5 tipp kerékpáros mez választásához>

A helyes ruházat bármilyen sport esetén fontos befektetés – nem kivétel a kerékpározás sem. A megfelelő kerékpáros meznek kényelmesnek, légáteresztőnek kell lennie és a mozgásnak könnyűnek kell lennie benne. Egyszerűen passzolnia kell. És nem utolsó sorban fontos, hogy a kerékpáros közösség részének érezze magát. A mezben profinak fog kinézni és fantasztikusan fogja érezni magát a bringán.

A mezek választéka azonban óriási és nehéz döntés, melyiket vásárolja meg – főleg a kezdő kerékpárosok számára. Több száz mezből lehet választani, melyeknek különböző az anyaguk, dizájnjuk, szabásuk és az áruk is.

Ebben a blog bejegyzésben szeretnénk megmutatni, melyek a legfontosabb tényezők a mez választásakor.

1. Anyag

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de az első dolog, amit figyelembe kéne venni mez választásakor, az anyaga. Az esetek többségében a mezek poliészterből készülnek – különböző arányban más anyagokkal. Lehet, úgy gondolja, hogy elkerülné a műanyag szöveteket és inkább természetes anyagok felé hajlana, mint pl. a pamut. Ezt a döntését viszont biztosan megbánná. A pamut nagyon kényelmetlen lehet, hogyha átáztatja az izzadság és a bőrére ragad. A poliészter anyagok légáteresztőek és gyorsan száradóak – elvezetik az izzadságot a bőréről, így kerékpározás közben nem érzi a hideget és nedvességet.

 Abban az esetben, ha mindenképp természetes anyagot szeretne, a MERINÓ gyapjút ajánljuk. A merinó gyapjú gyorsan száradó és melegen tart még akkor is, ha átázott. Valamint természetéből kifolyólag ellenálló a szagokkal szemben. Ez az anyag tehát megfelelő alsó rétegnek, mint funkcionális alsónemű, póló, zokni, sapka stb. Nézze meg Merinó gyapjúból készült termékeink kínálatát a Holokolo-n.

A forró nyári napokra a legmegfelelőbbek az ún. SUPPERLEGRA („szuper könnyű” az olasz nyelvből) anyagból készült mezek. Ez az anyag szinte olyan, mint a haló, nagyon könnyű és légáteresztő. Viszont nagyon vékony is és a hosszú kerékpáros utak során nem védi meg Önt a káros UV sugárzásoktól és a leégéstől.

Különleges kategória az ún. funkcionális mezek. A Holokolo-n két olasz gyártótól vannak kínálatban: Biotex és Six2. Abból az okból kifolyólag különlegesek, hogy a funkcionális alsóneműhöz nagyon hasonló anyagból készülnek. Felső rétegkén kell hordani a funkcionális alsónemű vagy póló felett. Előnyük a speciális szálak, melyek legtöbbször (még ha nem is mindig) szénszálat tartalmaznak. Ezek a szálak a test által kibocsátott hőt visszafordítják az izmokba, ezáltal mélyről jövő fűtést hoznak létre. Ez a felmelegítés elősegíti a véráramlást, így stimulálja az izmokat a jobb teljesítményre, segít megtartani a test állandó hőmérsékletét és csökkenti az oxigénszükségletet, ezzel biztosítva az izmok fáradásának csökkentését.

A drágább mezek többnyire különféle anyagokból készült panelból vannak összerakva. A több panel azt jelenti, hogy a mez jobban fog illeszkedni és felveszi a test formáját (erről többet olvashat lejjebb). A több panel az anyagok taktikusabb kihasználását és kombinációját is jelenti a mez technikai teljesítményének növelése érdekében. Például a szélálló anyagot fel lehet használni a mez elülső részén (a mellkason és vállakon) és a hálós, gyorsan száradó anyagot a hátoldalon és a vállak alatt.

Ajánlott egy összegzést készíteni, esetleg több mezt is felpróbálni, hogy biztos legyen benne, melyik a legmegfelelőbb Önnek. Mezét a kerékpározás típusának megfelelően válassza ki (országúti, MTB, stb.). Pénze megfelelő módon lesz befektetve, ha új meze légáteresztő lesz, elősegíti a test állandó hőmérsékletének megtartását, ezenfelül ha UV védelemmel és antibakteriális tulajdonságokkal fog rendelkezni.

 

2. Szabás vagy „fit“

Ha megnézi a fenti képet, biztosan észreveszi, hogy Eddy Merckx ideje óta a mezek dramatikusan megváltoztak. A mai mezeknél a “minél testhezállóbb, annál jobb és aerodinamikusabb” érvényes. Lehet, mint kezdő, nem fog a teljesen testhezálló mezek felé hajlani - olyan mezek felé, mint amilyeneket a profik hordanak. Az igazság azonban az, hogy minél jobb szabás, annál kevesebb levegőt fog maga mögött húzni, ezáltal kevesebbet fog “rázkódni”. A “rázkódó” mez hosszabb utakon lassítja Önt és biztosan érezni fogja a különbséget, ami az enegria felhasználást jelenti. Abban az esetben tehát, ha nem engedi magát rábeszélni a teljesen testhezálló, aerodinamikus mezre, biztosan olyan mezt válasszon, mely illeszkedni fog testalkatához, kényelmesen fogja magát érezni és így növeli teljesítményét.

