GPS ÓRA KERÉKPÁROZÁSHOZ>

Az adatok korában élünk. Szinte mindent meg tudunk valamilyen módon mérni és az adatok feldolgozására szolgáló alkalmazások valóban lenyűgözőek. Ahhoz a csoporthoz tartozom, amely szeretné tudni, hogy hány kilométert tett meg az útvonalon, mi volt az átlagos és a legmagasabb pulzusszám. Gyakran leesik az állam, amikor megtudom, milyen maximális sebességgel indult meg a bringám stb. stb. És mindehhez egy GPS karóra is elegendő. Igaz, hogy az enyém ebben a kategóriában már a nyugdíjasok közé tartozik, de mivel még működik és teljesíti, amire szükségem van, nincs okom lecserélni (mivel ezt a cikket hosszabb ideig készítettem, ez már nem teljesen igaz, de mivel az új órámat csak 3 napja használom, ezzel az órával kapcsolatos tapasztalataimat egy másik bejegyzésben fogom leírni). Szóval pontosan mit használok az órámon illetve mit tartok fontosnak?

 

  1. Mellkasi öv, amely a kerékpározás teljes ideje alatt méri az pulzusomat. Különösen a hosszú és meredek tekerés során itt-ott rátekintek az órára, hogy ellenőrizhessem a pulzusomat, amely időnként igazán magasra szökken. A legkorszerűbb karóra modelleknek a pulzusméréshez már nincs szükségük mellkasi övre - közvetlenül a csuklóról mérnek, azonban sokak tapasztalata azt mutatja, hogy ez a technológia még mindig bizonyos javításokat igényel, mivel vannak olyan esetek, mikor nem tud pontosan mérni vagy egyáltalán nem mér.
  2. A pillanatnyi sebesség, a megtett távolság és a kerékpározás kezdete óta eltelt teljes idő a másik három paraméter, amelyeket a karóra állandóan mutat a kijelzőn. Legfőképpen a megtett távolságról szóló információ az, ami nagyon fontos számomra, különösen azokban az esetekben, amikor folyamatosan távolodom otthonról, hogy ki tudjam értékelni a visszatéréshez szükséges erőt és a teljes időt, hogy felbecsüljem, mikor érkezik el a pillanat, amikor meg kell fordítani a bringát a szürkület vagy más időkorlát miatt.
  3. Végül, de nem utolsósorban, az összes rögzített információt otthon feltölthetem a számítógépre, az alkalmazás felrajzolja az egész útvonalat, és lehetővé teszi a maximális pulzusszám, a maximális sebesség, a megtett távolság és sok egyéb hasznos információ elemzését.

És itt jön a GPS karóra valódi varázsa. A karóra által közvetlenül megjelenített adatok kimerítőek, azonban az adatok erre szolgáló alkalmazásba való letöltését követően sokkal több információ olvasható. Mivel Garmin karórát használok, az én esetemben ez a Garmin Connect alkalmazás.

Amint az a fenti képen látható, az alkalmazás grafikonokat rajzol az útvonal emelkedéséről (zöld), a sebességről (kék), és amennyiben az óra a pulzust is méri, akkor ez a harmadik grafikonon látható (piros). Ezeket az információkat az alkalmazás az x tengelyen jeleníti meg idő alapján vagy a megtett távolság alapján. Az alkalmazás ezenkívül az egész utat belerajzolja a google térképbe, amelyet szükség szerint nagyíthat, kicsinyíthet, és ha szeretné megtudni, hogy melyik szakaszban volt a legmagasabb a pulzusa vagy sebessége, akkor egyszerűen vigye fel az egér mutatóját a grafikon azon pontjára és megtekintheti, pontosan hol volt abban az időben.

Nagyon hasznos információ az emelkedés, az útvonal legmagasabb és legalacsonyabb pontja, az átlagos és legmagasabb pulzus a kerékpározás során, a kerékpározás teljes ideje, beleértve a mozgásban levő teljes időt, az átlagos sebesség, a maximális sebesség.

Természetesena karóra az olyan alapvető információkat is mutatja, mint például a megtett.

távolság, maximális pulzusszám, átlagos pulzusszám. Az alkalmazás közben az indulás időpontjában aktuális kültéri hőmérsékletről is tájékoztat, tehát amennyiben ismételten ugyanazt az útvonalat teszi meg jelentősen eltérő időpontokban, akkor az egyik tényező lehet az időjárás. Ilyen esetben, mikor 2 azonos kerékpározást kell összehasonlítanunk, az alkalmazás lehetővé teszi a kiválasztott útvonalak összehasonlítását.

Mint a nagyon népszerű Diet alkalmazás, a Garmin is tartalmaz közismert szegmenseket, tehát kerékpárosok által gyakran "letekert" útvonalakat. Ilyen módon távolról összehasonlíthatja teljesítményét másokéval. Az egyszerűbb elképzelés érdekében - a szegmensek lehetnek dombok. Aki tudja, hogy ez egy szegmens, akkor lehet valóban "rátapos a pedálra" ahhoz, hogy a lehető legmagasabbra lépjen a rangsorban.

A Garmin Connect lehetővé teszi az útvonal automatikus feltöltését más alkalmazásokba is, ami azt jelenti, hogy amikor a legújabb utat feltölti a Garmin Connect-be, az elküldi azt a kijelölt helyekre (egyéb alkalmazások). Az én esetemben így küldöm el az adatokat a Diet alkalmazásba, amelyet csak azért használok, hogy továbbítsam ezeket egy másik hasznos alkalmazásba - a Relive-be, amely felrajzolja az egész útvonalat a térképen, és érdekes videóvá változtatja (https: //www.relive.cc).

Végül, de nem utolsósorban, a Garmin Connect összefoglaló adatokat szolgáltat a választott időszakról, így visszatekinthet arra, hogy hány kilométert tett meg az egyes években, hónapokban és így tovább. Határozottan hasznos információ amennyiben azon gondolkodik, vajon az előző év jobb vagy rosszabb volt-e, és számomra is olyan alkatrészek esetében, amelyek bizonyos kilométerek utáni karbantartást igényelnek. Nagyon gyorsan le tudom ellenőrizni, hogy pontosan hány kilométert tettem meg az utolsó szervizelés óta, így teljesen kizártam a véletlenszerű találgatásokat (hány kilométert tettem meg az utolsó villacsere óta?).

Összefoglalva: a GPS karóra minden bizonnyal nem a legfontosabb felszerelés, amely nélkül nem lehetne kerékpárra ülni. Ha Ön egyike azoknak, akiknek soha nem volt szüksége adatai bármifée elemzésére és értékelésére, akkor ez rendben van. A legfontosabb dolog felülni a nyeregbe, és nem ülni otthon. Ha viszont olyan csoporthoz tartozik, amely szereti a kerékpározást, nem csak a nyeregben, hanem esténként otthon is a számítógépen vagy a mobil eszközökön, határozottan ajánlom Önöknek a GPS karórát.