Kerékpáros ruházat kezdőknek – Mire van szüksége az első bringázásokhoz?

Tag-ek:
Kerékpáros ruházat kezdőknek – Mire van szüksége az első bringázásokhoz?>

Biztosan többre lesz szüksége, mint egy jó kerékpárra. A megfelelő kerékpáros ruházattal sokkal kényelmesebben fogja érezni magát a bringán. És nem beszélve a kerékpáros outfit legfontosabb részéről: a kerékpáros sisakról! De hogyan választani annyi lehetőség közül? Pontosan ezért vagyunk itt mi a Holokolo csapatból.

A sisak a felszerelése elválaszthatatlan része, ez mindenkinek nyilvánvaló. Viszont a kerékpáros nadrág és rendes kerékpáros kesztyű is biztosan kellemesebbé teszik a bringázást. Erre kevés kezdő kerékpáros gondol.

 

Kerékpáros sisak: a biztonságos bringázás alapja

A rendes kerékpáros sisak felszerelésének legfontosabb része. Szerencsére a gyártók tisztában vannak ezzel és a típusok és színek széles skáláját kínálják, melyből biztosan sikerül olyat választani, mely nem csak kerékpárja típusához lesz megfelelő, de szerelésének színeivel is összhangba tudja hozni.

De mi igazán fontos a sisak vásárlásánál? A különböző típusú sisakok a kerékpározás különféle típusaihoz illenek. A Holokolon négy alap csoportba soroltuk őket:

  1. Országúti – úti kerékpározáshoz
  2. MTB– hegyi, downhill vagy trek kerékpározáshoz
  3. Városi – városi kerékpározáshoz, de skatebordozáshoz vagy korcsolyázáshoz is
  4. Timetrial – gyorsasági kerékpározáshoz (megj. ezek a sisakok nem igazán megfelelőek kezdők számára.)

 

Kerékpáros szemüveg szél, eső, napsütés és rovarok ellen

Néhány kerékpáros szemüveg teljesen „szükséges”. A minőségi szemüveg megvéd nemcsak a napsugaraktól, de a rovaroktól, széltől, sártól és esőtől is. Minden körülmények között biztosítja a legjobb láthatóságot.

A Holokolo kínálatában különféle típusú szemüvegeket talál, keret nélkülieket, félkereteseket, egészkereteseket, stílusosakat, downhilleseket, fotokromatikusakat, polaroidokat, cserélhető lencséjűeket… Még sokáig folytathatnánk. És természetesen különböző árkategóriából. A legolcsóbb és a legdrágább közti különbség több, mint 120€. De ez azt jelenti, hogy a drágább jobb is? Az esetek többségében igen, de ez nem azt jelenti, hogy az olcsóbbak nem elég jók.

 

A lencsék mozgatják a szemüvegek világát

A nagy árkülönbség oka a lencsék. Különféle árnyalatokban és százalékos fényáteresztő képességgel kaphatóak. A kerékpáros szemüvegek lencséi közt a legjobbak közé a fotokromatikus lencsék tartoznak. Ezek a lencsék automatikusan alkalmazkodnak az időjárási viszonyokhoz. A lencsék besötétednek, ha süt a nap és pont ellenkezőleg, kivilágosodnak, ha az ég elsőtétül. Így nincs szükség arra, hogy pót lencséket vagy további szemüveget hordjon magával – ez elég lesz. Ez a technológia azonban drága és megemeli a szemüvegek árát.

A következő lehetőség a cserélhető lencsék. Kínálatunkban talál olyan szemüvegeket, melyeknek csomagolásában több lencsét talál és Ön szükség szerint cserélheti őket. Nézze meg a Davos szemüveget az olasz Tifosi márkától. Például sötét lencsék napos időbe, sárga lencsék, ha borult az idő és átlátszóak, ha igazán rossz az idő. Apropó, előfordult már Önnel, hogy kerékpározás közben elkapta egy váratlan zápor? Ha igen, akkor biztosan tudja, hogy szemüveg nélkül, mely véd a kellemetlen esőcseppektől, nagyon nehéz a szemet rendesen nyitva tartani. Így tehát a kerékpáros szemüvegbe való befektetés nem csak hóbort.

Hogy milyen szemüveg modell vagy keret illik Önnek, fej- és arcformájától függ. Nem minden típus fog passzolni, habár a kerékpáros szemüvegek többsége állítható orrvédővel rendelkezik, melynek köszönhetően jobban illeszkedik. Ha már szemüveg vásárlásra adja a fejét, bizonyosodjon meg róla, hogy jól áll Önnek. Nem szabad, hogy mozogjon vagy lecsússzon az orról a legkisebb rázkódás következtében sem.

