A kerékpározás során felszabaduló hormonok és az általuk kiváltott érzések

Tag-ek:
A kerékpározás során felszabaduló hormonok és az általuk kiváltott érzések>

Ismerős, amikor dühösen, kimerülten jön haza a munkából, de mégis biciklire ül, és tele energiával tér vissza? Átélte már azt, hogy nem mehetett biciklizni, és ez miatt nagyon ideges volt? Egyesek számára egy pohár bor nyugtató és hangulatjavító, másoknak a számítógépes játékok, de a kerékpározás is ugyanígy működik. Nem számít, milyen messzire megy, vagy milyen sebességgel halad, csak az „élmény“ a fontos. Ebben a cikkben megnézzük, milyen vegyületek szabadulnak fel a kerékpározás során, és milyen hatással vannak ránk.

Endorfin

A kerékpározáshoz kapcsolódó első hormon az endorfin, más néven a boldogsághormon. Amellett, hogy jó kedélyállapotot idéz elő az endorfin ellensúlyozza a fájdalmat, a fáradtságot és energiával látja el a szervezetet. Az endorfin fokozott megterhelés vagy stressz esetén szabadul fel az agyban. Általában minél több endorfin szabadul fel, annál nagyobb az élmény.

A szabadidős sportolók számára, akik alkalomadtán kerékpároznak, az endorfin felszabadulása kábítószerként hathat, és erős eufóriaérzetet okozhat. Azok a kerékpárosok, akik rendszeresen edzenek, hozzászoktak az endorfinlökethez, így annak másmilyen a hatása. Lehet, hogy az élmény nem olyan intenzív, de a hatás annál markánsabb. Ezeknél a sportolóknál az endorfin akkor van jelen, amikor a fáradtság, a nehéz légzés és a lábfájdalom beáll. Amikor úgy érzi, hogy lassítania kell, az endorfin beindul, és ad egy „löketet”, amitől úgy érzi, hogy egész nap ugyanabban a tempóban folytathatja, és újra élvezheti a mozgást. Ugyanakkor ennél a csoportnál a felszabaduló endorfinok megnyugvást okoznak edzés után.

Az úgynevezett „sportfüggőség” pontosan a fizikai megterhelés utáni nyugalom és jólét érzésének a függősége. Az endorfin az opioidok közé tartozik, ezért a hatása, mondjuk a  morfiuméhoz hasonlítható. Az elegendő endorfin jelentősen csökkenti a depresszió kockázatát. 

Dopamin

Egy másik hormon, amely sportolás közben felszabadul, a dopamin. A dopamin a túléléshez szükséges tevékenységekkel, például az evéssel és a szaporodással, de a mozgással is kapcsolatba hozható.

A dopamin felelős az impulzusok továbbításáért az idegsejtek között az anyagcserepályákon, amelyek az öröm és a jutalom érzéséért felelősek. Amikor a célunk felé közeledünk, a dopamin idő előtt elkezd kiválasztódni, és így akkor is gyorsulhatunk, ha már az erőnk a végét járja. A mozgás serkenti ennek a hormonnak a termelődését, és a dopamin a mozgás megtervezésére és irányítására is hatással van - így a kerékpározás javítja az ember általános mozgáskészségeit.

A dopaminszint mesterségesen is növelhető, például kokainnal vagy amfetaminokkal, amelyek eufóriaérzetet keltenek, és a teljes kimerültség árán is növelik a teljesítményt. A saját rekordok megdöntése és a versenygyőzelmek előidézik a dopamin felszabadulását, ami ugyanolyan függőséget okozhat, mint az előbb említett kokain. A dopaminpályák zavara okozza például a Parkinson-kórt vagy a skizofréniát. 

Szerotonin 

Az előző két hormontól eltérően, amelyek spontán szabadulnak fel az edzés hatására, a szerotonin termeléséhez másra van szükségünk. Mivel az ember társas lény, vágyik az elismerésre is.

Gondoljon csak arra az érzésre, amikor utoljára esőben vagy hideg időben biciklizni ment, és emiatt kiváltotta a környezetében élők csodálatát. A szerotonin jó érzést kelt bennünk, és növeli az önbecsülésünket. A szerotonin felelős a hangulat javításáért, csökkenti a depresszió és a szorongás érzését. Ha valaki például agresszióval és idegességgel küzd a mindennapi életben, a kerékpározás segíthet enyhíteni ezeken az állapotokon.

A szerotonin felszabadulásából eredő depresszió érzésének a csökkentése egy természetes antidepresszánshoz hasonlítható, mivel a vegyi antidepresszánsok célja ennek a hormon lebontásának meggátolása a szervezetben. 

Oxitocin

Az oxitocin, vagyis a szeretet és a bizalom hormonja elsősorban a partnerrel való intim pillanatokban szabadul fel. Termelését azonban a sportolás során történő fizikai érintkezés is serkentheti.

A kerékpározás esetében a legnagyobb oxitocinlöketet a célvonalnál éri el az ember, amikor megnyeri a versenyt, és pacsizik a körülötte lévő szurkolókkal, vagy megöleli csapattársát, edzőjét vagy partnerét a célvonalnál. A felszabaduló oxitocin megnyugtatja és regenerálja az elmét és a testet, csökkenti az idegességet és a stresszt. Ugyanakkor ez a hormon csökkenti az étvágyat, emiatt nem is érzi magát éhesnek egy hosszú verseny végén sem.

A magasabb oxitocinszint az irigység és az agresszió negatív érzéseit is kiválthatja olyasvalakivel szemben, akihez nem kötődik oxitocinszinten. 

A sportolás során felszabaduló hormonok ugyanazokkal a funkciókkal rendelkeznek, mint számos kábítószer és doppingszer. Például az anabolikus szteroidokat, főleg a tesztoszteront, korábban a profi kerékpárosok használták. Ez a hormon segít a zsírégetésben, javítja a robbanékonyságot és elősegíti a regenerálódást. Bár ez egy férfi hormon, termelését a nőknél is kiválthatja a fokozott testmozgás. A kerékpározás boldoggá tesz, megelőzi a depressziót és más pszichés betegségeket. Nem nehéz függőséget kialakítani a kerékpározás iránt a felszabaduló  hormonok hozzájárulásával, de a sport pozitív hatásai minden bizonnyal felülmúlják ezt a néhány negatívumot.