Miért tekerjünk kerékpáros cipőben?>

Amióta a kerékpározás megjelent a színen, számos módszer jött létre a láb és a pedál rögzítésére, hogy a pedálozás még hatékonyabb legyen. A fejlesztés különböző szakaszokon ment keresztül. A múltban hagyományos pedálokat, különböző szíjakat és kosarakat használtak arra, hogy a közönséges tornacipőben lévő lábak rögzüljenek. Napjainkban már speciális pedálokba szorított, modern stoplikból álló rendszert alkalmaznak. 

Az innovációk tehát a kerékpáros lábbeliket is elérték, amelyek során a tornacipőket a kerékpáros cipők váltották fel. Még ha a lába kerékpározás közben nem is érintkezik a talajjal, a megfelelő lábbeli kiválasztása nagyban befolyásolhatja a kerékpározás élményét. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan működik ez az egész rendszer, és a megvásárlásával milyen előnyökhöz jut. 

A kerékpáros helyváltoztatás problematikája

Amikor biciklizünk, a mozgás a pedálokba való taposással valósul meg. Bár látszólag nem úgy tűnik, de a pedálozás közben leírt 360°-os fordulat meglehetősen összetett mozgásnak számít. A megfelelő forgás szép és egyenletes, ami az alsó végtagok összes izmának az egyenletes bevonásával történik. Pedálozáskor mindig azt kell elérnünk, hogy az egyik lábunkkal lenyomjuk a pedált, a másikkal pedig felváltva felhúzzuk. Ez azonban nem lehetséges a hagyományos pedálokkal és lábbelikben, mivel a lábak rögzítése nélkül állandóan csak nyomni fogja a pedálokat, más szóval kockába teker. Ezért, ha a kerékpáros karrierje kezdeti időszakában szeretné megtanulni a pedálozás megfelelő technikáját, fontolja meg a kerékpáros cipők és a taposópedálok nyújtotta előnyöket. 

Miből áll és hogyan működik a taposópedálok rendszere? 

Ennek a rendszernek a legfontosabb elemei: a speciális pedál, a pedálokba kapaszkodó stoplik és a kerékpáros lábbeli, tehát a kerékpáros cipő. Miután az összes alkatrész felkerült, a stoplikat a pedálokba pattintva működik, így hozva létre egyfajta szimbiózist a kerékpárral. Eleinte kicsit kényelmetlen lesz, és folyamatosan azon fog járni az esze, hogy a lábai rögzítve vannak, de ne aggódjon, nagyon hamar megszokja. A rendszer biztonságos, mert egy esetleges esés következtében a cipő automatikusan leválik a pedálokról, ugyanis a rendszer a síkötésekhez hasonlatos. A kipattintás is problémamentes, csak a lábát egy kicsit oldalra kell rántani.  

Mennyiben különbözik a kerékpáros cipő a hagyományostól? 

A piacon ma már számtalan kerékpáros cipőmodell létezik. Ami pedig a dizájnját illeti, mindenki tuti megtalálja a neki valót. Válogathat a futurisztikus formájú kerékpáros cipőktől kezdve olyan modellek közül is, amelyeket első pillantásra nem tudna megkülönböztetni a klasszikus sportcipőktől. Ráadásul az „ínyenceknek” még szandált is kitaláltak.

Az alapvető különbség a szokványos cipőkkel szemben az, hogy a talpa rendkívül szilárd, amelyen megvan a stoplik helye, ahová imbuszcsavarokkal lehet őket beszerelni. 



A taposópedál-rendszer előnyei

  • A lábat rögzíti 
  • Nem csúszik le a láb a pedálról
  • Lehetőséget nyújt a 360°-os fordulat megfelelő elvégzésére
  • Nagyobb teljesítmény 
  • Kényelem  
  • Anatómiai szempontból megfelelő lábtartás a pedálon 

Ha csak most vág bele a kerékpározásba, és rendszeresen szeretne edzeni, akkor a legjobb választás a speciális cipőkkel együtt megvásárolt taposópedál-rendszer. A következő cikksorozatunkat pontosan ennek a témának fogjuk szentelni. Részletesen elmagyarázzuk, hogyan kell kiválasztani a jó kerékpáros cipőt, milyen taposópedál-rendszerek léteznek, és hogyan kell mindent megfelelően összeállítani.