Hogy a bringán ne fagyjanak meg az ujjai>

Szeretnék az előző blogomhoz visszatérni, aminek a témája a hűvösebb időjárásban viselt kerékpáros cipőkre való cipővédők voltak. Elismerem, hogy a bringán a vastag téli kesztyűk miatt sok a mérgelődés (állandóan le kell vetni, ha út közben telefonálni akarunk vagy bekapni egy falat ropit), de nélkülük nem jutunk messzire. Főleg, amikor dermesztő hideg van és a hőmérséklet nulla fok alá csökken. Lehet, hogy a felszerelése a legjobb, de ha fáznak a kezén az ujjai, mint a kerékpáros cipőkre való cipővédők esetében, igen gyorsan megfordul és keres egy jó meleg kuckót, ahova bebújhat.

Jó pár téli kesztyű van a Holokolo kínálatában, melyekből az öt legkeresettebbet részletesen bemutatok.

CASTELLI ESTREMO

Az olasz Castelli cég legmelegebb kesztyűje, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy bírják az alacsony hőmérséklet és rossz időjárási körülményeket (a gyártó -5 °C és 5 °C közötti hőmérséklethatárokat határozott meg). A kesztyű felső része a víz- és szélálló GORE-TEX INFINITUM™ X-Fast szövetből készült. A tenyérrész fleece-ből készül, amelyet szinte teljesen szilikon nyomat borít, ami garantálja a jó tapadást (a kormány fogásakor).

A kesztyű hüvelykujja frottírszövet, ami biztosan jól jön, ha az orra folyni kezd. Különösen előnyös a csuklórész széles tépőzárja, ami megkönnyíti a kesztyű lehúzását a kézről és a visszahúzását vezetés közben. Ez a modell található Liv felszerelésében, aki a hosszú téli kerékpártúrák során, nulla fok alatti hőmérsékletben tesztelte le őket. Bár a kesztyű első ránézésre eléggé óriásinak tűnik, de ez fékezés vagy váltás közben nem korlátozza az érzékeny ujjmozgást.

Az egyetlen dolog, ami ennél a kesztyűnél kifogásolható, hogy semmilyen fényvisszaverő elemmel nincs ellátva. Végül is a hideg, a sötétség és a homály egymás kezére játszanak, és hát mindig a biztonság az előbbrevaló.

Ár: 31 7000 HUF

SANTINI VEGA EXTREME

 

Ennek a kesztyűnek számos előnye, egyben hátránya is van. A külső réteg PU (poliuretán) anyagból készült, így teljesen víz- és szélálló. A belső réteg finom Super-Roubaix fleece-ből készült. A gyártó szerint ezek a kesztyűk a legdurvább körülmények között is megállják a helyüket - szél, eső, fagy (-8 °C és 5 °C közötti hőmérséklethatárok!). Ez azonban mind érvényét veszti, ha a kesztyű alatt nincs egy további alsó réteg. A gyártó a Santini Alpha kesztyűt ajánlja, amely a POLARTEC® ALPHA® szövetéből készült. Jelenleg ilyen kesztyű nincs a raktárunkban, de a Six2 GLX, GLX MERINOS vagy Biotex WOOL EFFECT kesztyűkkel helyettesítheti őket.

Egyéb előnyei: a szövet nagyon vékony, a neoprénre emlékeztet. Ennek köszönhetően nagyon jól tudja irányítani a kormányt váltáskor vagy fékezéskor. A felső részén a Santini logó fényvisszaverő. A kesztyű tenyérrészén nincs szilikonnyomat, amiből arra lehetne következtetni, hogy a kormányon csúszkálni fog. Ennek ellenére az anyag azonban nagyon jól tapad, ezért szilikonra ebben az esetben nincs is szükség.

Hátrányok: a kesztyű hüvelykujja nincs frottírszövetből, ezért az izzadság vagy más "folyadék" letörlésénél pórul járhat. A kesztyű felhúzása nagyon bosszantó lehet, különösen a vastag csuklóval rendelkező kerékpárosok számára, mivel nincs rajta se tépőzár, se más patentzár. Ami elég kellemetlen, ha a telefonjához akar nyúlni (természetesen nem kerékpározás közben – vezetés közben ilyet nem szabad). Ha nem akarja az orrával irányítani az okostelefonját, akkor a kesztyűt le kell hámoznia magáról.

