MIRE FIGYELJÜNK ODA A TÉLI KERÉKPÁROZÁS SORÁN?>

Régebben engem sem vonzott az ilyesfajta „bringázás”, viszont a modern alapanyagok és az enyhébb telek megjelenésével én is az egész évben biciklizők táborát erősítem. Mostanáig már jó néhány téli szezont végigtekertem, amelyek során beletanultam abba, hogy a leginkább embert próbáló körülmények között is az edzéseim miképpen legyenek minőségiek, kényelmesek, de főképpen biztonságosak. Az évek során szerzett tapasztalataimat a következő pontokban foglaltam össze: 

Ruházat  

A téli kerékpározás alfája és omegája a minőségi sportruházat. Akinek nincs, ilyen körülmények között ne is szálljon fel a biciklire, mert egy idő után az edzés gyötrelmes megpróbáltatássá válik, aminek „hótziher” egy megfázás vagy betegség lesz a vége. Ezen ne spóroljon és fektessen be a ruházatba, egyúttal vegye hasznát a modern alapanyagok nyújtotta előnyöknek. Leginkább a funkcionális tulajdonságaikat fogja értékelni, és azt, hogy nem fúj át rajtuk a szél, víz- és szélállók, szellősek és kellően megvédik Önt a kedvezőtlen időjárás kellemetlenségeitől.

A minőségi kabátokon vagy nadrágokon kívül nagy fontossággal bírnak az olyan kiegészítők, mint a sapka, a téli kerékpáros cipővédők, a zokni és a kesztyű. Mind megtalálható a Holokolo weboldalán.

Az útvonal kiválasztása

Ha télen ül nagy örömmel a „bringa” nyergébe, egy másik fontos szempont az útvonal kiválasztása. Javasolt valahol a főutaktól távol vagy terepen közlekedni. Ezenkívül a hőkomfort szempontjából megfontolandó lesz elkerülni a hosszú emelkedőket és az azt követő lejtőket. A legkézenfekvőbb, ha egy rövidebb és váltakozó terepprofilú körutat tud megtenni, amelyről gyorsan haza tud térni időjárásváltozás vagy a bicikli meghibásodása esetén.

 

Láthatóság 

A téli szezont a gyorsan beálló sötétedés jellemzi és a nap folyamán összességében kevesebb a fény, paradox módon még azokon a napokon is, amikor szép az idő. Ezért, ha úgy dönt, hogy a ruházatba befektet, válasszon fényvisszaverő elemekkel ellátott dolgokat vagy jól látható színkombinációkat. 

Természetesen a tökéletes láthatósághoz vezető úton ez csak félsiker, úgyhogy mindenképpen szerezzen be minőségi, nagy fényerővel rendelkező lámpákat és villogókat. Ne feledje, hogy útjainkon az utóbbi időben hemzsegnek az arrogáns és agresszív sofőrök, ezért semmiképpen ne becsülje alá ezt a pontot.  

 

Kerékpár

A só, a hó, a víz és a sár biztosan nem tesznek jót a bringának, így, ha van téli biciklije, akkor a legrosszabb időben azon gyakoroljon. Ha nincs ilyen lehetősége, akkor minden menet után alaposan mossa le és kenje be a „gépét”, mert, ha csak annyiban hagyja, akkor tavaszra már sivár állapotba kerül. Adrián A kerékpár felkészítése a téli időszakra című blogjában olvashat arról többet, hogy a téli időszakban hogyan kell törődnie a bringájával.

A gumiabroncsok és a nyomás

Télen az utakon több az egyenetlenség, a horpadás és nagyobb a kupi. Ha a terepen kerékpározik, a hó elfedheti a kavicsokat vagy különféle egyéb csapdákat. Ezért ideális vastagabb, lágy keverékű és kellően magas futófelületű gumiabroncsokat választani.

Továbbá alacsonyabb nyomásúra kell felfújni őket. Ez nagyobb kényelmet biztosít a menettulajdonságok tekintetében, valamint elkerüli a defektet. Nálam az évek során bevált a gumibelső nélküli rendszer is, amivel minimálisra csökkent a defektek gyakorisága, mert a tömítőanyag gond nélkül lezárta a kisebb lyukakat. 

