6 ok, miért borotválják a kerékpárosok a lábukat

Tag-ek:
6 ok, miért borotválják a kerékpárosok a lábukat>

Borotvált lábak és sebhelyek. Ez a tipikus a kerékpárosokra, akik már több mint 100 éve praktizálják a láb borotválását és a modern nyugati kultúra ezen szokásának terjesztői közé tartoznak. De miért borotváljuk a lábunkat mi, kerékpárosok? Ez az egyik leggyakoribb kérdés a bringásokkal kapcsolatban. A zsilettpenge használatának előnyeit szó szerint saját bőrükön ismerik, mint a profik úgy az amatőrök is.

Sebhelyek és kiütések gyógyulása

A horzsolás a leggyakoribb sérülés a bicikliről való leesést követően. Kemény felületre esés következtében a szőrszálak a bőr alatti szövetekbe jutnak, így a sérülések nagyobb mértékűek és fájdalmasabbak. A borotvált láb jó megelőzés. Ezen kívül a szőrtelen seb gyógyulása gyorsabb, egyszerűbb az ápolása és csökken a fertőzés kialakulásának és elterjedésének lehetősége.

Tisztaság, higiénia

A szőrszálakra ráragad a por és a piszok, akár erdőben, akár közúton kerékpározik. Minden évben kifejezően ábrázolják ezt a profi kerékpárosokról készült televíziós felvételek az extrém és igényes Párizs – Roubaix klasszikus után. A por alól sokszor csak a szemeik látszanak ki. A leborotvált lábat és testet sokkal egyszerűbb megmosni, lezuhanyozni. A profi bringások így értékes perceket nyernek sűrű programjukra és a regenerációra. Az amatőr kicsit több időt tölthet a regenerációval, de pl. a családjával is.  

Kényelmesebb masszázs

Ez az ok elsősorban a profikra érvényes, akik a legnehezebb futamok után órákig tartó masszázs abszolválnak akár minden nap. A masszőr és a kerékpáros számára is kellemesebb és egyszerűbb a masszázs felesleges, szőr formájában lévő akadályok nélkül. Természetesen az amatőrök is megérdemlik a masszázst. Már csak rajtuk múlik, sikerül e masszőrt szerezniük.

Aerodinamika

A borotvált kerékpáros gyorsabb, mint a nem borotvált. Ezt a szélcsatornákban végzet számos vizsgálat is bizonyítja. Egy szakaszon a kerékpáros akár néhány percet is spórolhat, vagyis ennek megfelelő energiát. Ez olyan sportágban, ahol a győzelemről gyakran néhány milliméter és pár másodperc dönt, erős érv.

Esztétika, stílus

A kidolgozott lábizmok a kerékpárosok előnyei közé tartoznak. A szépség igaz, hogy szubjektív, de az attraktivitás növelése az egyik oka a zsilettpenge használatának. Mellesleg egy kerékpáros a focistákkal ellentétben nem büszkélkedhet a legújabb trendi frizurával. A sisak alatt nem látni.

Hagyomány, csapatszellem

Az összes fentebb említett ok fokozatosan szokássá és hagyománnyá alakult. Úgy, ahogy a jégkorongozókra jellemző szakáll növesztése a rájátszás időszakában, úgy a kerékpárosokra jellemző a láb borotválása. A kerékpáros kultúra és csapatszellem része.

Amikor Peter Sagan a 2016-os idény alatt nem borotválta le a lábát, azonnal felkeltette a média figyelmét. Újságírók, kollégák, szurkolók kérdezték, miért. Vagy arról nyilatkoztak, rendben e van ez így. „Boldog vagyok, hogy ezt a szakaszt lefújták a hó miatt. Így legalább van időm leborotválni a lábamat.” válaszolt mindenkinek Sagan két mondattal.