TESZT: Scott Warm Hybrid RC, átmeneti kabát, vagy bélelt hosszú ujjú mez?

Tag-ek:
TESZT: Scott Warm Hybrid RC, átmeneti kabát, vagy bélelt hosszú ujjú mez?>

Az ősz beköszöntével le kellett cserélnem kerékpáros ruhatáramat melegebb öltözékre, és az akciós termékeket böngészve a holokolo webáruházban ráakadtam a Scott Warm Hybrid RC-re, egy nagyon érdekes átmeneti kabátra. Tulajdonságai olyannyira felkeltették érdeklődésemet, hogy megrendeltem. Ha szeretnétek tudni, hogy jól választottam-e, olvassátok el az alábbi cikket.

Egy +5 és +15 fok közti hőmérséklethez megfelelő átmeneti kabátot kerestem. A Scott cégtől van egy országúti kerékpárom, de a portfóliójukban található ruházattal eddig még nem volt tapasztalatom. A megrendelés leadásához nem kis alkímiára volt szükségem. Először nem tudtam eldönteni, melyik színkombinációt válasszam, mert mindegyik színváltozat valóban remekül néz ki. Nekem a fekete-sárga kombináció tetszett a legjobban, viszont ez nem volt elérhető az én méretemben, ezért a narancssárga-fekete és a kék-fekete kombinációkon gondolkodtam. Végül a narancssárga lett a győztes, amelyet azért is választottam, mert ebben az időben ilyen színű öltözékben jobban látható leszek. A következő dolog, amin morfondíroztam, az a tény volt, hogy a fényképeken a kabát valahogy vékonynak tűnt. Így következett a keresés, „google-zés” és végül arra jutottam, hogy a kabát paraméterei és árai megfelelőek, így beledobtam a kosárba.

Kabát, vagy bélelt hosszú ujjú mez?

Scott RC Warm Hybrid WB

Mint mindig, a holokolo-tól ezúttal is már másnap megérkezik a ruhám. Türelmetlenül nyitom ki a csomagot és veszem ki a kabátot. Kételyeim beigazolódtak. Első pillantásra nem tudom megmondani, hogy hosszú ujjú mezről vagy kabátról van szó. Kezdeti benyomásom inkább azt súgja, hogy ez egy melegebb hosszú ujjú mez, de úgy tűnik dilemmámat majd az első kerékpározás fogja megoldani.

Szabás + felhasznált anyagok

Még mielőtt rátérnék magára a tesztelésre, szeretném megemlíteni nektek, miből van ez a kabát megvarrva. Én L-es méretet választottam, amely 184 cm magasság és 84 kg testsúly mellett megfelelő volt számomra. Slim versenyszabásról van szó, ami kinézetre is nagyon jól mutat. Miután felöltöm, nagyon kellemes a testen, nyoma sincs „hurka feeling”-nek. A kabát elejét több anyagból varták, vállaira pedig szélálló DWR anyagot használtak. A hátrészen és oldalt a hónaljban légáteresztő anyagot használtak, amely jobb hőszabályozást tesz lehetővé. Ahhoz, hogy a dzseki jobban illeszkedjen, elasztikus mandzsettákkal van ellátva, derékban és az ujjak végén is. A hátán megtalálható a hagyományos három zseb. A kabát teljes hosszán cipzár található.

Menjünk biciklizni

Szeptemberben és októberben nagyon sokszínű volt az időjárás, így alaposan próbára tehettem a kabát funkcionalitását. +3 és + 20 fok közti hőmérsékletben kerékpároztam, országúti és hegyi kerékpáron egyaránt. Ha szeretnétek a legdrágább kabát funkcionális tulajdonságait is maximálisan kihasználni, szükséges megfelelő aláöltözéket választani. Ha gondoljátok, merítsetek ötletet tőlem, én az alábbi módon voltam felöltözve:

+10 fok fölött: Alaprétegként az SIX2 cég funkcionális nyári atlétáját választottam.

+10 fok alatt: Alaprétegként a hosszú ujjú Holokolo Winter Base Layer termotrikót öltöttem fel.

+5 fok körül: Ebben az esetben alaprétegként az UYN Evolution termotrikót választottam.

