MTB ősszel>

Akár tetszik, akár nem (nekem bizony nem), a tél már a nyakunkon van, úgyhogy itt az ideje, hogy elővegyük a hideg időjárásba való hegyikerékpáros felszerelést. Míg egyes hegyikerékpárosok sílécre vagy snowboardra cserélik a kerekeket, mások (ahogy én is) egész éveben elkötelezettek maradnak/maradunk a hegyikerékpározás iránt.

A hidegebb időben és a sáros utakon való bringázáshoz azonban szükség van néhány, az időjárási körülményeknek ellenálló felszerelésre, amelyek melegen és szárazon tartják Önt. A vastagabb kesztyű, a hosszú kerékpáros nadrág, a vízálló cipő és a légáteresztő kabát remek kiegészítői a hegyikerékpáros felszerelésnek. Ha tehát hideg időjárásban készül tekerni, olvasson tovább, hogy többet megtudjon arról, mit viseljen hideg időben.

Kabát

Erre gondol elsőként, amikor esni kezd, függetlenül bármilyen tevékenységtől. Általában, amikor vízálló kabátot keres, olyan kabátot szeretne, amely az összes kategóriában magas pontszámot ér el: légáteresztő képesség, vízállóság és strapabíróság, ugyanakkor lehessen benne könnyen mozogni. 

Ami a légáteresztő képességet és a vízszigetelést illeti, minél magasabb számok vannak feltüntetve a kabáton, annál jobb (pl. 15 000 mm a vízszigetelésnél és 10 000 m2 a légáteresztő képességnél elég magas számok). Lássuk be, ha bármilyen kabátban megfelelő tempóban halad, a légáteresztő képesség pontszámaitól függetlenül izzadni fog, de ebben az esetben bármilyen apró részlet segíthet.


Valószínűleg a kabát lesz a legdrágább dolog, amit megvesz. A drágább kabátok szellősebbek, tovább maradnak vízállók, és általában olyan a szabásuk, hogy akkor is takarnak, amikor a kerékpáron mozgásban van. Ezek mind olyan dolgok, amelyek hozzájárulnak a kabát belső hőmérsékletének a szabályozásához, és kedvezőtlen körülmények között biztosítják, hogy a teste egyik fontos része melegben maradjon.

Kerékpáros vízálló esőkabát FOX RANGER 2.5-LAYER

Nadrág

A hegyikerékpáros nadrág viselése sok tekintetben ugyanazokat a szabályokat követi, mint egy jó kabát: legyen légáteresztő, vízálló, jól simuljon és strapabíró a sok sáros kilométerhez, amit minden kétséget kizáróan el kell viselnie. A vízálló nadrág minden kemény téli bringás számára alapvetően fontos, mert nem csak az esőtől véd, de a trail-ekről érkező fröccsenéseket is visszaveri. Emellett meggátolják a szennyeződés és a kavicsok behatolását a kerékpáros cipőkbe, így az érzékeny részeket a lehető legnagyobb kényelemben tartják.

Hosszú kerékpáros nadrág kantár nélkül Haven ENERGIZER LONG

Alapréteg (termo atléta, mellény)

Az alapréteget úgy tervezték, hogy elvezesse az izzadságot és a nedvességet a bőrről melegben és szárazon tartva a viselőjét. A bőr felett egy légréteget is magába zár, ami növeli a meleget. Különböző alapanyagokból készülnek, akár szintetikus, mint például a poliészter keverékek, vagy természetes gyapjúból, mint például a merinó


Az alaprétegek általában elég kényelmesek ahhoz, hogy elvezessék az izzadtságot, és a meleg levegőt ott tartsák, ahol szükség van rá, és különböző ujjhosszúságokban elérhetők. Általában mindig van egy ujjatlan mellény előkészítve a ruhatáramban bármilyen hőmérsékleti körülmény esetére. A mellény remekül helyt áll a hosszú vagy rövid ujjú mezen. Ha csak egy alapréteget szeretne vásárolni, válasszon hosszú ujjú merinógyapjút, amely remekül funkcionál, tapintásra puha és jól idomul.

Hosszú ujjú kerékpáros póló Holokolo WINTER BASE LAYER 

Zokni

Két meghatározó lehetősége van, a vízálló zokni vagy az egyszerű merinózokni. Az első vízálló változatot úgy tervezték, hogy távol tartsa az esőt, a második pedig egy szokványos zokni egy  olyan alapanyagból, amely melegen tartja a lábat, még ha nedves is lesz, amíg mozog, a lába melegben lesz. 


A merinó zokni remek döntés, ha nem akarja, hogy a vízálló zokni miatt nagy mennyiségű textília legyen a lábán, egész évben viselheti, könnyebb mosni, szárítani, és lehet, hogy azon kapja magát, hogy jobban melegít, mint a vízálló alternatívák.

Klasszikus kerékpáros zokni Castelli QUINDICI SOFT MERINO

Kesztyű

Lehetősége van különböző stílusú „vízálló” kesztyűkre, de a tapasztalataim szerint ezek nem teljesen vízállók a kerékpározás teljes időtartama alatt, mivel sok rajta a varrás és sokat mozog, biztosra veheti, hogy a víz hamarosan be fog szivárogni. A vízállóként megjelölt kesztyűk elég vastagok és nagyok, ami rendben is van, ha nem próbál ügyeskedni fékezés közben, de az anyag mennyisége általában hátráltatja abban, hogy a biztonságos tekeréshez megfelelő módon érezze a fékkarokat. 

 

De vannak más lehetőségek is, és a szélálló téli kesztyűk is jó választásnak bizonyulnak. Ezek megvédik a hideg széltől a kezét, amely gyakran hosszú ideig mozdulatlan marad, egyúttal a terjedelmük is kisebb. Keressen olyanokat, amelyeknek nincs túl sok párnázás a tenyerén, hogy még jobban csökkentse a terjedelmét. Az én tippem az, hogy vegyen két párat, és az egyiket szükség esetére hagyja a csomagolásában.

Kerékpáros kesztyű hosszú ujjal Holokolo NEAT WINTER