4 tévhit, amit a nők gondolnak a kerékpározásról

Tag-ek:
4 tévhit, amit a nők gondolnak a kerékpározásról>

A kerékpározás nemcsak a férfiak, hanem a nők körében is világszerte népszerű sport. Nyugat felé tekintve a kerékpárt gyakran rutinszerűen használják munkába járáshoz, a városokban a nők pedig szoknyában és magassarkú cipőben ülnek fel a kerékpárra. A azonban a kerékpározó nőt még mindig természetellenesnek tartják, és a nőket lebeszélik a kerékpározásról. Miért is van ez így? Társadalmunkban sok az előítélet, amelyekkel szembe kell szállni.

1. SZ. TÉVHIT - A KERÉKPÁROZÁS A FOGYÁS SZEMPONTJÁBÓL NEM OLYAN JÓ, MINT MÁS SPORTOK 

A nők fő motivációja a sportolásra gyakran az, hogy elérjék az óhajtott álomalakot. Amikor egy nő eldönti, hogy milyen sportot válasszon, belefuthat olyan véleménybe, hogy a kerékpározás nem olyan jó a fogyásra, mint például a futás. A leggyakoribb ok, amiért a nők a futást választják, az az elképzelés, hogy a futás több kalóriát éget. De vajon ez igaz? Ha a közepes intenzitású tartományban mozog, akkor futás közben körülbelül 650 kcal/óra, egy óra kerékpározás során körülbelül 550 kcal ég el. Tehát bár igaz, hogy a futás több kalóriát éget el óránként, egy óra futás lényegesen megterhelőbbnek tűnik, mint egy óra kerékpározás, így míg kerékpárral egy egész napos túrán több mint 2000 kcal-t lehet elégetni, a futás esetében általában egy óra a felső határ. 

2. SZ. TÉVHIT - A COMBJAIM VASTAGABBAK LESZNEK, HA TEKEREK

Most, hogy tudjuk, hogy kerékpározással jobban lehet fogyni, mint más sportokkal, itt az ideje, hogy megvizsgáljuk a leggyakoribb tévhitet, amely a legtöbb nőt eltántorítja a kerékpározástól. A nők körében elterjedt nézet, hogy a kerékpározás „vastagítja” a combokat, és az ilyen női lábak nem olyan vonzók. Feltételezhető, hogy ez a tévhit a pálya-kerékpározásról készült televíziós felvételek alapján jött létre, ahol a női versenyzők combja olyan vastag, mint a derekuk. De nem kell aggódnia amiatt, hogy a combjai akár csak távolról is megközelítik ezt a méretet. A kerékpározástól csak feszesebbek lesznek a lábai, és valószínűleg még többet fog fogyni. A sprintekre specializálódott női kerékpáros versenyzők combjai erősebbek, mivel nehéz sebességfokozattal közlekednek. Ez a tekerés  a nagyon nagy súlyokkal végzett edzéshez hasonlít, ami az izomtömeg növekedését okozza. Ha megnézzük a dombokra szakosodott női kerékpárosokat, azt látjuk, hogy a kerékpározás, még ha nagyon intenzív tevékenység is, nem okoz „vastag lábakat”. 

3. SZ. TÉVHIT - A KERÉKPÁROZÁS FÉRFISPORT

A kerékpározás segít elégetni a felesleges zsírt, javítja a kondíciót, és a lábai remekül fognak mutatni, miért is ne kezdjen el kerékpározni akár már most? A testalkatával kapcsolatos tévhiteken kívül valószínűleg találkozik majd valamivel, ami még az előző két állításnál is jobban elriasztja. Nem ritka, hogy megpróbálnak meggyőzni arról, hogy a kerékpározás a „férfiak sportja”. A környezetében lévő férfiak valószínűleg azt fogják mondani, hogy a nők a kerékpáron nem vonzók, a kerékpározáshoz nincsenek olyan fizikai adottságai, mint a férfiaknak, és így tovább. Nincs rá semmi oka, hogy egy nő ne érezze magát vonzónak a kerékpáron. A futással összevetve egyetlen különbség a sisak. Még egy sisakkal is sokféle frizurát lehet készíteni, amelyek jól mutatnak. Hasonlóképpen, a női versenyzők is sminkelik magukat a versenyeken, és határozottan nőiesnek tűnnek. Manapság már nem okoz gondot, hogy olyan jól mutató ruházatot, vagy például rózsaszínű kiegészítőket vásároljon, hogy mindenki számára világos legyen, hogy Ön nő. Ami a fizikai adottságokat illeti, a nők és a férfiak fizikai adottságai nem összehasonlíthatók. A nemek közötti különbségnek semmi köze a sporthoz való hozzáálláshoz vagy bármilyen sport űzéséhez. 

4. SZ. TÉVHIT - A NŐKNEK SPECIÁLIS FELSZERELÉSRE VAN SZÜKSÉGÜK A KERÉKPÁROZÁSHOZ

Ha a kerékpározás mellett dönt, és rátér a felszerelés kiválasztására, valószínűleg találkozni fog azzal a tévhittel, hogy a nőknek speciális felszerelésre van szükségük, és a „férfi” kerékpár nem megfelelő számukra. Hogy is van ez akkor valójában a kerékpár kiválasztásánál? Ekkora különbség lenne? Sokféle kerékpár létezik, köztük olyanok is, amelyeket kifejezetten nők számára terveztek. A legnagyobb tévhit az, hogy a női kerékpárok geometriája megváltozott, hogy kényelmesebb legyen tekerni. Az igazság azonban az, hogy a geometria tekintetében a fő különbséget maga a kerékpár kiválasztása jelenti, valamint az, hogy verseny- vagy szabadidős kerékpárt választ. A testfelépítés, a testmagasság és a lábhossz aránya a nők és a férfiak esetében egyénileg eltérő, így e tekintetben nincs különbség a nemek között. A női kerékpárok dizájnja általában szebb, egyéb különbséget nem nagyon talál közöttük. 

 

A kerékpárosok körében gyakran elterjedt az a vélemény, hogy a nőknek a konyhában a helyük, nem pedig a kerékpáron. Ezt még csak tévhitnek sem lehet nevezni, ez csak egy ostobaság, amelyet fokozatosan ki kell irtani a társadalomból. Szóval, ne hagyja magát elkeseríteni ilyen tévhitek által, és próbálja ki a kerékpározást, nem fogja megbánni.