Michal Morvay>

A sikeres fiatal atlétáról, Michal Morvay-ról mint Matej Tóth követőjéről beszélnek. Nem csoda, hiszen a fiatal nyitrai lakos, Matej Spišiak pártfogoltja fiatal kora ellenére már több címet is magáénak tudhat. Mi nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy Michal szenvedélyes kerékpáros is és miután megegyeztünk az együttműködésben, azonnal interjút kértünk tőle.

Hogyan jutottál a gyalogláshoz, mint sportághoz? Hiszen ez még mindig szokatlan sportág.

15 éves koromban abbahagytam a labdarúgást és mivel az általános iskolában atlétikai osztályba jártam, ahol versenyre küldtek ebből a sportágból és jól ment, ezért ki akartam próbálni. Felhívtam Spišiak edzőt, aki a mai napig az edzőm és idővel elkezdtem élni ezzel a sporttal.

Biztosan sok időt töltesz edzéssel és felkészüléssel. Hogyan kapcsolod ezt össze az iskolával, családdal, barátokkal?

Nehéz, mivel a családomnak és barátaimnak időbelileg alkalmazkodniuk kell az én programomhoz, de szerencsére ezt mindenki megérti és támogatnak. Az egyetemmel volt legnehezebb összhangba hozni, mivel az edzéstervem igényes és nehéz volt összeegyeztetni a kettőt. De végül is sikerült.

 

Milyen a szüleid hozzáállása a sikeredhez?

Büszkék rá, hogy a saját utamat és céljaimat követem.

 

A kemény edzés minőségi táplálkozást és regenerációt igényel. Hogy állsz ezzel? Van speciális étrended? Vagy a klasszikus „amit a hűtőszekrény ad” táplálkozásra hagyatkozol? Milyen módon regenerálod a tested?

Igen, speciális étrendem van, amilyennel minden sportolónak rendelkeznie kéne. A táplálkozás a minőségi teljesítmény egyik alappillére. A regeneráció szintén a fontos tényezők egyike, melyek befolyásolják a teljesítményt. A regeneráció formái közé az úszást, DNS tornát, masszázsokat, nyújtást, köpölyözést és még sok más módszert sorolok.

Legjobban a szétválasztó étrend felel meg nekem, melyet az utolsó évben próbálok, főleg a versenyek előtti három hónapban.

 

Mely sikerek a legértékesebbek számodra? Emlékszel még a legelső sikeredre?

Számomra a legértékesebb a szlovák bajnoki cím 50 km-en. A teljesített távnak köszönhetően jelenleg szerepelek az olimpiai rangsorolásban, ami örömmel tölt el.

Első sikerem fél év edzés után a 17 éves kor alatti világbajnokságon volt, ahol a 48 induló közül 16.-ként végeztem.

 

Mivel foglalkozol, amikor épp nem edzel és nem versenyre készülsz?

Igyekszem időt tölteni a családommal és a barátaimmal. Szívesen utazom, teniszezem, kerékpározom vagy túrázom.

 

A gyalogláson kívül más sportágat is űzöl?

Igen, természetesen, az előkészületekbe belefoglalom az országúti kerékpározást, futást és úszást.

 

A kerékpározás inkább pihenésre vagy edzési kiegészítőként szolgál?

Ez az edzés időszakától függ, de inkább, mint edzési kiegészítő.

 

Mi vár rád a közeljövőben? Milyenek a professzionális kilátásaid erre az évre?

Néhány kisebb verseny Szlovákiában és Szlovákián kívül, de a prioritás a 50-es decemberben, amikor megnyílik az olimpiai rangsor és a határértékek kerülnek kitöltésre.

 

Hogy néz ki egy napod?

Reggeli után bemelegítek és hasi légzést végzek a fő edzés előtt. Ez után következik az edzés fő gyalogló része. Edzés után jön a nyújtás vagy a regeneráció valamely formája. Ezt minőségi ebéd követi, például tészta lazaccal, pihenés és kávé, néha kerékpározás (70-80 km). Délután jön az edzés második fázisa – pályák, masszázs vagy más regenerációs eljárás. Utána vacsora és könnyű nyújtás alvás előtt.

 

Volt már komoly sérülésed?

Íngyulladás két évvel ezelőtt. Ez gyakori sérülés a gyaloglók körében. De le kell, hogy kopogjam, azóta semmi.

 

Szerinted mik az előnyei és hátrányai egy profi sportoló életének?

Biztos előny, hogy azt csinálom, amit szeretek. Sok új embert ismerhetek meg, utazom szerte a világban és ha sikerül, akkor a várva várt siker is megjelenik. Hátránya, hogy szinte nincs magánéletem és mindent feláldozom a sportért.