Kerékpáros alapfelszerelés és ruházat kezdők számára

Tag-ek:
Kerékpáros alapfelszerelés és ruházat kezdők számára>

Akár hétköznapi ruházatban is lehet kerékpározni, de a legtöbb rendszeresen kerékpározó bringás előbb-utóbb valamilyen speciális ruházatot ölt magára - általában azért, mert így a kerékpározás kényelmesebbé válik. Ha viszont nem akarja egyszerre megvenni az összes felszerelést, itt van egy lista a kerékpáros ruházatról és felszerelésről, a beszerzés javasolt sorrendjében.

1. Sisak

A sisakot tekinthetjük felszerelésnek, de ami ennél is fontosabb, hogy a biztonságot szolgálja, és az ok, amiért előbb szerezzük be, mint más speciális felszerelést, a célszerűség - előbb vagy utóbb a legtöbb kerékpáros leesik a kerékpárjáról, és a megfelelő sisak segít megelőzni a fejsérüléseket és életeket menteni. Tehát függetlenül attól, hogy milyen kerékpározási módot preferál – országúti, hegyi, verseny- vagy akár szabadidős – viseljen sisakot!

Európában minden kerékpáros bukósisaknak meg kell felelnie a meghatározott biztonsági előírásoknak, így minden olyan, jelenleg a piacon kapható kerékpáros sisak, amely megfelelően passzol Önre, elfogadott. Azonban néhánynak jobban illeszkedik a szerkezete és jobb a szellőzése, valamint néhány kiegészítő biztonsági technológiával is rendelkezik. Válasszon a saját belátása szerint

Az én tippem: Kerékpáros sisak LIMAR DELTA MTB
Igényesebbeknek: Kerékpáros sisak POC - KORTAL

2. Kerékpáros rövidnadrág

Általában a kerékpáros rövidnadrágok kétféle stílusban készülnek: testhezálló és laza, bár még a lazábbak is tartalmazhatnak testhezálló elemeket a lazább külső réteg alatt. Mindkét típust „párnázással” (kerékpáros betéttel) is el van látva, amely védi a test azon részét, amely érintkezik a kerékpár nyergével, és felszívja a nedvességet. (A kerékpáros rövidnadrágot alsónemű nélküli viselésre tervezték, ugyanis az felgyűrődhet és kidörzsölődést okozhat.)

Az országúti kerékpárosok és más, hosszú ideig a nyeregben ülő bringások leginkább a szűk nadrágokat részesítik előnyben. A testet körülvevő anyag a spandex (általános elnevezés, de ezzel olyan márkanevek is azonosíthatók, mint például a Lycra), amely a rugalmasságáról ismert szintetikus szál. A testhezálló kialakítás csökkenti a felesleges szövetet, amely a szélben ellenállást okozna. 

Az MTB-trail-ek bringásai általában a lazább, nagyobb mozgásterjedelmet biztosító rövidnadrágokat részesítik előnyben. De ezeken a különbségeken kívül a testhez simuló rövidnadrágok az országúti kerékpáros kultúrához, a lazábbak pedig a hegyikerékpáros kultúrához kapcsolódnak. De természetesen bármelyik típust viselheti a kerékpározás bármely típusához.


Az én tippem: Rövid kerékpáros nadrág kantár nélkül Scott TRAIL VERTIC 2021

Igényesebbeknek: Rövid kerékpáros nadrág kantár nélkül POC VELOCITY

3. Kesztyű


Vannak ujjatlan kesztyűk, és a tenyérrészen párnázottak, hogy tompítsák és elnyeljék a kezeket erő ütéseket út egyenetlenségei közben. Ezt a típust leginkább az országúti kerékpárosok használják. És vannak teljes ujjú kesztyűk, amelyek nagyobb fokú védelmet nyújtanak a kezének egy esetleges baleset esetén. Ezeket a kesztyűket inkább az MTB kerékpárosok használják.

Az én tippem: Kerékpáros kesztyű hosszú ujjal Scott 350 DIRT 



4. Lábbeli

A legtöbben edzőcipőben kezdtünk el kerékpározni, ami rövid utakra jó (feltéve, ha a pedáljai laposak), ugyanis a hosszabb meneteknél a lábak ismételt mozgatása miatt a lábai begörcsölhetnek és fájhatnak. A kerékpáros cipő talpa merev, ami megakadályozza, hogy a lábai annyiszor meghajoljanak, így csökkenti a görcsök és a fájdalom kialakulásának valószínűségét, és optimalizálja az energia átvitelét a pedálokra.

A kerékpáros cipőknek két típusa van: országúti kerékpáros cipők és hegyikerékpáros (MTB) cipők. Ez a két típus rendelkezik a kétféle kerékpározáshoz szükséges tulajdonságokkal, a legnagyobb különbség az, hogy az MTB cipőben könnyebb járni, mivel rugalmas talpú, és nem olyan merev, mint az országúti cipők. Ez fontos az MTB bringások számára, akik a tereptől függően gyakran ülnek a kerékpáron vagy felemelkednek róla, de az MTB cipők még mindig elég merevek ahhoz, hogy biztosítsák az előnyeiket.

Az országúti kerékpáros cipők még merevebbek, és van egy „klipsz” az aljukon, amely bepattan az erre tervezett pedálba. De az országúti cipők a járás szempontjából nem igazán praktikus, főleg a kiálló stoplival, ami miatt úgy érzi az ember, mintha egy kő tapadt volna a cipője aljára.

Az én tippem: Kerékpáros cipő Gaerne LASER MTB
vagy Kerékpáros cipő Scott SPORT CRUS-R BOA



5. Mez

Ha közúton közlekedik, az élénk színű mezek segítenek abban, hogy jobban láthatóvá váljon az autósok számára. A kerékpáros mezek azonban szintetikus alapanyagokból készülnek, amelyek nem áznak át, ha valahol az eső elkapná. Szűk szabásúak, hogy minimalizálják a szélellenállást, és a háton lévő zsebek meggátolják, hogy a dolgai a lábai mozgását zavarják. Egyes hegyi kerékpárosok, akiknek esetleg zsebei lehetnek a laza nadrágjukon, ehelyett inkább szintetikus anyagból készült póló stílusú mezeket választanak.

Az én tippem: Rövid ujjú kerékpáros mez Holokolo DUNE MTB 

Igényesebbeknek: Hosszú ujjú kerékpáros mez nyári POC MTB PURE LS