Miért viseljünk termikus alsóneműt és hogyan viseljük gondját?

Tag-ek:
Miért viseljünk termikus alsóneműt és hogyan viseljük gondját?>

A termikus vagy funkcionális alsóneműt a sport ruházat alatt ajánlatos viselni, legyen az akár kerékpáros mez vagy síruházat, de megfelelő számos más sportághoz is, mint például a futás, turisztika, sífutás stb., vagy mindennapi viseletre, esetleg kikapcsolódásra is.

A termikus alsónemű elsőszámú feladata az izzadság elvezetése, akár átadással egy következő ruharétegbe vagy a levegőbe való elpárologtatással. A polipropilén szálak allergiaellenesek, ellenállóak a gombákkal és baktériumokkal szemben és az emberi bőr jól tolerálja. A polipropilén kevés folyadékot szív fel, kis tömegű és jó a hővezető képessége. A szálak erősek és kedvező, enyhén negatív töltést tartanak fenn. Kémiailag ellenálóak, így színezni sem lehet őket. Ezenfelül, ha a termikus alsónemű szénszálakat is tartalmaz, akkor fenntartja a testhőmérsékletet. Évszakok alapján három kategóriába sorolhatjuk őket:

  • NYÁR – az ilyen típusú termikus alsónemű a legnagyobb forróságokba lett tervezve, amikor a levegő hőmérséklete és nedvességtartalma megakadályozzák a bőr légzését. Az anyag az esetek többségében hálós és nagyon könnyű, köztes ruharétegként szolgál, mellyel szintén megakadályozza az izzadt és nedves ruha kellemetlen kaparását és lenyomódását. Az alsónemű kívülre vezeti az izzadságot, így a szárazság érzését váltja ki. Nézze meg például a BIOTEX POWER vagy SIX2 SMR2 trikókat. 
  • 4 SEASONS – ezek a termékek egész évben viselhetők általában, mint alsó réteg, mely közvetlen kapcsolatban van a bőrrel. Kiváló szigetelő és légáteresztő tulajdonságokkal rendelkeznek, szárazon tartják a bőrt, megszüntetik a nedvességet és az ezzel járó nedves ruházat érzését. Így megakadályozzák a hirtelen megfázást és a hideg érzetét, mint amikor befejezi az aktivitást és az izzadt alsónemű gyorsan kihűlik. Válasszon webáruházunkban a szabások és színek széles kínálatából, akár rövid ujjal, mint pl. a BIOTEX HIGHTECH WARM vagy hosszú ujjal – SIX2 TS2 póló.
  • TÉL – ezt az alsóneműt úgy tervezték, hogy alacsony hőmérsékletek esetén lehessen viselni (5°C alatt), hogy ne kelljen saját értékes energiáját felhasználnia teste melegen tartására. Az ilyen körülmények között szükséges egy alsó ruharéteg, mely nemcsak, hogy megtartja a hőmérsékletet, de elvezeti az izzadságot is anélkül, hogy magába szívná. Az ilyen termikus alsónemű általában sűrű és erős szövésű, melynek köszönhetően biztosítja a hőszabályozást, és ha az anyaghoz merino gyapjút is hozzáadnak, biztosan nem hiányozhat alapfelszereléséből. A BIOTEX CUBIC LONG pólót vagy a SIX2 SERAFINO MERINO -t ajánljuk. 

TISZTÍTÁS ÉS KARBANTARTÁS

Hagyományos viselés esetén elég a termikus alsóneműt langyos vízben kézzel kiöblíteni bármilyen mosószer használata nélkül, kicsavarni és hagyni megszáradni. Mivel a szövet szinte abszolút nem szívja fel a nedvességet, gyorsan szárad.

Viszont, ha az az érzése, hogy az alsónemű piszkos és szeretné mosógépben kimosni, mindig tanulmányozza át a nyomtatott vagy alsóneműrre rávarrott címkén lévő, tisztításra vonatkozó szimbólumokat. A termikus alsóneműt maximum 40°C fokon mossa. Használjon speciális, termikus alsóneműre létrehozott mosószert és ne használjon öblítőt – ellenkező esetben kopást és a szövet teljesítményének csökkenését okozhatja. A termikus alsóneműt kifordítva ajánljuk mosni, legjobb egy mosásra tervezett speciális zsákban, mely megvédi az alsóneműt a lehetséges cipzár, fém vagy műanyag díszek okozta szakadástól. A termikus alsóneműt csavartathaja a mosógépben.