Ismeri a kerékpáros szakágakat? „Tánc” és „ugrálás” is

Tag-ek:
Ismeri a kerékpáros szakágakat? „Tánc” és „ugrálás” is>

Az első kerékpáros versenyre feltehetően 1868-ban került sor, amikor az angol James Moore győzött fa kerékpáron vas kerekekkel. Azóta a sportkerékpározás jelentősen megnőtt. 2023-ban a skót Glasgowe-ban forradalmi bajnokságra kerül sor 13 ágazattal és több ezer kerékpárossal.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

A legöregebb, világszerte a legjobban finanszírozott, és a nézők számát tekintve a legnépszerűbb kerékpáros ágazat. Az országúti versenyek egynaposakra és szakaszosakra vannak osztva. A legrangosabb egynapos versenyek, az ún. klasszikusok, hosszú hagyománnyal rendelkeznek és Európában főként macskaköves utakon vagy meredek dombokon, ún. „bergeken” kerékpároznak.

A szakaszos rendezvényeken a hagyományos tömeges kezdési napokon kívül egyéni és csapatidős próbákat is szerveznek. A szakaszos szezon csúcspontjai a három háromhetes Grand Tour: Giro d'Italia, Tour de France és a Vuelta a Espaňa.

PÁLYA KERÉKPÁROZÁS

Gyökerei szintén a 19. századba vezetnek vissza. Ellipszis alakú pályán, ún. velodromban kerékpároznak, mely lehet nyitott vagy zárt. A kerékpárosok általában rögzített váltóval ellátott és fék nélküli kerékpárokat használnak. A pálya kerékpár versenyek három csoportra oszthatók: sprint, állóképesség és kombinált verseny. A szakágak egyéniek vagy csoportosak.

HEGYI KERÉKPÁROZÁS

Csak a 20. század második felében vált népszerűvé és legközelebb van a terephez, a természethez. A versenyek alapcsoportjai: cross-country (XC), cross-country marathon (XCM), downhill (DH), four-cross (4X) és enduro (END).

Az olimpiai cross-country (XCO) dinamikus pályákon játszódik, mely technikai és természetes akadályokkal van gazdagítva és hossza kb. 5 km. A cross-country maraton (XCM) egy kibővített változat, melynek hossza 60 - 160 km. A cross-country Eleminator (XCE) rendkívül dinamikus verseny, melynek hossza 500 – 1000 méter.

Minden körben a két lassúbb kerékpáros kiesik és a két gyorsabb jut tovább. A végső döntésre egy négytagú döntőben kerül sor. Az enduro (END) viszonylag fiatal kombinációja a többi hegyi kerékpáros tudományágnak.

CIKLOKROSSZ

A ciklokrossz jellemzője, hogy a szezon a téli időszakban tetőzik. Rövid köröket futnak felváltva aszfalton, erdős vagy földúton. A pálya nehézsége néha arra készteti a kerékpárosokat, hogy leszálljanak a bringájukról.

BMX

A Bicycle moto cross (BMX) szakág a 20. század második felében született USA-ban. Leegyszerűsítve úgy, hogy a gyerekeket és tiniket a motokrossz inspirálta. A BMX-re a kis méretű kerékpárok, a mezek és pálya motokrosszos stílusa a jellemzők. A körpályákon az idő a lényeges, míg a BMX freestyle-nál a fő döntés a bírók kezében van.

TRIAL

Kerékpárral való ugrálás természetes vagy művileg kialakított akadályokon. Időre. A földhöz vagy az akadályhoz csak a gumik érhetnek hozzá, amúgy büntetőpontokat kap a versenyző.

MŰVÉSZKERÉKPÁROZÁS

Táncolás a kerékpáron. A művészkerékpározás a sport és művészet ötvözete. Sokban hasonlít a műkorcsolyára és a talajtornára. Egyének, párok vagy csapatok koreográfiát adnak elő kerékpáron zene kíséretében. Teljesítményüket bírók értékelik. 

KERÉKPÁRLABDA        

Kerékpárlabda vagy teremfoci kerékpáron. Exkluzív férfi szakág. Kettő a kettő ellen játszanak és azok győznek, akik többször juttatják a labdát az ellenfél kapujába. Ennek a sportnak a legendás játékosai a múlt században a Pospíšil testvérek, akik 12-szer nyerték meg a világbajnokságot.

TÖBBI

Kerékpáros ultramaratonok, extrém gyorsaságú városi kerékpározások, vagy hóban való tekerés, kerékpározást tartalmazó duatlonok és triatlonok. A sportkerékpározásnak végtelen zuga van. Számos inspiráló történetet kínál a parakerékpáros szakág, ahol elsősorban közúton és pályákon versenyeznek.