Hogyan válasszuk ki az első kerékpáros cipőt?

Tag-ek:
Hogyan válasszuk ki az első kerékpáros cipőt?>

Sokan kérdezik tőlünk, hogyan válasszunk  kerékpáros cipőt - típus, kompatibilitás a pedállal, méret, talp típusa, kapcsolás stb. A tapasztalt kerékpárosok biztosan egyetértenek azzal az állítással, hogy hatalmas a különbség aközött ha kerékpáros cipőben vagy hagyományos cipőben kerékpározunk. Ha (helyesen) úgy döntött, hogy vásárol egy kerékpáros cipőt, akkor szívesen segítünk, melyik irányban induljon el.

Miért van szükségem kerékpáros cipőkre?

Ha egyszer kipróbálja, milyen érzés kerékpáros cipőben tekerni, észreveszi, hogy mekkora a különbség az Ön teljesítménye és az erő vagy energia átvitele között a pedálra. Ez azért van, mert a kerékpáros cipők könnyűek és vastag talpúak, ami csökkenti az energiaveszteséget. Éppen ezért a kerékpárosok, akik komolyan veszik a bringázást, invesztálnak a kerékpáros cipőbe. Legyen bármilyen a budget, a Holokolo webáruházban vásárolt kerékpáros cipők minőségiek és jó pár szezont kibírnak. Úgyhogy veheti ezt hosszútávú befektetésnek.

Hogyan működik?

A kerékpáros cipők a pedállal összhangban dolgoznak, tehát könnyítik a pedálozást. A talpa alján olyan mechanizmussal vannak ellátva, amely rákapcsolható a kompatibilis pedálra. Ez jobb stabilitást és biztosítja a pedálozásba fektetett erő és energia könnyebb ellenőrzését.

Ahogyan az alábbi képen láthatja, ha hagyományos teniszcipőben kerékpározik (kék cipő), akkor csak egy irányban továbbítja az energiát a pedálba - amikor lefelé nyomja.  A kerékpáros cipők lehetővé teszik a pedál felfelé hajtását (piros cipő), vagyis az energia sokkal hatékonyabb kihasználását.

Az árkülönbség a drága és az olcsó kerékpáros cipők között akár 300€ is lehet. Kezdőként nem lesz szüksége a legdrágább cipőre, de melyiket is vegyük meg?

A kerékpáros cipők típusa és kötése

A megfelelő kerékpáros cipők kiválasztása, amely a legjobban illik az Ön kerékpáros stílusához, biztosítja a legkiválóbb kényelmet és hatékonyságot. A kerékpáros cipőket két alapvető kategóriába sorolhatjuk:

  1. MTB kerékpáros cipők hegyi kerékpárra SPD kötés (Shimano Pedaling Dynamics) – A pedálokkal való kompatibilitása majdnem százszázalékos a 2- lyukkal ellátott standard rögzítésnek köszönhetően. Az MTB kerékpáros cipők sokoldalúbbak és nagyobb flexibilitást biztosítanak a kerékpárosnak. Az MTB kerékpáros cipők talpa alapvetően nem annyira kemény, mint az országúti kerékpáros cipőké, és a horonyuk gumis, tehát lehet bennük járni is (ha nem is nagy távolságra).

2. Országúti kerékpáros cipők csak kerékpározásra alkalmasak, járásra nem. Járkálhat benne a háztól a kerékpárig, nehézkesen egy kávéra vagy sörre a pihenő alatt, de talán ez minden.  Az országúti kerékpáros cipőnek alapvetően nagyon kemény a talpa, és a MTB kerékpáros cipővel ellentétben nem gumis, amelynek köszönhetően tényleg csak kerékpározásra alkalmasak és a járás kényelmetlen bennük. A talp keménysége biztosítja az erő eloszlását a pedál hajtásakor. 

Az országúti kerékpáros cipők nem annyira sokoldalúak mint az MTB kerékpáros cipők és létezik néhány különböző rögzítéssel, amely nem kompatibilis más gyártó által készített pedálokkal. A legtöbb országúti kerékpáros cipő 3 lyukkal rendelkezik a rögzítéssel.