Következő fontos tényező mez választáskor a hossza - bizonyosodjon meg róla, hogy a mez megfelelő hosszúságú, főleg ha magasabb termetű. Az utolsó dolog, amire szüksége van, hogy minden pillanatban húzogania kelljen a mezt lefelé még kerékpározás közben is. A legjobbak azok a mezek, melyek elöl rövidek, így az anyag nem fog a hasán feleslegesen felhalmozódni pedálozás közben. A hátsó résznek hosszabbnak kell lennie, hogy megfelelően takarja derekát előrehajolt pozícióban is.

Ne feledkezzen meg az ujjak hosszúságáról sem. A hosszú ujj kiváló hűvösebb időben, de nyárra biztosan szüksége lesz egy rövid ujjú vagy ujjatlan mezre. Ha korlátozott költségvetéssel rendelkezik, válaszzon rövid ujjú mezt és hozzá karmelegítőt, melynek ára csak töredéke egy hosszú ujjú mez árának.

Talán már rendelkezik tapasztalattal az olasz gyártók ruháinak vásárlásával. Ha igen, biztosan tudja, hogy az olaszok az európaitól eltérő mérettáblázattal rendelkeznek, ezért szükséges a hagyományos konfekció méretnél egy vagy két számmal nagyobb ruházatot választani. Mindemellett ügyeljen a mez szabására és szélességére, valamint a hosszára és az ujjbőségre is. Mi a Holokolo-nál számos nagyszerű olasz beszállítóval dolgozunk együtt, mint pl. a Castelli, Santini, Alé, Nalini, Bianchi Milano, Gaerne, Sportful stb. Ezt figyelembe kell venni mindegyik márka esetében.

3. Zsebek

Klasszikus hármas - a hagyományos mezek három hátsó zsebbel rendelkeznek, melyek felül nyitottak. Pénztárca, kulcsok, snack és más apróságok tárolásra szolgálnak. Úgy tűnhet, hogy kerékpározás közben ezek kieshetnek, a valóságban azonban elég mélyek, így ez nem szokott probléma lenni. Az esetek többségében felül rugalmas szegélyük van, mely szintén segít ebben.

Némely mezek extra zsebbel / cipzáros zsebbel rendelkeznek. Ez egy hozzáadott érték, mert biztosítja, hogy a legapróbb dolgokat sem veszíti el, mint pl. az érméket.

Az MTB mezek általában cipzáras zsebekkel rendelkeznek, mivel ott nagyobb az esélye az egyenletlen talajon való bringázásnak és az esésnek.

4. Cipzár

A cipzárak fontosak, ugyanis az időjárásnak megfelelően tudja azt beállítani, hogy biztosítsa a megfelelő szellőzést. Míg a mezek egy része rövid vagy fél hosszúságú cipzárral rendelkezik, a nagyja teljes hosszúságú cipzárral van ellátva. Fontos, hogy új meze minőségi cipzárral rendelkezzen. Ugyanis nagyon bosszantó, hogy ha kerékpározás közben egy beragadt cipzárral kell harcolnia. A YKK a cipzárak kiváló gyártója és a mezek nagy része ezen márkájú cipzárral van ellátva, ugyanúgy, mint a sportruházat más gyártói is. A cipzárak következő jellemzője az ún. CamLock. Ez egy szabadalmaztatott technológia, melynek köszönhetően a cipzár leblokkol, ha lefelé fordítja azt. A kerékpáros mezeknél ez igazán nagy előny, mivel a kerékpárosok gyakran szabályozzák a cipzárt pedálozás közben. Ha szeretné, hogy a cipzár egy adott magasságban megálljon, elég csak lefelé fordítani, így leblokkolni. Nézze meg a videót lejjebb.

További részletek, melyek növelik a cipzár értékét, pl. letakart cipzár a gallér tetején. Tulajdonképpen ez egy kis anyagdarab, mely betakarja a cipzár tetejét, ha az teljesen fel van húzva. A mókás “cipzár garázs” megnevezés mellett az angol „zip garage“ -ból fordítva  egy nagyon fontos funkciója is van - megakadályozza a nyaki bőrirritációt  vagy az áll becsípődését (au!).

5. Dizájn

Mindannyian szeretünk jól kinézni és jól érezni magunkat. Válasszon olyan dizájt, mely testéhez és személyiségéhez is passzol. Akár szeretne kiemelkedni vagy beilleszkedni a csapatba, a Holokolon több száz szép, minőségi és színes mez közül választhat. Biztosan fog tudni választani.