A TERMORUHÁZAT 5 ELŐNYE A TÉLI SPORTOLÁS SORÁN>

Lehet bármilyen drága és tökéletes téli kabátja és nadrágja, a minőségi termo alsónemű nélkül nincs sok értelme. Mielőtt rátérnénk a termofehérnemű alapelveire és funkcióira, meg kell értenünk a testhőmérséklet szabályozásának a működését.

A testhőmérsékletet a hipotalamusz szabályozza 

Ez az idegközpont az agyunkban található és a szervezet ideális hőmérsékletéért felel. Testmozgás során úgy működik, hogy ha kimelegszünk és a szervezet elkezd túlhevülni, a hipotalamusz jelzést küld a verejtékmirigyeknek, amelyek rögtön megkezdik a tevékenységüket, hogy az izzadság kiválasztásával lehűtse a szervezetet. Ezzel ellentétben, amikor annyira fázunk, hogy reszketni kezdünk, a szervezet az izomösszehúzódásokkal elegendő hőt termel ahhoz, hogy nehogy kihűljünk. Ezeket a körülményeket figyelembe véve egyértelmű, hogy egy hétköznapi póló és pulóver a téli testmozgáshoz nem lesz elegendő, ezért ajánlom a figyelmébe a Holokolo webshopot, ahol minőségi termofehérneműkre talál. 

Milyen előnyei vannak a termoalsóneműnek?

  1. Elvezeti az izzadságot a bőrről.
  2. Gyorsan szárad, és ha nedves is lesz, a súlya nem növekszik.
  3. Nem érzi hidegnek a bőrén.
  4. Nem korlátozza a mozgásban.
  5. Télen felmelegít, nyáron hűsít.

Hogyan öltözzünk fel a téli edzéshez megfelelően?

Elsősorban az edzéshez úgy fogjunk hozzá, hogy egy kicsit fázzunk, mivel gondolnunk kell arra, hogy mozgás közben kimelegszünk. Semmiképpen se öltözzünk alul, sem túl, ami eléggé egyénfüggő, tehát az ideális mértéket Önnek kell eltalálnia. Az öltözködésnél gondoljon arra, hogy ha túlzásba viszi, akkor nagyon melege lesz, miáltal túlzottan izzadni fog és egy ilyen mértékű terhelést még a minőségi termoalsónemű sem fogja bírni. Ellenkező esetben, ha a tekerés során végig fázni fog, akkor egy kiadós megfázást semmiképp sem fog elkerülni. 

A rétegezés alapelvei

A kényelmes téli edzések kulcsfontosságú alapelve, hogy rétegesen öltözzünk fel. A három réteg elve egyszerű és funkcionális, amely során a különböző rétegek kombinációja maximális kényelmet biztosít a sportoló számára. Az ideális követendő rendszer a következő:

  1. Transzportréteg (termofehérnemű). Az első ruharéteg, amely közvetlenül a bőrrel érintkezik és hozzásimul, a feladata, hogy a bőrfelületről az izzadtságot elvezesse.
  2. Hőszigetelő réteg (fleece, gyapjú, poliészter ruharéteg). A második ruharéteg nem engedi ki a test által kifejtett hőt, egyben megakadályozza a hideg levegő behatolását. Az alsóneműből is elvezeti a verejtéket.
  3. Védőréteg (kabátok, mellények, nadrágok). A ruházat felső rétege legyen víz- és szélálló. Azonban légáteresztőnek is kell lennie, hogy ne fülledjen be.

Mire kell odafigyelni a termoruházat kiválasztása során? 

Kerékpáros „karrierem” során különféle helyzeteket éltem át. Kezdetben a minőségi anyagoknak még csak a közelébe sem mentem, úgyhogy a fogaim az edzések során sokszor „vacogtak”. A modern anyagok megjelenésével elkezdtem kísérletezni, de mindig egy kicsit fukar voltam, így az olcsóbb változatokat kerestem. A fukarságomnak az lett az eredménye, hogy az alapanyag nem megfelelő funkciója következtében az izzadtság a testemen maradt és ereszkedés közben rendesen átfújt a szél és ismét vacogtam a hidegtől. Fiatalabb koromban ezt minden következmény nélkül megtehettem, de a 30 éves korom után bekövetkezett a töréspont. Szerintem, ha ezt a kort elérjük, már nincs helye az ilyen kísérletezgetésnek, aminek ugyanis meg lesz a következménye, mert egy ilyen kihűlést gyakran a megfázás követett. 

Ezért a termoruházat kiválasztásakor kövesse az alábbi elveket: 

  1. Ne tartson a befektetéstől.
  2. Válasszon termoruházatot az évszaknak megfelelően (nézze meg a hőmérsékleti tartományt)
  3. Válasszon olyan vékony szabásvonalút, amely teljesen testhez simuló
  4. Igyekezzen laposvarrásos vagy varrás nélküli ruházatot kiválasztani
  5. Válasszon modern alapanyagokat (műszál, merinó, vagy ezek kombinációi)
  6. Vásároljon ruházatot a bevált márkáktól
  7. Alkalmazza a megfelelő rétegezés alapelveit

Úgy vélem, hogy manapság termoalsónemű nélkül a téli időszakban talán csak egy „öngyilkos őrült” megy ki biciklizni. Ha valóban minőségi dolgot szeretne venni, tekintse meg a Holokolo webshop funkcionális alsónemű részlegét. Jelenleg a tőlük származó UYN Evolutyon termopólót tesztelem, amelyet a következő cikkben mutatok be Önöknek. Addig is, mozgásra fel és éljen a sport!