Milyen folyadékot igyunk télen a biciklin?

Tag-ek:
Milyen folyadékot igyunk télen a biciklin?>

Ha nem akar télen veszíteni a kondíciójából, és a beltéri edzés a futópadon nem Önnek való, előbb vagy utóbb még fagypont alatti hőmérsékleten is biciklizni kényszerül. Tudta, hogy a hideg hőmérséklet csökkenti a szomjúságérzetet, de a szervezet  mégis gyorsabban dehidratálódik, mint a melegebb időszakokban?

A hidegben több ruhát vesz fel, és úgy gondolja, hogy nem izzad a téli edzés során, ugyanis nem folyik magáról az izzadság, amelyet a ruházata funkcionális rétege csapdába ejtett. Továbbá a szájából kijövő pára is felmelegíti és párásítja a száraz levegőt, ami szintén dehidratáltsághoz vezet. Hogyan is pótoljuk a vizet a tél folyamán?

A víz hőmérséklete

A legfontosabb, hogy a palackban lévő folyadék ne fagyjon meg, a hőmérséklete ideális esetben maradjon 10-20 fok körül. Erre több lehetősége is van. Az első lehetőség a hátizsákjában lévő camelbak használata, vagy a kabát alá helyezés. A kabát alatt a teste biztosítja az ideális folyadékhőmérsékletet, a hátizsákba pedig alacsonyabb hőmérsékletnél melegítő párnákat tehet mellé. A Camelbak a legbiztosabb folyadékpótlási mód. Persze nem mindenkinek kényelmes a hátizsákkal vagy a kabátja alatt egy camelbakkal kerékpározni, ezért léteznek kerékpáros termopalackok. 

Mindkét lehetőségnél azonban biztosítani kell, hogy kesztyűben is megállás nélkül tudjon belőlük inni, különben nem fogja ellátni a feladatát. Ha viszont a hagyományos műanyag kerékpáros palackot részesíti előnyben, a forró víz használatával vigyázzon. Egyes kerékpáros palackokat magasabb vízhőmérsékletre terveztek, ezáltal nem szabadulnak fel a káros anyagok a műanyagból. Ilyen esetben tanácsos 2 palackot bekészíteni. Az elsőt, amelyet az út első órájára szánunk, töltsük meg langyos, azonnali fogyasztásra szánt folyadékkal, a másodikat pedig későbbi használatra szánt forró folyadékkal.

Másik lehetőség a téli forró folyadékpótlás biztosítására, hogy tervezzen egy rövid megállót egy tea vagy egy forró csokoládé elfogyasztására. A megvásárolt teát a kerékpáros palackjába is beleöntheti, hogy hosszabb ideig biztosítson magának forró italt.

A folyadék típusa

Milyen italt is készítsünk? A legmegfelelőbb a gyógynövényes vagy a zöld tea. Az is jó, hogy forró vizet önt a kedvenc izotóniás italára. Télen az italnak nemcsak a folyadékot kell pótolnia, hanem melegítenie is kell. 

A hidegben az energiafelhasználás nagyobb, mint nyáron, mivel a fizikai aktivitás mellett nagy mennyiségű energiát fordítunk a test felmelegítésére is. Ezért sokkal több szénhidrátot kell biztosítani, mint máskor. Az édesített itallal az edzés során folyamatosan szénhidrátot juttat a szervezetébe, ami megelőzi a hirtelen energiahiányt.

Ha Ön nem teaivó, és az izotóniás itallal nem szeretne felesleges kalóriákat bevinni, akkor az elektrolitok hozzáadásával gondoskodhat arról, hogy a vize ne fagyjon meg. Az elektrolitok tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat, de nem édesítik az italát. 

Az ásványi anyagok íze sós, és az italát a sós víz tulajdonságaival ruházzák fel, amely alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg, mint az édesvíz. Ez a lehetőség azonban nem éppen ideális, főleg azért, mert a víz hőmérséklete jóval az ajánlott minimum alatt lesz, ezért érdemes megfontolni, hogy nem lenne-e kellemesebb a forró tea. Ha a folyadékot a szájába veszi, és úgy érzi, hogy nagyon hideg, célszerű egy ideig a szájban hagyni, hogy felmelegedjen, mielőtt lenyelné.

Akkor mégis mit igyunk télen biciklizés közben? A legjobb, ha azt választja, amit a legjobban szeret, hogy minél többet igyon belőle. Ha nem szereti a teát, akkor nincs értelme teát vinni a kerékpárra, mivel ez csak késleltetni fogja az ivási vágyat. A legfontosabb, hogy mindig legyen kéznél folyadék, és ha lehet, ne legyen túl hideg. Néha megtörténhet, hogy a még a legjobban megtervezett útvonal is elhúzódik, a vize majdnem megfagy, és kénytelen lesz folyadékpótlás nélkül befejezni a távot.