Hogyan válasszunk kerékpáros nadrágot és miért fontos a kerékpáros betét?

Tag-ek:
Hogyan válasszunk kerékpáros nadrágot és miért fontos a kerékpáros betét?>

A legjobb tanács, melyet egy kezdő kerékpáros kaphat az az, hogy vegyen egy kerékpáros betéttel rendelkező nadrágot. Ez tényleg nem mítosz, amellyel szeretnénk Önre erőltetni a „felnőtteknek való pelenka” viselését. A gyakorlott kerékpárosok biztosan megerősítik, hogy a kerékpáros betét a bringázást vagy kellemesebbé teszi, vagy épp ellenkezőleg, helytelen választás esetén teljesen tönkre teszi.

Ez azért van, mert hátsó része érintkezik a kerékpárral a legnagyobb felületen. Ha jó kerékpáros betéttel rendelkezik, akár órákon át bringázhat fájdalom és zúzódások nélkül. Viszont, ha hosszú utat tervez nélküle, feltehetően fájdalmas duzzanatokat és zúzódásokat visz haza ajándékként.

A kerékpáros betét rövid története

Az első kerékpáros betéteknek több közös vonásuk volt a baseball kesztyűkkel, mint a mai modern anyagokkal. Több, mint egy századdal ezelőtt voltak bemutatva, mint lehetséges megoldás a kitartó kerékpárosok számára és bőrből készültek. Abban az időben a kerékpárosok gyapjúnadrágban bringáztak, melyek e nélkül a bőr kerékpáros betét nélkül fájdalmas horzsolásokat okoztak. A bőr némileg megakadályozta a súrlódást, de a hepehupás úton nem volt semmi hatása.

Az első szintetikus kerékpáros betétet Maurizio Castelli fejlesztette ki (az olasz Castelli márka alapítója) 1980 körül. A gyártók többsége ma már szintetikus anyagokat használ, melyek csökkentik a súrlódást és csillapítják az ütéseket.

Segítünk a választásban

Ebben a cikkben bemutatjuk a Holokolo három legjobb eladással rendelkező gyártó kerékpáros betétjeit: Castelli, Santini és Monton.

Castelli Progetto X² AIR – tapasztalt kerékpárosok és profik számára készült – ezt a kerékpáros betétet használják az Ineos csapat professzionális kerékpárosai. Speciális felépítése elválasztja a puha, rugalmas réteget, mely érintkezik bőrével és együtt mozog testével, a nagyméretű béléstől, mely lemásolja nyerge formáját. Még a nyolcórás bringázás sem probléma. Ha elsőosztályú minőséget keres, nézze meg a CASTELLI PREMIO nadrágot, mely ezzel a betéttel van ellátva.

Kiss Air 2 – minden körülmények között nagy teljesítményű kerékpáros betét. Egy darab különböző vastagságú anyagból készül, mely biztosítja a kényelmet. Ez a kerékpáros betét 2019-ben volt frissítve nagyobb támogatást biztosító béléssel és puhább, rugalmasabb felső réteggel, mely érintkezik a bőrrel. Tesztelheti a CASTELLI COMPETIZIONE nadrágban.

Santini C3 – kitartó, nagy teljesítményű kerékpáros betét, ideális, ha hosszú órákat akar a nyeregben tölteni. A Carving nevezetű innovatív folyamat felhasználásával készült. Ez a speciális technika maximális védelmet biztosít az ütésék ellen, hihetetlenül könnyű, légáteresztő és tökéletes a szabása, mivel jobban illeszkedi a testhez és így szabad mozgást biztosít. A fenék területén lévő gélréteg lehetővé teszi a rezgések semlegesítését, amikor a kerékpáros betét terhelés alatt van. Apropó, ezt a kerékpáros betétet használják a Trek Segafredo csapat profijai és ön kipróbálhatja a SANTINI TREK SEGAFREDO 2021 ORIGINAL nadrágban.

Santini GITevo – a Santini márka leguniverzálisabb kerékpáros betétje. Géles magja van és sokoldalú minden típusú kerékpározáshoz. A GITevo az eredeti, Twist Gel szilikonmaggal rendelkező GIT kerékpáros betét technikai fejlődése, mely állandó jelleggel és fokozatosan fogja fel az ütéseket. A GITevo nagyobb teljesítményt biztosít az új gyártási folyamatnak köszönhetően, mely képes vastagabb részeket létrehozni varratok nélkül, melynek köszönhetően csökken a tömege és növekszik puhasága. A Holokolon kínált nadrágok többsége ezt a kerékpáros betétet tartalmazza, de nézze meg például a SANTINI KARMA DELTA nadrágot. 