Bemutatjuk a négyféle rögzítés típust:

  • SPD-SL (SL az olasz Supperlegra rövidítése, amelynek jelentése szuperkönnyű)

  • Look Keo
  • Time RXS
  • Speedplay – ha ezt a kötést szeretné használni, akkor szükséges megfontolni egy speciális 4 lyukkal ellátott kerékpáros cipő választását, amely kompatibilis az ilyen kötéssel.

Kivitelezés - válassza ki az Önnek megfelelő típust

A kerékpáros cipő kiválasztásakor a legnagyobb hangsúly a talpon van ám a zárás kivitelezése is fontos. A cipők felhúzása a lábra fontos stabilitás és a nagyobb hatékonyság érdekében. A három legelterjedtebb kivitelezés a fűző, a tépőzár és a boa zárórendszer.

Fűzők

Egyszerű, olcsó és gyors kivitelezés, amelyet már jól ismerünk. A fűzők azonban nem praktikusak az esős időszakban és a sárban és nem lehet őket megigazítani a kerékpározás során. Néhány kerékpáros szívesen húzza szorosabbra a kerékpáros cipőt sprint előtt, ami ebben az esetben nem lehetséges. Ha mégis fűzős kerékpáros cipő mellett dönt, bizonyosodjon meg róla, hogy a fűzők nem túl hosszúak, nemhogy rátekerednek a láncra.

Tépőzár

A tépőzáras rögzítés nagyon népszerű és könnyen beállítható. A legtöbb cipőnek két vagy három tépőzáras rögzítője van, amelyek könnyen alkalmazkodnak a lábához. A tépőzár hátránya az, hogy sárban haladva könnyen pebiszkoldónak, és nem tartanak olyan szorosan, mint kellene. Tehát gyakran meg kell tisztítania őket. A boa zárórendszerrel összehasonlítva, ugyancsak gyorsan elhasználódhatnak.  További hátrány az, hogy ha magasan vannak a pántok, a tépőzár nem elég hosszú ahhoz, hogy a cipőt erősen meghúzza.

Boa zárórendszer

Ez a rendszer a legdrágább, de a legpreferáltabb a tapasztalt kerékpárosok körében. Ez egy szabadalmaztatott rendszer, amelyben a fűzők helyett egy vékony acélzsinór van hozzárögzítve egy vagy két kerékhez. A kerék elforgatásával egyszerűen húzza a kerékpáros cipőt szorosabbra ha szükséges, akár kerékpározás közben is. Ennek a rendszernek egyetlen hátránya, hogy lényegesen drágább, mint a fűzős vagy a tépőzáras verzió. Ez azonban egyike azoknak a beruházásoknak, amelyekben nem fog csalódni, ha sok időt  szeretne kerékpározással tölteni.

 

Kerékpáros zokni

Azt gondolhatja: „Mitől kerékpáros a zokni?" A hagyományos zokniktól eltérően a kerékpáros zokninak számos előnye van. Különleges gyorsan száradó rostokból és izzadás gátló anyagokból készülnek. Ezen felül varrat nélküliek, tehát okoznak szükségtelen kellemetlenséget a szűk kerékpáros cipőben. És még ha ezek az érvek sem elegendőek, a színes és eredeti kerékpáros zoknik nagyszerű módja annak, hogyan legyen stílusos és eredeti a kerékpáros szerelése.

 

Kamásli kerékpáros cipőre

A kamáslikat a kerékpáros cipőre  általában vastag neoprénből vagy könnyebb, szélálló és gyapjús bélelt anyagból készülnek. Úgy tervezték őket, hogy megóvják Önt a hidegtől, a nedvességtől vagy mindkettőtől. A kamásli alján speciális kivágás található a rögzítéshez. Ezenkívül megóvják cipőjét a portól, a szennyeződéstől és a sártól.