Zene a kerékpáron. Igen vagy nem?>

Átlagosan minden negyedik kerékpáros zenét hallgat bringázás közben. Ez derül ki a kerékpáros rajongók Facebook-os szavazataiból. A zene képes motiválni vagy megnyugtatni. Csökkenti az észlelt feszültséget, növeli az energia és a kitartás szintjét. Nem csak szubjektívan. Különféle sporttanulmányok és kutatások bizonyítják ezt. Csakhogy kerékpáron a zene veszélyes, zavaró, és valaki számára felesleges is lehet.

Hangszóró, mobil, intelligens sisak

Néhány kerékpáros hangszórón, vagy a kormányra erősített mobilon keresztül hallgatja a zenét. Ebben az esetben örömet szerezhet, megnevettetheti vagy felmérgesítheti a civilizáció többi tagját, akivel kerékpározás közben találkozik. Ahány zenei stílus és ember, annyi reakció. Ez függ a hangerő beállításoktól és a környezettől, ahol kerékpározik. A bluetooth technológiával és kis beépített hangszórókkal felszerelt intelligens sisakok egy további lehetőséget mutatnak be. Kényelmes, biztonságos, de anyagilag igényesebb.

A leghasználtabb lehetőség feltehetően a fülhallgató. Ez lehet sport fülhallgató, melyet nem a fülbe kell helyezni, hanem felakasztani rá. Vagy klasszikus fülhallgató. „Csak egy füllel hallgatom a zenét és nem túl hangosan. Mindig a jobb fülemmel hallgatom.” Írja nekünk az egyik rajongó a Facebook-on.

Egy fül és kiabálás nélkül

A forgalomban történő kerékpározás során az egyik javaslat, hogy ne hallgassunk zenét a bal fülön keresztül, ez ugyanis jobban érzékeli a környező járművek zaját. Vagyis, ha nem Nagy-Britanniában bringázik. Számos kiváló minőségű fülhallgató létezik, melyeknél észrevehetetlen, hogy csak az egyik fülben szól a zene.

Ezenkívül ajánljuk, hogy ne hallgasson zenét a lejátszó hangerejének 60%-ánál hangosabban. Az emberi beszéd hangereje 40 és 60 decibel között mozog. A hangos zene lehet, hogy magával ragadja Önt, de ez olyan, mintha valaki a közvetlen közelében kiabálna. A fül számára egészségtelen.

A 21.század új, érdekes lehetősége a podcastok hallgatása kerékpározás közben. Akár a bringázásról vagy más témáról. Így egyidőben fejlődik a test és az értelem is.

Néhányan a kerékpárosok közül a fülhallgatót csak a telefonhívások felvételére és gyors megoldására használják. Vagy csak olyan helyeken hallgatnak zenét, ahol minimális az esélye annak, hogy autóval, turistával vagy vadon élő állatokkal találkozzanak. Például egy biztonságos kerékpáros ösvényen a vízi gáton.

A természet, kerékpár és a saját lélegzés hangjai

„Én mindig zenen nélkül bringázom. Szívesen hallgatom a környezetem hangjait. A madarakat és természetet.” árulta el nekünk egy közülünk, kerékpárosok közül a Facebookon.

A zenehallgatás nélküli kerékpározás előnyei a nagyobb biztonság, jobb koncentráció a természetre vagy a környezetre, valamint a saját teljesítményre való jobb összpontosítás. Csak a kerékpárt, saját légzést és pulzust hallgatni. Tehát zene a kerékpáron? Igen is meg nem is. Lényeg, hogy élvezzünk minden bringázást és biztonságosan érjünk haza.