztonságról sem feledkeztek meg és vannak fényvisszaverő részletei is a holokolo logójának lenyomata formájában. Én az L-es (42 – 44) méretet választottam. Ez a méret a 43-as méretű kerékpáros cipőkre jól illett. A kamásli kellően testhezálló és jól másolja a cipő alakját. Ez azért is jó, mert benntartják a meleget és vizes úttest esetén nem jut át rajta a víz.

A külső oldalán vízálló és szélálló anyagot használtak, belülről pedig polárral bélelték. Az alján hagyományos tépőzár van és a kamáslit záró főcipzár pedig a kamásli oldalán található.

Felhúzás és záródás

A kerékpáros kamáslik nagyon fontos tulajdonsága maga a kezelésük a kerékpáros cipőre történő fel- és lehúzásukkor. További szükséges tulajdonság a cipzár sima működése, ugyanis némely márkánál előfordult, hogy amíg sikerült a kamásliba beletukmálnom a cipőt, elég rendesen leizzadtam. A Thermal Waterprooffal nem volt ilyen problémám, mert ez a kamásli könnyen felhúzható és le is vehető. A nem megszokott módon elhelyezett cipzár a kamásli oldalán egy kicsit gondban volt a BOA rendszerrel záródó kerékpáros cipőkkel. Az ilyen cipőre történő felhúzásakor óvatosabbnak kellett lennem, hogy túlzott erővel nehogy kisiklassam a cipzárkocsit, amely érezhetően nehezebben zárt. A tépőzáras kerékpáros cipőkkel semmi probléma nem volt.

Funkcionalitás + strapabírás

Érzetre vékonyabb kamásliról van szó +5 és +15 fok közti hőintervallumba. A tesztelése is ilyen hőmérsékleten történt, és ezt a kiegészítőt inkább nyirkosabb időben használtam. Tesztelése során gyakran volt víz az úttesten és ezért úgy gondolom, hogy alaposan próbára tettem. Részemről a kamásli funkcionális tulajdonsága szuper volt, egyszer sem jutott át rajta a víz a kerékpáros cipőmbe. Szép időben sem izzadt benne a lábam, és egészében véve nagyon elégedett voltam vele. Ami a strapabírását illeti, úgyszintén nem okoztak csalódást. A tesztelés során szándékosan gyakrabban húztam fel és le a kamáslit, miközben ez nem veszített kompressziójából és sehol sem szakadt el. A cipzárt is alaposan megdolgoztattam, eközben a cipzárkocsi egyszer sem siklott ki, kerékpározás során pedig nem nyílt szét a felső része.

A tesztelés eredménye

A kamáslival valóban nagyon meg voltam elégedve. Úgy gondolom, hogy jól sikerült termék és a +5 és +15 fok közti hőintervallumhoz ezt választanám.

Véleményem szerint a Holokolo márka szuper áron kapható jó minőségű téli kiegészítőket vezetett be a piacra, én pedig csak ajánlani tudom őket.