Ár: 18 900 HUF

 

BIOTEX EXTRAWINTER

 

Az ár-érték arány szempontjából a mai kínálatból talán ez a kesztyű a legjobb. Az összes követelménynek, amit egy téli kesztyűtől elvárnánk, becsülettel megfelel. 90% poliészterből és 10% nejlonból készült. Különleges technológiákat nem említenek, de az olasz Biotex gyártó szerint -10 °C-ig bírják a gyűrődést. A mutatóujjon és a középső ujjon fényvisszaverő nyomatok vannak, Biotex logó a külső oldalrészen, valamint a csuklórész tépőzárján. Mindkét mutatóujj belső részére egy darabka anyagot (valószínűleg műbőr) varrtak, ami lehetővé teszi az okostelefon vezérlését. A tépőzáras rögzítés révén a kesztyűt nagyon könnyű fel- és lehúzni. A tenyérrészen a szilikon nyomat lehetővé teszi a jobb tapadást. A hüvelykujj fleece és kiválóan magába szívja az izzadságot. Három színkombináció közül választhat: fekete-szürke, fekete-kék, fekete-fluorsárga.

Az egyetlen dolog, ami ennél a kesztyűnél kifogásolható, az a méret. Viszont ezt már az olasz gyártóktól megszokhattuk. Egy számmal nagyobbat kell rendelni és minden rendben lesz. Nekem általában az S-es vagy M-es méret jó, ennél a kesztyűnél L-es méret kellett.

Ár: 14 400 HUF

 

CASTELLI MORTIROLO

A kesztyűk GORE-TEX INFINITUM ™ WINDSTOPPER® szövetből készülnek, amely rendkívül szélálló, miközben melegen tartja a bőrét és biztosítja a szellőzést. Ami a bélést illeti, kétféle fleece-t használnak - alul van a finomabb, felül pedig a kissé "bolyhosabb". A gyártó szerint ez a kesztyű enyhébb körülmények között is (7 °C és 15 °C között) megfelelő, de számos más előnye is van. Nagyon jól kidolgozott, praktikus megoldásokkal. Véleményem szerint ennek a kesztyűnek a legnagyobb előnye a vízálló YKK® cipzár, amely keresztben a hüvelykujjtól a csuklóig húzódik, amint az a képen is látható.

Ennek köszönhetően a kesztyűt valóban nagyon könnyű fel- és levenni. A kesztyű mutatóujján a fényvisszaverő Castelli logónál és a csuklórészen található GORE-TEX INFINITUM ™ logónál nem is kell több. A kesztyű tenyérrészén hosszú szilikon sávok vannak, amelyek garantálják a jó tapadást. A mutató- és a középső ujj belső oldalán is vannak hosszú szilikon sávok - amit már nagyon vártam, mert azt hittem, hogy képes leszek irányítani a telefonom érintőképernyőjét, de sajnos ennek az ellenkezője igaz. Ezek a sávok a tapadást segítik, nem a telefon vezérlését. A kesztyű rendkívül könnyű (79 g) és három színkombináció közül választhat: világosfekete, savillekék és sötétszürke, zöld cipzárral.

Ár: 24 000 HUF

 

ALÉ WINTER

 

-2 °C és 8 °C közötti hőmérsékletben alkalmas univerzális téli kesztyű A kesztyű felső része 100% poliészterből, a tenyérrész 100% poliamidból készült, amely a velúrra emlékeztet. A bélés szintén 100% fleece-szerű poliészterből készül. A kesztyűn élénk sárga minták vannak, de egyáltalán nem rendelkezik fényvisszaverő elemekkel. Mindkét mutatóujj végére valamilyen anyagból készült rátét került, amelynek köszönhetően az okostelefon érintőképernyője is vezérelhető. A tépőzáras rögzítés révén a kesztyűt a kézről viszonylag könnyű fel- és lehúzni. A tenyérrész szilikon nyomattal és gél béléssel rendelkezik. A kesztyű hüvelykujja nincs frottírszövetből. Számomra ennek a kesztyűnek az ár-érték aránya nem éppen megfelelő.

Ár: 22 100 HUF