Kerékpáros tabuk: az a bizonyos 4 kérdés, amit talán félsz feltenni

Tag-ek:
Kerékpáros tabuk: az a bizonyos 4 kérdés, amit talán félsz feltenni>

Minden közösségnek megvannak a maga kialakult szabályai, és nincs ez másképp a kerékpáros pelotonban sem, amelyhez számos íratlan szabályoz kötődik. Ha még csak most kezdted űzni ezt a sportot, és szégyellsz néhány dolgot megkérdezni a „rangidős” kollégáidtól, olvasd el az alábbi cikket, amelyben 4, a kezdőket a leginkább frusztráló kérdést választottam ki. 

Ezt a csodálatos sportot 2003-ban kezdtem el űzni. Fiatal újoncként felugrottam, egy már haladó vonatra egy ifjúsági csapat tagjaként. Eleinte csodálkozva figyeltem, ahogy a csapat sok olyan szabályt követett, amit én egyáltalán nem értettem. Kezdetben nem ismertem jól a srácokat, és gyakran hívtak medvének, szőnyegnek és így tovább, míg egy edzésen úgy döntöttem, hogy megtöröm a tabut, és feltettem a kérdéseket. 

1. Borotválod a lábad? 

A bevezető edzésen észrevettem, hogy minden srácnak gyanúsan sima a lába. Mivel egyidősek voltunk, akkoriban mindannyian 14 évesek, azt gondoltam magamban: „Szegénykék, még biztosan nem nőttek meg.” Az edzés elején, amikor rendszeresen átmegyünk a boly élére, már kezdtem sejteni, hogy azok a fényesen csillogó lábszárak nem lehetnek véletlenek. Minden alkalommal, amikor az élen akartam átgurulni, a srácok közül ilyeneket mondogattak nekem gúnyosan: „Menjél, maci.“ „Váltsál, szőnyeg.“ A gyanúm beigazolódott, és a csapatkapitánnyal folytatott rövid beszélgetés után rájöttem arra az alapvető dologra, hogy a kerékpárosok bizony borotválják a lábukat. Hogy micsoda? Mi vagyok én, valami nőci? Hát persze, rögtön az edzés után fogok egy borotvapengét és már megyek is borotválkozni. Azóta a lábam borotválása rituálévá vált számomra, és már 16 éve rendszeresen borotválom. 

A borotválkozásnak az esztétikai szerepe mellett gyakorlati jelentősége is van:    

  • a masszázsok már nem fájnak
  • esés esetén a sebek könnyebben tisztulnak és gyógyulnak
  • javul az általános higiénia
  • a simára borotvált lábakat könnyebb naptejjel bekenni
  • Na, és persze az aerodinamika: ha 50 km hosszú időfutamon 50 km/órás átlagsebességgel mész, akkor a „szőrszőnyeg” levedlésével körülbelül 3 másodpercet nyersz. Nos, belevágsz?

2. A kerékpáros nadrág alatt viselsz alsóneműt?

Ez egy meglehetősen intim kérdés, ezért nem hinném, hogy helyénvaló volna akárkinek feltenni, ezért itt írom le, hogy végül is miképpen „találtam fel a spanyolviaszt”. Az első edzőtáborban egy kemény edzés után levettem a kerékpáros nadrágot, amely alatt ekkor még „alsónadrágot” viseltem. Mintha egy gránát robbant volna fel a szobában, akkora röhögés tört ki, és a következő faux pais már a világon is volt. Kemény „cinkelést” kaptam a csapatkapitánytól, és kiderült, hogy a nadrág betétje antibakteriális, ami alatt alsónadrágot nem igazán hordanak. Abban a pillanatban megvilágosodtam, és rájöttem, mi az oka az edzés utáni zúzódásoknak és horzsolásoknak az érzékeny részeken. 

Annak, hogy nincs alsónemű a nadrág alatt, egyetlen hátrány róható csak fel, az is eséskor. Ha felszakad a nadrágod, akkor szó szerint mindent feltársz a világ szeme láttára.

3. Mennyit tekertél már le és milyen az FTP-d?

Ez az a két paraméter, amelynek az értéke sokat elárulhat egy kerékpáros valódi teljesítményéről, és nem mindenki fogja megadni rá a választ. Vannak olyan kerékpárosok, akik szó szerint hencegnek ezekkel az adatokkal, de vannak olyanok is, akik érzékenyen őrzik a teljesítményadataikat. Ezért, ha érdeklődsz valaki teljesítménye vagy a megtett kilométerei iránt, mindig próbáld meg úgy megfogalmazni a kérdést, hogy: Évente körülbelül hány kilométert tekersz le? Mit gondolsz, hány watt lehet az FTP-d?

4. Miért nem hordanak a hobbiversenyzők profi csapatruhát, reprezentatív vagy bajnoki mezt?

Én csak akkor viselnék profi ruhát vagy bajnoki mezt, ha én is az lennék, vagy ha turnéra mennék, hogy szurkoljak a kedvenc csapatomnak, vagy ha azt szeretném, hogy valamelyik világbajnok dedikálja. Ismétlem, ez is egyfajta faux pais a kerékpáros közösségben, mert az ilyen mezeket tényleg ki kell érdemelni. Ha meg ráadásul a testalkat nem éppen kisportolt, akkor az egész igen komikusan hat.  Ezért javaslom, hogy válassz valami visszafogottabbat. A Holokolo-n menő cuccok vannak. Nézd meg például a UYN, CASTELLI, vagy MONTON kollekcióit.

Remélem, hogy ezzel a cikkel tudtam segíteni neked, és megválaszoltam azokat a kérdéseket, amelyeket esetleg féltél feltenni a „rangidős” idősebb bringásoknak a csapatból.