MIÉRT VISELJÜNK NYÁRON IS FUNKCIONÁLIS ALSÓNEMŰT?

Tag-ek:
MIÉRT VISELJÜNK NYÁRON IS FUNKCIONÁLIS ALSÓNEMŰT?>

A nyári időszakban tetőzik a bringás szezon rengeteg eseménnyel, túrával és versennyel. A sportteljesítmény szempontjából ez az időszak nagyon különleges a kimondottan magas, 35°C feletti hőmérséklet miatt, amely már a mi földrajzi sávunkban is egyre gyakoribb. A hőség káros hatással van az emberi szervezetre és nagymértékű megterhelésnek teszi ki. A nem megfelelő ruhaválasztással szélsőséges esetében vészhelyzetbe is kerülhetünk, ugyanis a testünk túlhevülhet, ami az utunknak idő előtt véget vethet.  Hiszen a saját bőrén is tapasztalta már - az edzések és a versenyek sokkal kimerítőbbek a hőségben, mint a kedvező feltételek mellett. A mai cikkünk arról szól, hogy milyen módon növelheti edzés közben a kényelmét a funkcionális termoalsónemű.

MIÉRT ÖLTÖZZÜNK RÉTEGESEN A NYÁRI IDŐSZAKBAN IS? 

 

A bevezető elolvasása után Önök közül sokan azt gondolhatják: „szóval több réteg ruhát húzzak magamra ebben a kutya melegben?” Lehet, hogy ellentmondásnak tűnik, viszont remek és nagyon hatékony megoldás, amely növeli a kényelmet a test hőszabályozása során. Fizikai teljesítmény nyújtásakor az emberi szervezet számára nem célszerű a hirtelen hőváltozás, mert így nem csak a teljesítmény nyújtása közben kiadott energiát kell pótolnia, de energiát vesz el a hőingadozások kiegyenlítése is, ami rendszerint az edzés vagy a versenyek eredményére is negatív hatást gyakorol. Kerékpározás során különféle útvonalakkal birkózunk meg változatos domborzatú terepen. A menet elején lehet mondjuk 35 fok is, viszont az edzés során, ha feljut egy dombra, ott akár 5 fokkal hidegebb is lehet, amiről gyorsan lejutva a környezet hőmérséklete ismét dinamikusan megváltozik. 

 

Ha csak kerékpáros mezben teker, megtörténhet, hogy a felkapaszkodás során teljesen megizzad, amelynek a következtében a mez és a teste is teljesen nedves marad, az izzadtság eltömíti a pórusokat és így a test nem képes tökéletesen lehűlni és fellép a szervezet fokozatos túlhevülése, miáltal az Ön teljesítménye is rohamosan csökken a felfelé tartó úton. Ezzel szemben a lefelé tartó tekerés átfújja és lehűti, ugyanis teljesen átizzadva suhan lefelé, ami után el fog tartani egy ideig, mire ismét ideális lesz a hőmérséklete és a tempója. Egy szó, mint száz, az efféle hőmérsékletingadozások nem tesznek jót az emberi szervezetnek és nem kedveznek a sportteljesítmény szempontjából sem.

HOGYAN OLDOTTÁK MEG A MÚLTBAN?

 

Ezzel a problémával már a múltban is foglalkoztak - a dombra felfelé tartó úton a kerékpárosok szétnyitották a mezüket és abban reménykedtek, hogy a szervezetük nem fog túlhevülni. A felfelé haladást követően a csapattagok vízen kívül újságokat is adtak a versenyzőknek, akik azt a mezük alá bújtatták. Abban az időben még nem voltak olyan jó minőségű alapanyagok, mint manapság, ezért az újság a hővesztés és a hideg izolálására szolgált, amely nélkül a versenyzőt a szél átfújta volna az átizzadt mezben. 

MODERN ALAPANYAGOK ÉS A FUNKCIÓJUK 

Szerencsére a kor előrehaladtával az újságoktól eljutottunk egészen a termoalsóneműkig, amelyeket a rekkenő hőségekre terveztek, amikor a meleg és a pára megakadályozza, hogy a bőre lélegezzen. Az alapanyag általában hálós és rendkívül könnyű, valamint a ruhák közti belső rétegként szolgál, ezáltal megakadályozza, hogy az átizzadt és nedves öltözék kellemetlenül viszkessen vagy tapadjon a bőrön. Az alsónemű felülre vezeti az izzadtságot, így olyan érzetet kelt, mintha száraz volna. A funkcionális öltözék legfontosabb feladata, hogy szabályozza a test hőmérsékletét. A megnövekedett fizikai aktivitás során a nedvességet a testről a ruházat további rétegeibe vezeti (tehát a mezbe). Ennek köszönhetően a test száraz marad és Ön kényelmesen fogja magát érezni, akár felfelé, akár lefelé teker.  

SAJÁT TAPASZTALAT

 

A múltban ilyen jó minőségű termoalsóneművel én nem rendelkeztem, így hát csak a kerékpáros mezben versenyeztem. A verseny napján a hőmérséklet elérte a csodálatos 35 fokot és az előttünk elterülő dombokon 120 km hosszú etap várt ránk. A dombon mintha „aknamezőre” léptem volna. Teljesen vizes voltam, mintha egy vödör vízzel nyakon öntöttek volna és így a szervezetem nem tudott megfelelően működni és lehűlni. Körülbelül a verseny közepe felé annyira túlhevültem, hogy fázni kezdtem, és akkor már tudtam, hogy nagy a baj. Teljesen „lefagytam” és amikor egy falun haladtam át, egy néni, aki a helyi üzletbe igyekezett bevásárolni, a Liberta biciklijével megelőzött. Természetesen azonnal le kellett mondanom a versenyről. Mivel nagyon rosszul éreztem magam, eszembe jutott a teljesítményemet követően haladéktalanul megmérjem a testhőmérsékletemet - 39,5°C-ot mértem. Miután megnyugodtam és felépültem a tekerésből, már nem volt ilyen magas a hőmérsékletem, tehát nem voltam beteg. Ezzel a történettel arra akartam rámutatni, hogy testének milyen szélsőséges hőmérsékleti ingadozásokkal kell szembenéznie a testmozgás során.  Úgy hiszem, hogyha akkor jó minőségű termoalsóneműt viseltem volna, akkor ez a kirívó eset nem történik meg velem és a versenyt nyugodtan befejezem. 

 

Amint már említettem, a korral előre haladtunk és most már a Holokolo oldalán a szélsőséges hőségre tervezett termoalsóneműk széles kínálatából válogathat. A legjobb volna, ha választana egy szép kerékpáros öltözék szettet, amelyet szintén az ilyen körülményekre terveztek. Szóval, ne habozzon, ugyanis egy ilyen felszereléssel az edzési vagy versenyei az efféle extrém körülmények között is sokkal kényelmesebbé válnak.