5 ok, amiért ősszel is érdemes biciklizni

Tag-ek:
5 ok, amiért ősszel is érdemes biciklizni>

A szeptember beköszöntével az időjárás lassú változáson esik át, és a biciklizés is érdekes hangulatban telik. Én kimondottan szeretem ezt az évszakot, és ebben a cikkben 5 okot fogok felsorolni, amiért szerintem ősszel valóban csodálatos a biciklizés.

1Örömteli edzés

A nyár folyamán a legtöbben különböző versenyeken vagy kerékpáros eseményeken vettek részt megfelelő edzettségi szint mellett, amiért a szezonban keményen meg kellett dolgozni. Az ősz beköszöntével a főszezon, és vele együtt a versenyek is véget érnek. Számomra ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban jócskán vissza vehetek a tempómból, és szó szerint átadhatom magam az edzés élvezetének. Nem kell számontartanom az órákat, a kilométereket vagy az intervallumokat, csak a tájban gyönyörködöm. Kifejezetten élvezem ezt a „tekerési” módot, ami határozottan jó hatással van az ember pszichéjére.  

2. Az extrém hőség vége és az időjárás állandósulása   

Az elmúlt néhány évben az őszi évszakok elég jók voltak, és itt mindig viszonylag sokáig tartott a szép indián nyár. Az ilyen időjárást mintha a bringázáshoz teremtették volna, mivel a nappali hőmérséklet az ideális 18 és 25 fok között mozog. A reggelek és az esték hűvösebbek, így a levegő nem túl forró és könnyebb lélegezni. Búcsút vehetünk a viharos zivataroktól és a hőségből eredő felhőszakadásoktól is, így hosszabb, elázás nélküli túrákat tervezhetünk. 

3. Minden színekben játszik

Ami a környezetet illeti, az utazás során szó szerint megfigyelheti a levelek és a fák színváltozásait, mert az ősz igazán szép színekkel festi meg a természetet, ráadásul a hangulata is érdekes. Az évnek ebben az időszakában inkább hegyi kerékpározom, szeretek feltekerni a kilátópontokra vagy oda, ahonnan szép kilátás nyílik, és megfigyelem a természet végtelen színspektrumát.

4. Nincs többé allergia és bosszantó rovarok

Ahogyan az időjárás hidegebbre fordul, a természet is felkészül a téli álmára, így a fák és a virágok már nem virágoznak. Az allergiások ilyenkor nagymértékben megkönnyebbülnek, és sokkal kellemesebb lesz számukra kimenni a természetbe. A rovarok is a melegebb helyekre költöznek, így búcsút mondhatunk a szúnyogok és hasonló teremtmények bosszantó csípéseinek, és jobban koncentrálhatunk a tekerésre. 

5. Az egészségre gyakorolt jótékony hatások

A mentális egészségén kívül a fizikai egészségét is megedzi. A változó hőmérséklet és a hidegebb időben történő testmozgás révén a szervezet alkalmazkodik az új körülményekhez és immunitást szerez, ami az évnek ebben a szakaszában nagyon hasznos, mivel megvéd minket a megfázástól és a különböző vírusos betegségektől.

Remélem, hogy a nyár vége nem jelenti a kerékpározás végét is, és élvezni fogja az őszi bringázást. A következő cikkben megírom, hogy ebben az időszakban milyen ruházatot érdemes beszerezni.