 

Kerékpáros mezek és funkcionális alsónemű

Kerékpározás közben természetesen bemelegszik, még hűvösebb időben is. Hogy teste megszabaduljon a felesleges hőtől, izzadni kezd. És az izzadságnak mennie kell valahová… és pontosan ebből az okból kifolyólag az egyszerű pamut póló nem elegendő egy kerékpáros számára. Ezenfelül, a pamutpóló lassan, hosszú ideig szárad, ami nem éppen a legkellemesebb érzés. Ha megáll, a teste automatikusan lehűlik és a nedves póló ráragad a testére, mint egy hideg páncél. És ha még a szél is fúj, garantáltan nem lesz kellemes élmény a bringázás.

A funkcionális alsónemű megtartja teste helyes hőmérsékletét

A funkcionális alsónemű számtalan előnyéről olvashat blogunkban: MIÉRT KELL TERMIKUS ALSÓNEMŰT HORDANI ÉS HOGYAN VISELJÜK ANNAK GONDJÁT? Talál itt javaslatokat, milyen időbe milyen termikus alsónemű a megfelelő, valamint a Holokolo oldal konkrét ajánlott termékeit.

Nélkülözhetetlen kerékpáros mez

Mi a Holokolonál a kerékpáros mezek specialistái vagyunk. Több, mint 1000 darab van kínálatunkban – úgy férfi mint női mezek is. És számuk egyre növekszik. Mi egyszerűen imádjuk a mezeket! És tudjuk, miért. A mezek nemcsak funkcionálisak, légáteresztőek, aerodinamikusak, könnyűek, gyorsan száradók, anatómikusak, elasztikusak stb., de stílusosak és gyönyörűek is. Második rétegként viselik a funkcionális alsóneműn és sok előnnyel rendelkeznek, melyek biztosítják, hogy a kerékpározás nem csak szórakoztató, de kényelmes is lesz.

A kerékpáros meznek speciális szabása van, mely a kerékpározáshoz alkalmazkodik. Rendelkezik cipzárral (többnyire a mez egész hossza mentén), hátsó zsebekkel, melyekbe szükséges apró dolgait tárolhatja (mint pl., kulcsokat, proteinszeletet, zsebkendőt, telefont, pénzt, de kar- és lábmelegítőt vagy vízálló dzsekit is) és nem kell hátizsákot vinnie magával. A mezek különféle szabásúak, például Aero (versenymez), egyenes kényelmes szabás vagy lezser szabású MTB mezek terepen való kerékpározáshoz.

Léteznek hosszú ujjú mezek is, nyáriak, melyek elsősorban tavasszal vagy kora ősszel megfelelőek, vagy téliek, amikor már hűvösödik az idő és Önnek víz- és szélálló mezre van szüksége.

 

Szél- és vízálló dzsekik és köpenyek

A következő kötelező dolog felszerelésébe egy köpeny, mely könnyű és kompakt és könnyen összehajtható a mez hátsó zsebébe. Így abban az esetben, ha váratlan eső vagy szél lepné meg, bármikor előveheti. Olvassa el blogunkat TESZTELTÜK ÖNÖKNEK A KÖPENYEKET. MELYIK A LEGJOBB A TAVASZI KERÉKPÁROZÁSHOZ? Hasznos tanácsokat és ajánlásokat talál itt köpeny vásárlásához.

 

Rendes kerékpáros nadrág kerékpáros betéttel

A betéttel rendelkező kerékpáros nadrág éppen olyan fontos, mint maga a nyereg és felszerelésének elengedhetetlen része. Férfi és női típusra osztjuk őket.

Ez azért van így, mert a női kerékpáros betétnek más az alakja, mint a férfinak. A férfiaknak és nőknek különböző a medencéjük és a testfelépítésük és a megfelelő kerékpáros betétek alkalmazkodnak ezekhez a különbségekhez. A női medence szélesebb, ami azt jelenti, hogy a női kerékpáros betét hátsó része automatikusan szélesebb.

Ezenkívül különböző vastagságú kerékpáros betétek léteznek. Az esetek többségében habbal vannak kitöltve, de lehetnek szilikon vagy zselé alapúak is. Ebben az esetben azonban veszélyeztetve van a légáteresztő képesség. A kerékpáros betét választás a személyes preferenciától és a nyereg típusától is függ. Nyerge viszonylag puha? Akkor elegendő a vékonyabb betét. Kemény nyereg esetén azonban ajánlott a vastagabb betét.