Étel és ital

A hidegben végzett fizikai tevékenységek során az emberi szervezetnek több energiát kell fordítania a hőveszteség fedezésére. Emiatt szükséges a szénhidrát rendszeres és megfelelő mennyiségű pótlása. Ami az italt illeti, a magasabb szénhidrát tartalommal rendelkező hipertóniás és izotóniás italok a legjobbak. Hasonlóképpen válasszon az energiaszeletek közül, és ne felejtsen el rendszeres időközönként enni és inni. 

Mindenképpen szerezzen be termopalackot, mert egy félórás tekerés után a szokványos palackban minden ital jégkásává fagy. A kekszet és az energiaszeleteket olyan helyre tegye a kabátjában, ahol nem fagynak meg, különben beletörik a foga. Minőségi táplálék-kiegészítőket ezen a hivatkozáson talál.  

Szerszámok

Egy defekt vagy egyéb műszaki probléma kiküszöbölése a legrosszabb dolog, ami Önnel megtörténhet, ugyanis, ha meg kell állnia, rendkívül gyorsan veszít a testhőmérsékletéből. Emiatt mindig legyenek Önnél szerszámok és egy pót gumibelső, hogy a lehető legrövidebb időközön belül elháríthassa a hibát. A legjobb, ha van Önnél egy CO2-patron, amellyel egy defektet akár 5 percen belül is játszi könnyedséggel elintéz. Ezenfelül javaslom, hogy mindig legyen Önnél multicsavarkulcs készlet a szegecselővel és a láncszem összekötővel, amelyekkel láncszakadás esetén a biciklijét gyorsan üzemképes állapotba tudja hozni. 

Az edzés mennyisége 

Ne vigye túlzásba az edzés mennyiségét és intenzitását. Ha a sportok szempontjából változatos „workout” tervét heti kétszeri tekeréssel kiegészíti, amelyek körülbelül két órát vesznek igénybe, az teljesen kielégítő lesz. Az edzéseken összpontosítson elsősorban az alapvető állóképességi tempó és a vezetéstechnika fejlesztésére. Az előkészítés ezen szakaszában nincs értelme erőltetni a szükségtelenül nagy mennyiséget és intenzitást, mivel egy ilyen menet rendkívül kontraproduktív lenne.

A taposás frekvenciája

Edzés közben próbálja meg a pedál taposásának a kadenciáját 90-100 fordulat/percre növelni. Ennek az lesz az előnye, hogy a lábak vérrel telítődnek, ami nagyobb hőkomfortot biztosít, valamint az izmok kellően felmelegszenek ahhoz, hogy megelőzzék valamilyen váratlan izomösszehúzódás (pl. kerékcsúszás, megcsúszás, csúszó felületen történő egyensúlyozás stb. miatt) történő izomsérülést.

A kanyarodás és a fékezés

Bizonyára Ön is észrevette, hogy a téli időszakban a kanyarokban vagy az  útkereszteződésekben sokkal nagyobb a kupi (por, homokszórás stb.). Ezért kiemelten fontos, hogy kanyarodás előtt lelassítson arra a sebességre, amellyel át tud haladni a kanyarban vagy kereszteződésen. Nagyon fontos a lábak elhelyezkedése, például a képen jobb oldalra fordulok, ezért fordulnak a hajtókarok úgy, hogy a bal lefelé irányul a jobb pedig felfelé. Bal kanyarban ugyanennek a tükörképe történik. Ügyeljen arra, hogy fordulás közben ne fékezzen, mert a kerék megcsúszhat és a földön kötne ki.

A kerékpározás már régóta nem csak nyári sport. Mindenképpen ajánlom, hogy tapasztalja meg a téli kerékpározás varázsát. Ráadásul, ha követi az általam leírt elveket, az edzései új dimenzióba kerülnek, egyúttal szórakoztatóak és nagyon hatékonyak lesznek. Adjon bele mindent és éljen a sport!