4 ok, amiért a csoportos utazás IN

Tag-ek:
4 ok, amiért a csoportos utazás IN>

A csoportos kerékpártúra nagyszerű kerékpáros élmény. Amellett, hogy társadalmilag is élvezetes tevékenység, számos edzési előnnyel jár. Ebben a cikkben 4 okot fogok mondani, amiért mindenképpen érdemes kipróbálnod a kerékpározásnak ezt a formáját.

1. Motiváció

Vannak napok, amikor nem minden megy tökéletesen. Lehet, hogy mentálisan fáradt vagy, és egyszerűen nincs kedved edzeni, vagy bármi mást tenni az egészségedért. Ha azonban találkozód van valakivel, vagy egy csoport tagja vagy, akkor egyszerűen csak végigcsinálod, és elmész edzeni. A csoportos tekerés legfontosabb pillére tehát a közös cél, és ezzel együtt egy nagy adag motiváció is jár, mert a csoport nagy része mindig pozitív és kész az edzésre.

A nagy adag motiváció a versenyintenzitású edzéseknél is előnyös lehet. Ha versenyzői ambíciókkal rendelkező kerékpáros vagy, akkor a hasonlóan hangolt barátokkal való csoportos tekerést mintázott edzésként használhatod arra, hogy egy kellemes edzést adj magadnak. Az adrenalin végig fog áramlani az ereidben, és a teljesítményed is valamivel magasabb lesz, mintha egyedül próbálnád szimulálni a versenyintenzitást.

2. Gyorsabb átlagolás kevesebb erőfeszítéssel

A csoportos edzés másik előnye a nagyobb átlagsebesség, mivel a kerékpárosok mezőnye igazán nagy sebességgel halad. Edzés szempontjából ez nagy előny, mert így könnyen fejlesztheted a tempódat, alkalmazkodhatsz a nagyobb sebességhez, ugyanakkor fizikailag sem fáradsz el.

Bevett szabály, hogy a csoport élén rendszeres időközönként pörögni kell. Tehát amikor a mezőny elején tekersz, növelned kell a teljesítményedet, és ki kell fújnod a levegőt a kerékpáros társaidból. Majd jutalmul, amikor kihúzod magad és sorra kerülsz, nagy sebességgel folytatod a tekerést, miközben a horgasban tekersz, ahol tartalékolod az erődet és felkészülsz a következő váltásra.

Az ilyen edzés előnye egyértelmű: több kilométer rövidebb idő alatt, nagyobb tempóban és lényegesen kisebb erőfeszítéssel.

3. A vezetési technika javítása

Amikor a mezőnyben motorozol, folyamatosan fejleszted a vezetési technikádat. Az edzés során folyamatosan figyelemmel kell kísérned a különböző környezeti változókat, és azonnal reagálnod kell rájuk. A közúti forgalomban gyakran bonyolult a helyzet, ezért csiszolod a figyelmedet és a reflexeidet.

A horgasban való tekerés során a kerékpárosok szorosan egymás után haladnak, így ismét a figyelmedet és a képességedet csiszolod, hogy kis távolságot tarts az előtted haladó kerékpáros mögött. Továbbá érzésre teszel szert más műveletekben is, mint például a nyeregből való kilovaglás, a kanyarodás, a kanyarok bejárása, mert mindig nálad van a felelősség, és bizonyos értelemben a mögötted haladó kerékpárosokat is te irányítod.

Mondhatnánk tehát, hogy a közösségi kerékpározás egyfajta tesztje is az átfogó képességeidnek a kerékpár nyergében, és kiváló felkészülés a versenyre.

4. Soha nem vagy egyedül egy problémával

Tapasztalatom szerint soha semmi sem 100%-os. Ez az, ahol a csoportos képzés hihetetlen előnyt jelent.

Mi kerékpárosok különböző természetűek vagyunk abban az értelemben, hogy van, aki lazán veszi az edzéseket és csak egy csövet és egy bombát visz magával, van, aki nem is visz magával semmit, és vannak olyan harcosok, akiknek egy egész műhely van a hátsó zsebébe és erszényébe tömve. Ugyanez igaz egy adott technikai probléma elhárításának képességére is. Ezért van az, hogy ha a csoportotokban valami közbejön, nagy a valószínűsége, hogy együtt fogtok túljutni rajta, és rendben befejezitek a kiképzést. Hogy ne te legyél a fekete bárány a falkában alapvető szervizelés nélkül, próbáld ki a holokolo.hu, ahol praktikus eszközök széles választékát találod.

Persze a problémáknak nem kell mindig technikai jellegűnek lenniük, és egy esetleges esés vagy más egészségügyi probléma esetén a társaságban való motorozás azért is nagyszerű, mert mindig van valaki, aki segít vagy segítséget hív.

Remélem, a cikk motivált téged és hamarosan csatlakozol valamelyik közösségi edzéshez. Manapság Szlovákia szerte a LEtape Slovakia körül az emberek elkezdtek egy szuper közösséget építeni, ahol az ország különböző pontjain lehet csatlakozni ilyen csoportos bringázásokhoz.