A KONDÍCIÓNK FENNTARTÁSA TÉLI IDŐSZAKBAN: 5 kiváló sporttevékenység, amelyek ebben garantáltan segítenek.

Tag-ek:
A KONDÍCIÓNK FENNTARTÁSA TÉLI IDŐSZAKBAN: 5 kiváló sporttevékenység, amelyek ebben garantáltan segítenek.>

A tél beköszöntével az időjárás fokozatosan romlik, ráadásul korábban sötétedik. Az ember természetesen módon ellustul, és így már nem akaródzik annyira kimenni. Tapasztalatból tudom, hogy sokan lazábbra veszik az edzéseiket vagy gyakran teljesen le is állnak velük és az otthon kényelmében téli álomra szenderülnek. Ebben a cikkben tanácsot adok arra, hogy milyen lehetőségek vannak a szezonon kívül is formában maradni.

A felkészülésbe iktasd be a multisportot

A téli időszakban már 16.00 óra körül sötétedik. Amennyiben Ön nem professzionális kerékpáros az ortodox kilométergyűjtő hozzáállással vagy nem rajong az extrém bicikliedzésekért a sötétben és a hidegben, akkor egy szokványos munkahely mellett ebben az időszakban az edzéstervét változatos módon teheti érdekessé. Az ilyen edzések előnyei az izom-egyensúlyhiány kompenzációjában nyilvánulnak meg, amelyet a kerékpáron szerzett a szezon során. 

Hogyan tervezzük meg a sporttevékenységeket?

A hét folyamán általában kevesebb idő jut az edzésekre, ezért érdemes 3 rövidebb, intenzívebb jellegű edzésegységet betervezni. Viszont a laktátküszöböt ne lépje túl, ugyanis a felkészülés ezen szakaszában még nem annyira fontos, inkább egy alacsonyabb terhelési intenzitású, de szilárd és stabil kondíció megalapozására törekedjen. A hétvégén általában több ideje jut az edzésekre, ekkor javasolt egy hosszabb aerob tevékenységet is beiktatni a tervbe. Azok számára, akik nem értik ezt a kifejezést vagy a szívfrekvencia megfigyelése nélkül edzenek, a megfelelő módot a légzés mutatja meg. Ha a tevékenység közben légszomja van, de még mindig folyékonyan tud beszélni, akkor a megfelelő zónában. Ha nagyon intenzíven lélegzik a tevékenység során, a beszéde korlátozott, szaggatott vagy egyáltalán nem megy, akkor már vagy a laktátküszöbön van, vagy felette.

Az én 5 sportból álló toplistám

A kerékpározással továbbra is magas szinten foglalkozom, tehát rendszeresen edzek és kerékpáros versenyeken veszek részt. Ezenfelül edzőként is tevékenykedek, ezért a következő sorokban bemutatom a legjobb sportágakat, amelyek jó szórakozást biztosítanak és amelyek garantáltan jó kondícióban fogják Önt tartani. 

 

  1. EDZŐTEREM

Ideális edzőeszköz az izom-egyensúlyhiány kompenzálására. Mivel nem vagyunk testépítők, az edzőteremben való edzés során koncentráljon a rotációs erőnléti edzésre. Érdemes hetente 1-2 alkalommal edzeni az edzőteremben. Az edzéseken elsősorban az átfogó edzésre koncentráljon a saját súlyával. Az edzés előnye, hogy beltérben végezhető, így akkor is mindent beleadhat, ha kint rossz az idő. Javaslom, hogy próbálja ki a csoportos edzéseket, amelyeken nem fog unatkozni és ugye csapatban mindig jobb „huncutkodni”.

     2. FUTÁS

A kerékpározás és a futás nem igazán szívlelik egymást. Erre azonnal rá fog jönni, amint a szezon után először elmegy futni. Egy félórás kocogás után másnap számoljon erős izomláz fellépésével. Ezen a ponton nem kell feladni, csak folytassa a meghatározott ütemben. A lábizmok hozzászoknak néhány edzés után. A futás kiváló edzőeszköz, amellyel fenntarthatja vagy akár növelheti is a kondícióját, ráadásul az idő és az anyagi befektetés szempontjából nem támaszt magas igényeket. Az évek során főleg a dombra és a lépcsőre felfutás vált be. Kerékpárosként nem igazán a legjobb a futási technikánk, de itt ez nem is szükséges, mert felfelé futva viszonylag kis lépéseket tesz meg, és így a vádlik is kevésbé szenvednek. Ami az edzés mennyiségét illeti, elegendő egy óra a vegyes zónában. 

     3. TÚRÁZÁS

Októberben és novemberben van a vénasszonyok nyara, és ez az időszak az alpesi túrázás szezonja. Célszerű egy ilyen tevékenységet beiktatni egy olyan hétvégén, amikor van rá elég idő. A túrázásnak számos előnye van, de egy kerékpáros számára elsősorban azért megfelelő, mert viszonylag sokáig tartó aerob tevékenységről van szó. Úgy gondolom, hogy a friss levegőn való tartózkodásnak a természetben számos jótékony hatása van az egészségre is, ezért amíg le nem zárják az alpesi ösvényeket, javaslom, hogy menjen fel a hegyekbe. 

     4. SÍFUTÁS

A hóviszonyok állapota évről évre romlik, de ennek ellenére a hegyekben még mindig sok a hó. Így minden évben a sífutást is beiktatom az edzéseimbe.

Ez a tevékenység ideális a kerékpárosok számára, mert a szervezetet teljes egészében terheli. Ami a fizikai és technikai oldalát illeti, ez egy nagyobb igénybevételt jelentő tevékenység, és itt több mozgáskészség is sorra kerül: Erő, koordináció, egyensúly, kondicionálás. Az anyagcseréjét is erőteljesen igénybe veszi, ugyanis eléggé nagymértékű energiát kell befektetnie, hogy a sífutó lécekkel haladni tudjon. Az ilyen edzés nagyon hatékony és kiváltképpen szórakoztató.   

 

     5. HEGYI BICIKLI

Mivel a kerékpározás egy sajátos sportág, amely nagyban függ a kilométerek mennyiségétől, nem nagyon jó teljesen kihagyni az edzésből a tekerést, ezért azt javaslom, hogy legalább hetente 1x iktassa be az edzési tervébe. Én nem igazán rajongok a szimulátorért, inkább jól felöltözöm és kimegyek. 

Az ilyen edzés eredményeként nem fog teljesen kiesni a gyakorlatból, ráadásul, ha hó van a mezőn, kiváló vezetési technikára tesz szert. További előnye, hogy nem hajt olyan gyorsan, mint egy országúti kerékpárral, így nem fog annyira fázni. 

Remélem, hogy ebben az évben nem hajtja a fejét téli álomra, és az említettek közül néhány sporttevékenységet kipróbál vagy akár az összeset. Ne felejtsük el, hogy a téli mulatsághoz kiváló minőségű ruházatra van szükség, ezért mindenképpen lepje meg magát a Holokolo téli kollekciójával.