Fuj büdös vagy! Hogyan szabaduljunk kerékpáros ruházatunk és protektoraink kellemetlen szagától?

Tag-ek:
Fuj büdös vagy! Hogyan szabaduljunk kerékpáros ruházatunk és protektoraink kellemetlen szagától?>

„Mi ilyen büdös? Ez te vagy? Fuj!“

Ezek azok a szavak, melyeket senki sem szeretne hallani, amikor csapatban kerékpározik. Természetes, hogy testmozgás közben megizzad és lehet, hogy egy kicsit kellemetlen lesz az illata, főleg nyáron. Néha azonban a bűz „magasabb szintje” érződik. Igen, pontosan az. Ez pontosan az a kellemetlen szag, melynél szinte hányinger kapja el az embert, amikor ereszkedő esetén túl közel kerül csapattársához. Vagy lehet ez az a furcsa szag, mely mezén és nadrágján érződik annak ellenére is, hogy már százszor kimosta.

Miért bűzlik némely kerékpáros ennyire? Ezek ők? Vagy ruházatuk? Vagy mindkettő? Nem szeretnénk azok lenni, akivel senki nem szeretne kerékpározni. Tehát irány a zuhany és nézzünk meg együtt néhány megoldást, hogyan szabaduljunk meg ettől a nem kívánt jelenségtől.

Hogyan szabadítsa meg kerékpáros ruházatát és kellékeit a kellemetlen szagoktól

  • A kerékpáros ruházatot minden viselés után a lehető leghamarabb ki kéne mosni. Biztosan nem jó ötlet a földön vagy egy táskában hagyni. Ez feleslegesen serkenti a baktériumok és gombák szaporodását, melyek a kellemetlen szagokat okozzák.
  • Olyan mosószereket használjon, melyek sportruházat mosására lettek kifejlesztve. Próbálja ki a Feel Eco mosókapszulákat vagy mosóport, a Perwoll Sport Activecare-t, Sodasan eszközöket a funkcionális alsóneműre stb. Ezek a termékek gyengéden bánnak sportruházatával és megszabadítják a kellemetlen szagoktól.
  • Megpróbálkozhat az alternatív módszerekkel is. Nagymamája biztosan a szódabikarbónát és az ecetet ajánlaná. (Használjon egy csésze szódabikarbónát és ½ csésze hagyományos ecetet és öblítse át ruháit a mosógépben). A világháló tele van idős asszonyok hasonló javaslataival, mint például só vagy vodka használata!
  • Ne használjon túl erős tisztítószereket és mindenképp öblítő nélkül mosson, ugyanis ezek az eszközök idő előtt bomlasztják a szöveteket, így tönkre teszik ruháit.
  • Néha öblítse át ruháit a mosógépben bármilyen mosószer használata nélkül. Lehetséges, hogy öltözete szövetei között mosószer maradék és baktériumok gyülemlettek fel, ami kellemetlen szagot okoz.
  • Ez nagy meglepetés lehet a downhill kerékpárosok számára, de protektoraik idővel kellemetlen szagot áraszthatnak és fognak is, ha nem fog róluk megfelelően gondoskodni. Minden kerékpáros nevében kérjük Önöket, minden protektort tisztítsanak ki, beleértve a testre, térdre és könyökre való protektorokat. Egyszerűen engedjen vizet a kádba, adjon hozzá mosószert és merítse bele a protektorokat. Hagyja őket ott néhány órára vagy akár egész éjszakára, majd kefével súrolja ki őket.
  • Bizonyosodjon meg róla, hogy ruházata és protektorai teljesen szárazak, mielőtt elteszi őket. A gyártók többnyire felakasztott állapotban ajánlják szárítani, viszont nem kitéve közvetlen napsugárzásnak, mert az károsíthatja a Lycra-t és a szilikon nyomtatásokat.
  • A piszkos mosógép nem mossa tisztára ruháit, épp ellenkezőleg. Ezért időközönként indítsa be magas hőfokon ruhák nélkül. Öntsön bele tiszta ecetet, amely megszünteti a szagokat.
  • Ha az említett módszerek közül egyik sem segít, próbálja meg kerékáros öltözékét egy zárható tasakba tenni egy doboz vagy kis tál szódabikarbónával és tegye be éjjelre a fagyasztóba. A fagy megöli a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat és a szóda elnyeli őket.

Nem minden kellemetlen szagú poliészter egyforma

 

Ha tényleg semmi sem segít és a fentebb felsorolt összes módszer ellenére is kellemetlen szagú öltözéke, akkor nagyobb problémáról van szó, mint csak arról, hogy ruháiról nem megfelelően gondoskodik. Biztos Önnek is van olcsóbb kivitelű meze, mely már 10 perc kerékpározás után kellementlen szagú, miközben drága meze szagtalan még néhány túra után is. Önnek is van ilyen tapasztalata? Lehet ez annak az oka, hogy más anyagból készültek? Mindkét mez 100% poliészterből készült, olyan anyagból, mely a kerékpáros ruházatra jellemző. És ha mindkét mez ugyan olyan anyagból készült, miért van az, hogy az egyik kellemetlen szagot áraszt a másik pedig nem?

Így hát kigoogliztuk a „poliészter” szót és olyan szavakat találtunk, mint „hosszú láncú polimerek, kémiai összetételű, észter- és hidrogén-alkohol, karbonsav és tereftálsav”. Egyszerűen fogalmazva, a poliészter szintetikus szál. A szintetikus szálak gyorsabban száradnak, mint a természetesek, mint például a pamut vagy a gyapjú, melyek több nedvességet szívnak fel. És állítólag a poliészteren lévő baktériumok különböznek a pamuton lévőktől, és pont a poliészteresek a kellemetlenebb szagúak.

A drágább poliészterek valószínűleg jobb minőségűek és jobb a légáteresztő képességük, jobban elvezetik az izzadságot, így a kellemetlen szagokat is. Az olcsóbb és rosszabb minőségű poliészterből készült mezek azok, melyek kellemetlen szagot árasztanak és problémák forrásai lehetnek. Minden gyártónak megvan a maga megnevezése a gyártási technológiára, melyek a légáteresztő képességet és az izzadság elvezetését kezelik. A Holokolon rengeteg ilyen minőségi termékből választhat. Tekintse meg férfi és női mez választékunkat. Minőségi mezbe fektetni igazán kifizetődő. Ugyanis, ha olyan olcsó mezt választ, mely nem rendelkezik semmilyen légáteresztő és izzadság elvezető technológiával, több mint biztos, hogy hónalja alatt a baktériumok buliznak és villámsebességgel szaporodnak. És kellemetlen szagot árasztanak.

Befejezésként: Bizonyosodjon meg róla, hogy kerékpáros öltözékét és protektorait rendszeresen tisztítja. Ha ennek ellenére sem tud megszabadulni a kellemetlen szagoktól, lehet, hogy itt az ideje új vásárlásának. És ha már befektet, akkor tegye azt értelmesen és hosszútávra. A minőségi poliészterből készült, esetleg szénszállal vagy Merino gyapjúval kombinált mezek és nadrágok a legjobb választás, melyek jobb kerékpáros élményt biztosítanak (és lehet, hogy új barátokat).