Melyek azok a téli kiegészítők, amelyek télen nem hiányozhatnak?

Tag-ek:
Melyek azok a téli kiegészítők, amelyek télen nem hiányozhatnak?>

A tél előrehaladtával és a fagyos időjárásba valamivel jobban fel kell öltöznünk. A melegebb vízhatlan ruházaton és a funkcionális aláöltözeten kívül érdemes télen további kiegészítőket is beszerezni. Melyek ezek?

Melegítők

Kar- és lábmelegítő, kamásli… Mihez kezdjünk velük és hogyan használjuk őket télen? A lábmelegítőt télen alsó rétegként használhatjuk a kerékpáros nadrág alá. Nem mindenkinek felel meg az aláöltözet nadrág viselete a kerékpáros nadrágbetét alatt, így a lábmelegítő megfelelő megoldást jelent a horzsolások, ugyanakkor a fagyos lábizmok elkerülésére is.

A téli kerékpáros kamásli is megfelelő választás, ha nincs kedved pár kiruccanás végett téli kerékpáros cipőt vásárolni. A kamásli gondoskodik a meleg lábak és a kedvelt cipőd által jelentett kényelemről.

Téli kesztyű

Ha drága kerékpáros öltözetben is fázol, valószínűleg a kesztyűben lesz a hiba. A testhő a kezeken és a lábakon keresztül illan el a leggyorsabban, amennyiben fázik a kezed. Ennek következtében az egész testeden érzed a hideget. A téli kerékpáros kesztyű kiválasztásakor nem érdemes spórolni, megéri a nagyobb befektetést. Egészen biztosan nem lesz elég a hosszú ujjú nyári kesztyű. A síkesztyű a lehetséges megoldások egyikét jelenti, viszont használata a kerékpár nehezebb kezelhetőségével jár.

Fejpánt, sapka

A kerékpáros sisak önmagában úgy van megtervezve, hogy a környezeti levegő a fej körül áramoljon, ami által nyáron hűti a fejet. Azonban ez a jelenség télen nem nagyon kívánatos, amikor arra van szükségünk, hogy a fülünk és a fejünk is melegben legyen. A nők a hosszú hajuknak köszönhetően természetes fejmelegítést élvezhetnek, ezért nekik elég egy fület védő fejpánt is, a férfiak esetében viszont jobb egy vékony sapkát viselni, ami a teljes fejet védi a megfázástól.

Csősál

Bár a téli kabátok gallérja magas, javasoljuk a csősál viseletét. A csősálak általában vékony anyagból készülnek. Még a sisak felhelyezése előtt fel tudod venni. Ezáltal gondoskodsz arról, hogy a kabátba ne hatoljon be a nyak körül a hideg levegő. Ha a külső hőmérséklet jelentősen fagypont alatt van, a csősálat a szádra is felhúzhatod, aminek köszönhetően nem fogsz jeges levegőt belélegezni.

És hogyan tovább?

Ha nedves úttesten haladsz, felejtsd el a kerékpár esztétikáját és legalább a hátsó sárvédőt rakd fel. A sárvédőnek köszönhetően a víz nem fog közvetlenül a hátadra fröccseni, és ennek köszönhetően kicsit tovább érezheted melegben magadat a biciklin. Annak ellenére, hogy a téli kabátok többsége vízálló, hosszabb idő elteltével és többszöri mosás után át szoktak ázni. Ha nem szeretnéd a kabátot minden mosás után impregnálni, ölts a kabátra még egy vízhatlan esőköpenyt is, aminek köszönhetően a téli kabát tulajdonságainak romlása után is száraz maradsz.

Ammennyiben télen vágsz neki a kerékpározásnak, ügyelj arra, hogy az öltözeted felső rétege vízhatlan és szélálló legyen. Ha hosszabb útra indulsz, vigyél magaddal pótsapkát és kesztyűt, hogy arra az esetre is fel légy készülve, ha az öltözeted valamelyik része benedvesedne. A téli kerékpározás során próbáld meg kerülni a kávészüneteket vagy egyéb beltéri pihenőket, amelyek során még ha fel is melegedsz a kávézóban, de miután ismét kimész, jóval hidegebbnek fogod érezni az időt, mint a szünet előtt.