MTB KERÉKPÁROS CIPŐK - IGEN VAGY NEM?

Tag-ek:
MTB KERÉKPÁROS CIPŐK  - IGEN VAGY NEM?>

Miért éppen a kerékpáros cipők

Három évvel ezelőtt, amikor megvettem az első „igazi” hegyikerékpáromat, döntés előtt álltam, hogy vásároljak-e hagyományos pedált a kerékpárra vagy taposópedálokat a kerékpáros cipőkhöz. A kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy taposópedálokat szeretnék de volt némi aggodalmam. Az egyik és talán a legfontosabb dolog az volt, hogy leállítom a kerékpárt, és elfelejtem, hogy „rögzítve vagyok” a kerékpárhoz és összetöröm magam. A második az volt, hogy milyen gyorsan tanulom meg rögzíteni, különösen nehéz erdős terepen. Három éves távlatából nézve sikerült kétszer leesnem azért, mert elfelejtettem "kikapcsolni". Az utolsó alkalom tavaly ősszel volt, amikor kerékpároztam Podbanské közelében, ami számomra viszonylag új környezetet jelentett. Az egyik lehullott levelekkel teli erdei ösvényen viszonylag nagy sebességgel jutottam arra a helyre, ahol fából készült gyaloghíd volt - egyfajta átmeneti híd, egy patak felett, amely sajnos megtört. Az utolsó pillanatban sikerült lefékezni és a lelkesedésem olyan nagy volt, hogy lelassítottam és örültem, hogy egy csontom se tört, így elfelejtettem lekapcsolni a pedált, és egy viszonylag puha talajba gördültem, tehát velem semmi sem történt, és a mai napig nevetek rajta.

Az esés előtti pillanatban

A földetérés pillanatában

Ami a másik félelmemet illeti - milyen gyorsan tanulom meg rögzíteni a cipőt a pedálhoz, itt meg kell jegyeznem, hogy az esetek 90%-ában ez sikerült, csak nagy ritkán, főleg nehéz terepen vagy lejtőn felfelé haladva, amikor „rögzítenem” kell magam, kicsit küzdök vele itt-ott, de visszamenőlegesen mindkét aggodalmam kisebb, és azt az előnyt, amelyet a kerékpáros cipők és a taposópedál komibációja nyújt messze meghaladják a hátrányokat.

Mielőtt még felsorolnám, hogy én mit tartok előnyösnek, szeretném pontosítani hol és milyen stílusban kerékpározok.

Inkább a cross- country-t részesítem előnyben, tehát az erdőn keresztül kasul kerékpározok.  Nincs konkrét kedvencem az emelkedők vagy a lejtők között bár elmondhatom, hogy szeretem azt az érzést, hogy minden erőmet összegyűjtve eljutok egy meredek emelkedő tetejére anélkül, hogy le kellene szállnom a bicikliről.

A kerékpáros cipő előnyei

Az előnyöket próbálom leírni úgy, ahogyan azokat én látom, tehát ez tisztán az én személyes véleményem és mindenki magának vonja le a következtetést, hogy melyik általam előnynek értékelt tulajdonság jelent önnek is pozitív tulajdonságot

  • Az első előnye kétségtelenül az a tény, hogy a klasszikus pedálok esetében a láb csak a forgattyú legmagasabb pontjától érkezik be a forgattyúba vagyis pont mögötte lefelé a legalacsonyabb pontig. Amint a pedál eléri a legalacsonyabb pontot, a másik láb veszi át a szerepet. A taposópedál és a kerékpáros cipő esetén a láb a pedált nemcsak lefelé nyomja, hanem felfelé is húzza. Tehát az az erő, amelyet a lábak továbbítanak a forgattyúkhoz, sokkal erősebb, és a pedálokhoz való továbbítása hatékonyabb
  • főleg egyeletlen terepen való kerékpározás közben hagyományos cipővel ellentétben a kerékpáros cipőben a láb nem csúszik le a pedálról,ami nagyon fontos
  • ugyanúgy, ha hirtelen akadállyal találkozunk a terepen, függetlenül attól, hogy az leesett fa vagy lyuk csak akkor van esély egy ilyen akadály átugrására, ha lábai szorosan rögzítve vannak a kerékpárhoz. Egyszer pontosan megtapasztaltam ezt a helyzetet, amikor egy ismeretlen terepen hirtelen megjelent előttem egy hatalmas gödör.  Mivel a sebességem nagy volt, komoly problémák nélkül sikerült átugrani az egész lyukat.
  • a klasszikus pedálok esetében főleg nedves és sáros feltételek mellett, amikor a cipő talpa nedves és sáros lesz, fennáll a veszélye annak, hogy a láb lecsúszik a pedálról, ami taposópedál esetében, ha az jól van rögzítve, szóba sem jöhet
  • a kerékpáros cipő hatalmas előnye az első stuplik, amelyek felbecsülhetetlenek egy meredek emelkedésnél, amikor nincs más lehetőség, mint a kerékpárt felfelé tolni. A közönséges cipőben ez néha szinte lehetetlen, mivel a talpuk csúszik, míg a kerékpáros cipőnél ez soha nem történt meg velem.

Ha azok közé tartozik, akik nem tudnak dönteni és fenntartásaik vannak, hogy csak néha szeretnének elmenni hagyományos cipőben kerékpározni, akkor az ön számára is van megoldás. Hogy az a speciális pedál, amely úgy néz ki mint a klasszikus, amelyet bármilyen cipővel lehet használni, de a pedál közepén vagy egy mechanizmus a kerékpáros cipő rögzítéséhez. A másik lehetőség az, ahogyan azt én is szoktam csinálni kivételes esetekben, ha sürgősen használnom kell az MTB kerékpáromat és nincs nálam a kerékpáros cipőm, akkor hagyományos cipőben megyek. Nem szuper kényelmes, de amíg nem kell igényes terepre mennem, addig teljesen használható.

Ha attól fél, hogy a taposópedálokat már nagyon megszokta, ajánlom, hogy a pedált állítsa a legkisebb erősségű kikapcsolásra és ez a probléma megoldódik. Ha néha megtörtént, hogy leestem a kerékpárról, nem sikerült “kiszakítanom” a lában a pedálból és megvédeni magam az eséstől.

 

Végezetül, egy kicsit “speckós” lábaim vannak, főleg a bal. Ha hagyományos cipőt vásárolok, 10-ből 9 nem jó, mert nyomja a bal kislábujjamat. Talán ettől tartottam a legjobban, hogy találok-e megfelelő kerékpáros cipőt. A Shimano kerékpáros cipők, amelyet próbáltam, valóban nagyon keskenyek voltak és ekkor ajánlották nekem a DMT cipőket és el kell ismernem, hogy 3 éve hordom őket és egyszer sem nyomtak. Természetesen nem létezik olyan kerékpáros cipő, amely mindenkire jó lesz, ezért kell próbálni, rengeteg cipőből lehet választani és biztosan mindenki talál számára megfelelőt.

 

Ha a leírásomból nem teljesen nyilvánvaló, én 100%- ban IGEN-el szavazok a MTB kerékpáros cipőre!