Tour de France 2022: A sárga trikó 5 legnagyobb esélyese

Tag-ek:
Tour de France 2022: A sárga trikó 5 legnagyobb esélyese>

Ismét megérkezett a kerékpárversenyek királynője, és magával hozta a bolygó legjobb kerékpárosainak a három héten át tartó izgalmas küzdelmét. Az elmúlt két évben az UAE Team Emirates versenyzője, Tadej Pogačar volt a Tour abszolút győztese. Vajon idén is folytatódik a fiatal szlovén megatalentum győzelmi sorozata, vagy esetleg képes lesz őt bárki is megverni?

Mai cikkünkben az idei Tour de France összesített győzelmének öt legnagyobb esélyesét vesszük górcső alá. Megpróbálom közelebb hozni az egyes jelöltek győzelmi esélyeit, esetleg a gyenge pontjaikat is.

1. Tadej Pogačar

Tadej Pogačar idén is a Tour de France-on az összesített győzelem egyik legnagyobb esélyese. Az elmúlt két idényben megmutatta páratlan erejét, így most is esélyes a győzelemre. Kiváló formában van, és ezt a szezon eleje óta bizonyítja, például az UAE Touron, a Tirreno – Adriaticón, valamint a Szlovénia körüli hazai versenyen is összesített győzelmet aratott.

A hazaiakból speciálisan a számára összeállított csapattagjaitól hatalmas támogatást élvez, akiknek az lesz a feladata, hogy lehetőség szerint a legjobban védjék az olyan etapok során, amikor nagy szelekció várható, valamint a dombokon is, amelyeknek Tadej Pogačar a legnagyobb szakértője.

A harmadik Tour-győzelmére való törekvésének hátulütője az lehet, hogy más csapatok is szigorúan őrizni fogják, és megpróbálják majd meghiúsítani az erőfeszítéseit. Egy másik tényező, ami a többi kerékpárost is megrémíti, az a  koronavírus, amely - mint azt nemrég a Tour of Switzerland-on tapasztalhattuk - a fél mezőnyt egy nap alatt hazaküldte.

2. Primož Roglič 

A szlovén kerékpársport az elmúlt években hatalmas fellendülésen ment keresztül, és a Tour összesített győzelmének második legnagyobb esélyese szintén szlovén.

A Jumbo Visma csapatában versenyző Primož Roglič majdnem megnyerte a 2020-as Tour de France összesített értékelését. Az utolsó előtti etapon, amely egy emelkedős időfutam volt, azonban Tadej Pogačar néhány másodpercet rávert, és Roglič győzelme csak egy hajszálon múlott. Primož idén is remek formában van, és szlovén riválisához, Tadejhez hasonlóan ő is több győzelmet írhatott a számlájára az idei szezonban. Említésre méltó a Párizs – Nizza versenyen aratott összesített győzelem, illetve a Tour de France előtti „főpróba”: a Critérium du Dauphiné.

Primož Roglič gyenge pontja a balszerencse lehet, amely a Tour legutóbbi idényeiben folyton a sarkában volt. Egy évvel ezelőtt több bukás miatt kiesett a versenyből, és nem küzdhetett a sárga trikóért, az azt megelőző évben pedig egy szerencsétlen időfutam-veszteséget szenvedett, ami az összesített győzelmébe került.

3. Jonas Vingegaard 

A tavalyi Tour de France legnagyobb meglepetése. Egy dán kerékpáros, akinek a nevét az egy évvel ezelőtti Tour rajtjáig csak kevés kerékpárrajongó ismerte. Jonas Vingegaard fantasztikus teljesítményt nyújtott, és leszögezhetjük, hogy ő volt Tadej Pogačar egyetlen igazi riválisa a tavalyi Touron. Összetettben a második helyen végzett, és a teljesítménye megdöbbentette az egész világot.

Ennek alapján ő az egyik legtöbbet emlegetett név az idei sárga trikóért folytatott küzdelemmel kapcsolatban, és feltételezhető, hogy a tavalyi teljesítményére idén is számíthatunk. Az idei nagyszerű formáját több második helyezés is igazolja a Critérium du Dauphiné és a Tirreno Adriatico összesített értékelésében.

De az a tény, hogy ő és Primož Roglič egy csapatban hajtanak, aki szintén az összesített győzelemre pályázik, nem kell, hogy a kezére játsszon. A Jumbo Visma csapata két vezető versenyzővel vág neki az idei Tour de France-nak, és érdekes lesz látni, hogy az esélyesek miképpen boldogulnak.

4. Alexander Vlasov

A Bora - Hansgrohe is tűzben tartja a vasat, mégpedig Alexander Vlasov személyében az idei Touron. Vlasov az Astanából a Bora csapatához igazolt, és ez kiváló döntésnek bizonyult.

Idén két összesített győzelmet aratott Romandiában és Valenciában. A svájci körversenyen is az összesített győzelmet tűzte ki célul, de terveit a koronavírus meghiúsította. Többségében hegyi versenyzők fogják támogatni. Kérdéses, hogy mennyire volt rá hatással a koronavírus, ami miatt vissza kellett vonulnia a Tour of Switzerland-ról.

5. David Gaudu

A franciák 1985 óta várnak egy hazai Tour de France-győztesre, amikoris Bernard Hinault nyert. Esetleg az FDJ 25 éves ifjonca, David Gaudu, aki tavaly a Touron pazar teljesítményt nyújtott, és a 11. helyen végzett, képes megfordítani a dolgok menetét.

Gaudu a harciasságáról ismert, és idén már több etapgyőzelemmel büszkélkedhet. A hazai környezet nagyszerű motiváció lehet a sárga trikóért való küzdelemben, de egyfajta átok is, amely több évtizede megakadályozza, hogy a francia kerékpárosok megnyerjék a Tour de France-t.