A fej védelme: Hogyan válasszunk sisakot a kerékpárra? >

Hogy sehol ne nyomjon, de erősen tartson a fejen. Így hangzik az alapszabály kerékpáros sisak választásakor.

Ne feledje, a fizika törvényei a kerékpárosokra is érvényesek. J Ha a kerékpáros 15 km/h sebességgel halad és fejjel lefejé esik, az olyan, mintha 1 méteres magasságból betonra esne. Ha a kerékpáros 15 km/h sebességgel halad és összeütközik egy 35 km/h sebességgel haladó autóval, az olyan, mintha 10 méter magasságból esett volna le.

Az egészségügyi dolgozók egyértelműen ajánlják a kerékpáros sisak viselését, mely sok kerékpáros életét és egészségét mentette már meg. A kerékpáros sisak 48%-kal csökkenti a fej sérülésének, 60%-kal a fej komoly sérülésének és 23%-kal az arc sérülésének kockázatát. Ilyen adatokat mutat be például az Institute of Transport Economics in Oslo tanulmánya 2018-ból.   

Hogyan válasszunk kerékpáros sisakot?

Az alapszabályt már ismeri. Hogy a sisak ne gyomjon, de erősen tartson a fejen. A sisakokat férfi, női, unisex és gyerek modellekre osztjuk, mindezek mellet a nemek sajátosságaihoz igazodik, mint a koponya alakja és nagysága, vagy a haj hossza.

Ajánljuk új sisak, és nem használt vásárlását, mely már túl lehet egy kemény esésen. A Holokolo webáruház oldalán a sisakok négy kategóriájából választhat. Országúti kerékpáros sisak jellemzői az alacsony súly és apról szellőző nyílások a hosszú utakra. MTB kerékpáros sisak elsősorban a hegyi kerékpározáshoz készült, robusztusabb az alakja és védőpajzzsal rendelkezik.

A városi kerékpáros sisakot egyedi dizájnja jellemzi, hogy beilleszkedjen a városi környezetbe, de szellőzése rosszabb. A rövidebb városi bringázások során azonban ez nem probléma. Az időmérős kerékpáros sisak (trimetrial) azok számára készült, akiknek számít minden másodperc. Hosszított aerodinamikus alakja van. A biztonságot és top teljesítményt ötvözi, ezért árban ez a legdrágább.

Tartozékok szükség szerint  

A sisak választásakor gondoljon arra is, milyen tartozékra van szüksége. Előny lehet, ha a sisaknak kivehető a kárpitja, így azt ki lehet mosni. A silt megfelelő kiegészítő védelmet biztosít a napfény, ágak és rovarok ellen. A szellőző nyílásokat takaró hálló megakadályozza a rovarok bejutását. A fényvisszaverő elemek nagyon hasznosak, ha sötétben szeretne kerékpározni.

Saját igényeinek megfelelően válasszon. Egyértelműen ajánljuk azonban a sisak viselését kerékpáron, habár szinte az összes európai országban a felnőttek számára ez önkéntes. Vagyis nem írja elő a törvény. Ugyanis a tanulmányok azt mutatják, hogy a sisak kötelező hordása csökkenti a kerékpározás iránti érdeklődést. Ugyanakkor a fejlett országok statisztikái azt mutatják, minél nagyobb a sisakot viselő kerékpárosok aránya, annál nagyobb a biztonság. A kerékpárosok számának növekedésével javul a tudatosság a közúti forgalomban, és főleg gyorsabban épülnek a biztonságos kerékpárutak.

A profik elutasították a sisakot

A kerékpáros sisak a professzionális országúti kerékpározásban sem volt kötelező. A 90-es években még tüntettek is a viselése ellen. Panaszkodtak a kényelmetlenségére és a felesleges plusz grammokra. Mindent megváltoztatott Andrej Kivilev halála 2003-ban. Három versenyző ütközése következtében az arcára esett és nem segített rajta a több órás műtét sem.

 A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) reagált erre a tragédiára és végleg kötelezővé tette a sisak viselését minden profi kerékpáros számára. Most már nem tiltakoznak a kerékpárosok a sisak ellen.