Funkcionalitás:

+10 fok fölötti időjárás esetén: A nyári termotrikóval kombinálva inkább úgy éreztem, hogy hosszú ujjú mezt viselek. Dombnak fölfelé félig lehúztam a cipzárt. Meg kell dicsérnem a formatervezőt, hogy a dzsekit olyan cipzárral látta el, amely egészen lágyan működik. A cipzárkocsi könnyű járása ebben az időszakban nagy előnyt jelent, amit főként a meredek dombon fölfelé, hegyi kerékpáron való tekeréskor fogtok nagyra értékelni, amikor alacsony sebességgel haladsz és nehezen tartod meg az egyensúlyodat. Ha tehát nem érkeztek szétnyitni a kabátot még a nehéz emelkedő előtt, de közben kezdtek túlmelegedni és szét kell nyitnod, akkor ezt a mozdulatot ezen a kabáton villámgyorsan el tudod végezni egy kézzel. Ez ellenkező esetben is érvényes, például dombról lefelé, ha előtte elfelejtettétek összezárni a kabátot. Annak az érzésnek ellenére, hogy hosszú ujjú mezben kerékpározok, a nyári termotrikóval kombinálva a melegebb napokon jobban izzadtam, viszont a testem nem maradt nedves. Tehát a hosszú ujjú mezhez viszonyítva a legnagyobb előnyét abban látom, hogy az elején lévő DWR-nek köszönhetően egyáltalán nem vett át a szél. A köpenyt otthon hagyhattam. Nekem pedig több hely maradt a hátsó zsebekben.

+10 fok alatt: A hosszú ujjú termotrikóval kombinálva olyan érzésem kezdett lenni, mintha kabátot viselnék. Az edzés során kevesebbet izzadtam és nem volt szükség a cipzárral dolgoznom. Inkább teljesen felhúzva hagytam és kihasználtam az elöl lévő DWR anyag jelentette előnyöket. Ami meglepett a +5 és +10 fok közti intervallumban, hogy a feltüntetett kombinációban a hosszabb országúti kerékpározás alatt sem fáztam, tehát itt sem volt szükségem mellényre. Úgy gondolom, hogy az anyag ebben az időjárásban ideálisan működött.

+5 fok körül: Ebben az időjárásban azt gondoltam magamban, hogy már a megfázás kockázatának teszem ki magam. De az UYN evolution egy kiváló minőségű termotrikó, így belevágtam, de a biztonság kedvéért magammal vittem egy köpenyt is. Amíg váltakozó terepen bicikliztem, minden tökéletes volt. Dombnak fölfelé túlzottan nem izzadtam. Rövid ereszkedéskor nem vett át a szél, viszont a hosszabb dombokról lefelé már szükségem volt köpenyre. A magasabb gallér ellenére +5 fok fölött javaslom a csősál viseletét.

A tesztelés során még olyan dolgokra is figyeltem, mint például hogyan tartanak a mandzsetták. Ebből a szempontból elégedett voltam. A kabát nem tűrődött fel sem elöl, sem pedig hátul. A kabátujjak sem tűrődtek fel, nagy sebességnél pedig nem fújt alájuk a szél. A tágas zsebek is kiválóak, amelyekbe minden belefér, ami csak eszetekbe jut, anélkül, hogy lecsúsznának egészen a fenékig.

Minden edzéstípus során tempóban kerékpároztam. Ha 5 percnél tovább álltam, fázni kezdtem, ezért ezt a kabátot azon kerékpárosoknak ajánlom, akik szeretik a sportszerű kerékpározást.

Zárás:

A SCOTT WARM HYBRID RC kabáttal nagyon meg vagyok elégedve. A magam nevében elmondhatom, hogy jó befektetés volt az ár/minőség arány szempontjából. A „Scottos fiúk” jól tudták, miért komponálták bele a nevébe a hybrid szót. A tesztelés végén tehát arra a megállapításra jutottam, hogy ez nem egy szélkabát, se nem hosszú ujjú mez. Inkább egy nagyon jól sikerült mixről van szó a meleg hosszú ujjú mez és az átmeneti kabát közt. Tehát ha valami ilyen stílusú ruhadarabot kerestek, akkor mindenképp ajánlani tudom.