Hogyan öltözzünk fel a kerékpározáshoz az őszi időjárásba

Tag-ek:
Hogyan öltözzünk fel a kerékpározáshoz az őszi időjárásba>

Észre sem vettük és ismét elérkezett a fő kerékpárszezon vége. Ha te is azon kerékpárosok közé tartozol, akik számára a szezon sosem ér véget és nem riaszt vissza téged a rosszabb időjárásban való edzés sem, akkor gyere és olvasd el ezt a cikket, amelyben adok neked pár tippet, hogyan öltözz fel az évszaknak megfelelően.

Jellemző a különböző feltételek széles skálája, amelyekkel ebben az évszakban találkozhatsz. Vagyis a csodálatos vénasszonyok nyara egyik napról a másikra hideg és nedves téli nappá változhat. Természetesen az idő jelentősen megváltozhat maga az edzés alatt. Ha szeretnénk ebben az időszakban is kényelmesen edzeni, minőségi öltözékre van szükségünk, egyébként kockára tesszük egészségünket, aminek kellemetlen megfázás lehet a vége.

Azokat az alapelveket, amelyek meghatározóak az öltözék választásánál ebben az időszakban, az alábbi pontokba foglalnám össze:

1. Rétegezés

Egyik korábbi cikkemben már kifejtettem, miért fontos funkcionális ruhákat viselni és hogyan kell őket helyesen rétegesen felölteni. Az őszi időszakban ez egy nagyon fontos szempont minden kerékpározás alkalmával, ugyanis a hőmérséklet az edzés során dinamikusan változik és ezen oknál fogva fontos megőrizni az állandó testhőmérsékletet. Ezt a minőségi termoruházat választásával éred el, amely biztosítja, hogy a tested felülete száraz marad, így a szervezeted saját maga képes ideálisan, szükség szerint szabályozni a testhőmérsékletedet. Javaslom, hogy próbáld ki a Holokolo cég valamelyik termoruháját, jelenleg egy érdekes darabjukat, a WINTER BASE LAYER-t tesztelem.

2. Felső réteg választása

Napjainkban a piac túltelített különböző, minden képzeletet felülmúló minőségi kabátokkal, ezért nehéz lehet ekkora kínálatban megfelelően tájékozódni. Ez az én esetemben sem volt másként, de végül úgy döntöttem, hogy több minőségi dolgot is beszerzek, hogy minden körülményre fel legyek készülve. A felső réteget tehát az edzés idejének, aktuális hőmérsékletnek és a napi időjárásnak megfelelően választom ki az alábbi módon:

  • reggeli edzés – erre jellemző, hogy amikor elindulsz, kint még hűvös van, viszont az edzés során fokozatosan melegszik az idő. Ebben az esetben hosszú ujjú mezt kombinálok +5 és 20 fok közti hőintervallumhoz alkalmas mellénnyel. Dombnak fölfelé tekerve a mellényt ledobom magamról, majd lefelé menet ismét felöltöm. Így tartom meg a hőkomfortomat az edzés során, miközben nem vesz át a szél. Idén nekem bevált a Castelli márka pro thermal mid jelölésű mellénye. 

  • dél körüli edzés – ebben az időben a kerékpározás a legkényelmesebb, és ha ehhez még vénasszonyok nyara is társul, akkor egyenesen maga a tökély és egészen nyugodtan nekivágok rövid ujjú mezben is. Természetesen, mindig hordok magamnál köpenyt és dombról lefelé haladáskor midig fel is öltöm, mert a levegő már érzékelhetően hűvösebb. A késő ősz beköszöntével már a vénasszonyok nyara is hidegebb és egyre gyakoribbak a nyirkos, napfény nélküli napok, amikor a hőmérséklet 10 fok alá csökken. Ilyen napokon a Castelli Perfeto Ros univerzális kabátot választom, amelyben +5 és +15 fok közti hőmérsékletintervallumban tudsz edzeni.
  • délutáni és esti edzés – ebben az esetben általában még viszonylag kellemes időben indulsz el, viszont nagy valószínűséggel az edzés alatt jelentősen le fog hűlni, ezért itt szintén a Castelli univerzális kabátját választom.

3. Az aláöltözék kiválasztása

Ugyanúgy, mint a felső réteg esetében, itt is elegendő termék van a piacon. Az őszi időjárás problémáját abban látom, hogy amint azt mondani szokás, „csalóka a testnek” és érzésre úgy tűnhet, hogy inkább a hideg felé hajlik. Kerékpározás közben intenzíven dolgozol a lábaiddal és így logikus, hogy a hideget is kevésbé érzékeled. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nincs hideg és arról sem kell megfeledkezni, hogy viszonylag nagy sebességgel haladsz. Ha átveszi a szél az érzékeny testrészeket, nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetsz. Nem véletlenül él a köztudatban, hogy a lábakról fázunk meg leghamarabb, ezért az alábbi választásokat javaslom.

  • reggeli edzés – bélelt rövid szárú bibsi + lábmelegítő. Ha melegedni fog az idő, a melegítőket egyszerűen leveszed és rövid szárral folytatod tovább az edzést. Ha a reggel nagyon hideg és feltételezhetően a hőmérséklet nem fog +10 fok felé emelkedni, mindenképp hosszú nadrágot választok.
  • dél körüli edzés – vénasszonyok nyara és +20 fok fölötti hőmérséklet esetén rövid nadrág. +10 és +15 fok közötti hőmérséklethez rövid nadrág + lábmelegítő. +10 fok alatt bélelt bibsi és lábmelegítő vagy hosszú nadrág.
  • délutáni és esti edzés – bélelt rövid nadrág és lábmelegítő vagy hosszú nadrág.

4. Sapka sisak alá és csősál

Még ha nem is tűnik úgy, paradox módon a fejünkön keresztül veszítünk legtöbb hőt. Ezért az őszi kerékpározás elképzelhetetlen tartozéka a sisak alá ölthető sapka. Ismét az adott napi időjárásnak megfelelően választok. Ha +15 és +20 közötti hőmérséklet várható, hagyományos baseball sapkát választok. Úgy +10 és +15 fok között vékony sapkát húzok, amely a füleimet is lefedi. Aztán +10 fok alatt pedig már vastagabb sapkát húzok. Ha a hőmérséklet +10 fok alá esik, a nyakamra csősálat is húzok.

Kerékpáros sapka Holokolo - THERMAL CAP

5. Kesztyű

Ami a kesztyűket illeti, ez nagyon individuális szükséglet. Ismerek embereket, akiknek még -10 fokban sincs szükségük kesztyűre, és vannak olyanok is, akik +15 fokban már hosszú kesztyűt húznak.

6.  Kamásli kerékpáros cipőre vagy téli kerékpáros cipő

Itt ismételten javaslok többet is felvenni. De ez is individuális dolog, a Holokolo-n pedig a téli kiegészítők széles kínálatából választhatsz.

Az őszi időszakot rosszabb látási viszonyok is jellemzik, ezért olyan modern ruházatok közül válogass, amelyek fényvisszaverő elemekkel is el vannak látva. Biztosan ne feledkezz meg a villogókról sem, biztosan előre is. Bízom benne, hogy cikkemmel segítettem neked a helyes ruházat kiválasztásában és a kerékpárodat még nem helyezed téli álomra. Éljen a Sport!