Puha nyereg esetén a vastag betét kényelmetlen érzést és az ülőizmok fájdalmát okozhatja. A puha nyereg hatás így elveszik. Ezzel ellentétben, ha vastag kerékpáros betétet használ kemény nyereg esetén, akkor „belesüpped”, de a kemény nyereg megakadályozza a túlságos süppedést. Kemény nyereg esetén vékony betét is egy a lehetőségek közül – ez tényleg csak attól függ, mit részesít előnyben. Ajánlott kipróbálni a vastagabb és vékonyabb kerékpáros betétet is, hogy tudja, melyik felel meg Önnek jobban.

 

A kerékpáros cipő befejezi szerelését

A cipőválasztás elsősorban attól függ, milyenek pedáljai. Országúti vagy hegyi kerékpárra valóak? Ha hegyi kerékpárja van, pedáljai SPD-vel rendelkeznek vagy laposak? Elsősorban döntse el, milyen lesz a kerékpárja és a pedálok, még mielőtt cipőt vásárolna. Az országúti cipők csak országúti kerékpárhoz alkalmasak, tehát ha megrögzött „utas”, akkor mindenképp ezeket ajánljuk. Abban az esetben azonban, ha országúti és hegyi kerékpáron is bringázik, vagy spinning edzésekre jár (a helyhez kötött kerékpároknak általában MTB kötésük van), akkor MTB pedálokat ajánlott vásárolni az országúti kerékpárra is, így egy pár cipőt sokoldalúan felhasználhat.

Az országúti cipőknek három lyuk van a talpán háromszög alakban. Ezek a SPD-SL stoplikra alkalmasak. Az MTB pedálok két, egymás mellett lévő lyukkal rendelkeznek és a hagyományos SPD stoplikra alkalmasak. A stoplik a pedál részeit képzik és a kerékpáros cipőre kell őket felszerelni úgy, hogy tökéletesen illeszkedjenek a pedállal. Ebben szívesen segítenek a bike szervizek szakemberei. Léteznek még lapos pedálok, melyekhez nincs szükség stoplis kerékpáros cipőre.

A talp határozza meg a cipőt

Kerékpáros cipő választásánál a talp a legfontosabb tényező. A kezdőknek szánt modelleknek nylon talpuk van. A drágább modellek talpába szénszán van beépítve. A legdrágább cipők talpa teljes mértékben szénszálas.

A szénszálas talp sokkal könnyebbé tesz a cipőt, de főleg keményebbé. Ez megakadályozza azt, hogy a talp meghajoljon pedálozás közben. Az ilyen típusú cipőket a profik használják és szintén van némi hátrányuk. Például, hogy kevésbé kényelmesek. Ezt meg kell szokni, főleg a kezdőknek. Mi a nylon és karbonszálas talp ötvözetét ajánljuk, mely biztosítja a szükséges keménységet, de a nagyobb kényelmet is.

Szükséges elmondani, hogy a cipőnek illenie kell próbakor. Ha érzi, hogy valahol nyom, akkor kerékpározáskor a helyzet csak rosszabb lesz. A kerékpáros cipőknél kicsi a valószínűsége, hogy kitágulnak. Ezért fontos, hogy elejétől kezdve kényelmesek legyenek.

Milyen a kerékpáros cipő ideális mérte

Fontos, hogy megfelelő méretű és szélességű cipőt válasszon. Biztosan szüksége lesz némi helyre az ujjainak. Ez természetesen attól függ, mit részesít előnyben, mi azonban egy fél számmal nagyobb cipő vásárlását ajánljuk, mint a hagyományos cipőmérete. Próba közben próbáljon meg felállni, és ha ujjai hozzáérnek a cipő orrához, ekkor fél vagy egy számmal nagyobb méretre van szüksége. Úgy érzi, lába úszik a cipőben? Akkor túl nagy vagy széles.

Tehát a kerékpáros cipőnek nem kéne túl szorosnak vagy lazának lennie. Olyan épphogy. Ne feledje, hogy pedálozás közben láb felmelegedik, ezzel némileg megnagyobbodik. Az eredmény a túl szoros cipő és kerékpározásból származó kényelmetlen élmény.

 

Kész a szerelése!

Ebben a blogban áttekintettük a kerékpáros felszerelés alapvető elemeit, így az outfit teljes. Azonban, ha még mindig kétségei vannak, melyik termék az Önnek megfelelő, ne feledje, hogy itt vagyunk és szívesen segítünk bármiben.