Monton Dolomiti PRO – a nyitott sejtekkel rendelkező, habból készült kerékpáros betétnek két rétege van: az első sűrűsége 65 kg/m² a másodiké 120 kg/m². Ennek ellenére is csak 16 mm vastag, mely kiváló védelmet nyújt kerékpározás közben. Az első réteg rugalmas és kellemes tapintású. A második, vastagabb réteg véd az ütések és zúzódások ellen. A kerékpáros betét 3 mm-es lyukakkal rendelkezik, melyek biztosítják a legáteresztő képességet és a gyors száradást. Elsőosztályú minőség, melynek pénztárcája is örülni fog. Próbálja ki a MONTON PRO BLAZE nadrágban.

Monton Urban+ Green – a perforáció kiváló légáteresztést biztosít ennél a kerékpáros betétnél. A 90 kg/m² sűrű hab megfelelő a mindennapi, 4 óra hosszáig tartó kerékpározáshoz. Az anatómiailag kialakított szellőzőcsövek elősegítik a vérkeringést és támogatják az ülő izmok legjobban megterhelte részeit. A kezdő kerékpárosok körében népszerű, akik elsősorban a MONTON SUUPAA nadrágot kedvelték meg.

 

Néhány hasznos tanács a végére:

  1. A kerékpáros betét vastagsága

Sok kerékpáros úgy gondolja, minél vastagabb és puhább a kerékpáros betét, annál kényelmesebb. Vagy, hogy ha két kerékpáros betétet használnak (pl. kerékpáros betéttel rendelkező alsónemű + nadrág), akkor növelik a kényelmet. Ez azonban tévhit. Tekerés közben fenekénél lévő csontok a legkeményebb részen süllyednek a nyeregbe, ami lehetővé teszi, hogy a legtöbb erőt fektesse a tekerésbe. Minél vastagabb a kerékpáros betét, annál több erőt kell befektetnie – ami végül is kényelmetlen érzéshez és fájdalomhoz vezet.

Igaz, hogy fenekének több hétre van szüksége, hogy megszokja és alkalmazkodjon. Viszont, ha 2-3 hét rendszeres kerékpározás után is fáj a feneke, akkor talán ideje új nyereg vagy kerékpáros betéttel rendelkező nadrág után nézni.

  1. Alsónemű – igen vagy nem?

Ez gyakori hiba, nem divat faux pas. Alsónemű viselése kerékpáros betéttel együtt sok problémát okozhat. A kerékpáros betétek speciálisan a bőrrel való érintkezésre lettek kifejlesztve. Felfogják a baktériumokat és harcolnak a súrlódás ellen. Ha ott zavaró körülmény az alsónemű, mely nem csak a baktériumok paradicsoma, de mozog és olyan helyekre csúszik, ahol nincs mit keresnie, meg is van a baj. Nos, meggyőztük, hogy alsónemű nélkül bringázzon?

  1. Szükségem van védőkrémre a lágyék részre?

Nos, nincs szüksége. De hosszabb kerékpározások alkalmával kellemesebbé teszi az élményt. Próbálja ki a CASTELLI CHAMOIS DRY védőkrémet lágyékrészre. Elég egy keveset felvinni azokra a helyekre, ahol nyomja Önt a nyereg. Ha túl nagy mennyiségű krémet vinne fel, akkor még nagyobb súrlódás jönne létre, így ez hiba lenne.

  1. Hogyan mossuk a kerékpáros nadrágot?

Az első számú szabály, hogy kerékpáros nadrágját ne vegye fel egynél többször, főleg, ha alsónemű nélkül bringázik. Mosható mosógépben, de ajánljuk kifordítani. Bizonyosodjon meg róla, hogy olyan mosószert használ, amely nem irritálja bőrét. És hogy mosással a lehető legkevésbé használódjon el, mosózsák használatát ajánljuk. Biztosítja, hogy a nadrágtartó sehová se akadjon be a mosógépben.