Hogyan válasszuk ki a megfelelő kesztyűt

Tag-ek:
Hogyan válasszuk ki a megfelelő kesztyűt>

A kerékpáros kesztyű kiválasztását gyakran alábecsülik vagy akár el is hanyagolják. Bár a többi felszereléshez képest elhanyagolható ruhadarabról van szó, a kiválasztásánál mégis célszerű körültekintően eljárni. Miért viselünk egyáltalán kesztyűt biciklizés közben? 

A kerékpáros kesztyű alapvető biztonsági elemként szolgál, hogy megvédje Önt a véletlen buktáktól, amit az izzadt tenyér okoz, ami bizony a kormányon megcsúszik. Ha mégis megtörténik az esés, az ember ösztönszerűen maga elé tartja a kezét. Teljesen mindegy, hogy az országúton vagy terepen biciklizik, mindkét esetben egy felhorzsolt tenyér nagyon kellemetlen fájdalmat okoz. A kerékpáros kesztyű viselése mellett szóló érvek továbbá a kormány huzamosabb ideig tartó fogása okozta zúzódások és a hólyagok. A legfontosabb és egyben a leggyakoribb oka a kerékpáros kesztyű viselésének az, hogy megvédje a kezét a kihűléstől. Ugyanis, ha fázik a keze, akkor úgy fogja érezni, hogy mindene fázik, ami a menetet nagyon kellemetlenné teheti.

Megfelelő kesztyűméret

A kerékpáros kesztyű mérete döntő fontosságú a kerékpár érzékelése és irányítása szempontjából. A kesztyűnek pontosan kell igazodnia a kezéhez. Ha a kesztyű lazább, a keze valószínűleg csúszkálni fog benne, és csak azon fog járni az esze, hogy a tekerés sokkal kényelmetlenebb, mint kesztyű nélkül. Azzal is célszerű számolni, hogy a kesztyű rövid időn belül egy kicsit megnyúlik, ezért jobb, ha kicsit szűkebb kesztyűt választunk. Ha interneten keresztül rendel kesztyűt, alaposan tanulmányozza át a gyártó mérettáblázatát, mivel a méretek gyakran eltérnek. 

Kesztyűk alapfelbontásban

Országúti X hegyi kerékpár

Először is meg kell különböztetni, hogy hegyi vagy országúti biciklin kerékpározik. Nem csak a jobb ütéscsillapítást biztosító párnázás méretéről van szó, a különbség elsősorban abban rejlik, hogy másképp tartja a kormányt. A vékony, hosszú ujjú kesztyűket sokan javasolják a hegyi kerékpározáshoz, mivel ütközés esetén az ujjpercek védelmét is biztosítják. A hosszú ujjú MTB-kesztyűk általában szellős alapanyagokból készülnek, amelyek melegen tartják a kezét. Tehát valójában az Ön ízlésén múlik, hogy a hosszú vagy rövid ujjú kesztyűket részesíti-e előnyben.

Géles X habpárnázás

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a géles párnázásnak garantáltan jobbnak kell lennie. Ha Ön inkább csak hobbikerékpáros, aki csak hébe-hóba ül fel a kerékpárjára, akkor egy gélpárnázás minden bizonnyal élvezetesebbé teszi a kerékpározást. Ha viszont gyakrabban kerékpározik, akkor a habpárnázás Önnek minden bizonnyal jobb választás lesz. A párnázás vastagságának is megvan a szerepe. Minél magasabb a párnázás, annál kényelmesebb lesz a tekerés, másrészt viszont csökken a kerékpár irányíthatósága. Egyébként a fogás biztonsága javulni fog olyan kesztyűkben, amelyek tenyérrésze szilikoncsíkokkal vagy csúszásgátló pontokkal vannak ellátva. 

Férfi X női X gyerek

Igen, ezt a tényezőt is figyelembe kell venni a kesztyűknél. A férfiaknak általában nagyobb és vastagabb a tenyerük, valamint szélesebb a csuklójuk. A nőknek viszont kisebb a kezük, ezért a férfi kesztyűk számukra lazák volnának. Tehát nem csak a kinézetről van szó, hanem a funkcionalitásról is, ezért ne becsülje alá ezt a tényezőt. A gyermekek gyakrabban buknak a kerékpáron, ezért a gyerekkesztyűket a kisebb méretektől eltekintve a párnázás speciális elrendezésével látják el, hogy eséskor a gyermek keze védve legyen. 

Téli kesztyű

A téli kesztyű kiválasztásakor tisztáznunk kell néhány dolgot. Milyen hőmérsékleten fogok kerékpározni? Szükségem van vízállóra? Ha csak tavasszal és ősszel tervez bringázni, akkor a kevésbé meleg kesztyű is megteszi. Ha Ön nagy kerékpáros rajongó, aki fagypont alatti hőmérsékleten is teker, mindenképpen olyan szigetelt kesztyűt vagy egyujjas kesztyűt válasszon, amelyben az ujjai melegíteni fogják egymást. 

Ha esőben vagy hóban tervez kerékpározni, ideális a vízálló kesztyű kiválasztása. A kesztyűk tulajdonságait több alapvetően fontos alapanyag határozza meg: 

  • Gore-Tex: vékony vízálló membrán, légáteresztő, kopásálló 
  • Lycra: nagyon rugalmas, nem vízálló, nem túlzottan kopásálló
  • Windstopper: nagyon szellős, véd a szél ellen

A szigetelt kesztyűk általában Gore-Tex vagy Windstopper technológiával vannak ellátva, a legmagasabb szintű légáteresztő képességet a Lycra garantálja. 

A kesztyű kiválasztásakor biztosan nem érdemes spórolni. A drágább kesztyűk minden bizonnyal élvezetesebbé teszik a kerékpározást. A téli kesztyűknél a drágább kesztyűk melegebbek és strapabíróbbak, míg a nyári kesztyűknek van egy izzadságtörlő területe vagy olyan zárása, amely nem fogja kaparni a bőrét. A drágább kesztyűkön általában fényvisszaverő funkciók is vannak, amiből ugye sosincs elég.