Örömteli kerékpározás még ősszel is – 5 tipp

Tag-ek:
Örömteli kerékpározás még ősszel is – 5 tipp>

Lassan véget ér a nyár, a gyerekek visszatérnek az iskolába, és a nyári szabadságok időszaka is letelik. A nyári meleg ritkaságszámba megy, a nap korán kel, amikor Ön már a munkahelyén van, és már délután sem lesznek jók a látási viszonyok. Az ősz beköszöntével sokan kerülnek rossz hangulatba, amit a legjobban egy kis testmozgással lehet leküzdeni. De hogyan akadályozhatja meg, hogy a rossz látási viszonyok és a hűvösebb, esős időjárás ne korlátozza a sporttevékenységeit? Ebben a cikkben pontosan ezt vizsgáljuk meg. 

1. Ruházat

Hogyan készíthetjük fel kerékpáros ruhatárunkat az őszi időszakra? Öltözködéskor egy vastag réteg helyett válasszon inkább több vékony réteget, amelyek jobban megtartják a meleget. Mindig kezdje egy meleg, funkcionális, lehetőleg merinógyapjúból készült ruharéteggel, amikor az időjárás hidegebbre fordul.  

BIOTEX Cyklistické tričko s dlhým rukávom - MERINO - šedá

Biotex: Hosszú ujjú kerékpáros póló - MERINO

Először is, korlátozza, vagy, ha van rá mód, teljesen hagyja ki a fekete színt. Ez a szabály a bringázáson kívül is érvényes, mivel a sötét ruházat a városon kívül rossz látási viszonyok között szinte láthatatlan. Gondoljon tehát arra, hogy minél feltűnőbb színű a ruházata, annál jobban észreveszik az úton, és elkerülheti a kellemetlen összeütközéseket. 

Mindig számoljon azzal, hogy menet közben megázhat. Ezért célszerű, ha felső ruharétegként olyat választ, amelyik vízálló, vagy melegebb időjárás esetén egy kerékpáros esőkabátot is magával vihet. 


Ha kerékpározni szeretne, és odakint már esik az eső, akkor is beszerezhet vízálló kerékpáros nadrágot, amely a legnagyobb zivatarban is szárazon tart. Gondoljon a cipőjére is, és használja a vízálló kerékpáros cipővédőt.

SANTINI Cyklistické kalhoty dlouhé s laclem - UCI RAINBOW 2020 - černá

Santini:Hosszú kerékpáros nadrág kantárral

SANTINI Cyklistická zateplená bunda - CORAL BENGAL LADY - růžová

Santini: Kerékpáros dzseki béléssel - CORAL BENGAL LADY

ALÉ Cyklistické návleky na tretry - RAIN - černá/žlutá

Alé: Kerékpáros kamásli cipőre - RAIN 

Ha azt tervezi, hogy kerékpárral megy munkába, és nem tudja, hogyan kezelje azt, hogy reggel hideg időben indul el, és délután gyakran még mindig meleg van, szerezzen be kar- és lábmelegítőket, amelyeket levéve a zsebében vagy a kerékpáros táskájában tárolhat.

2. Szemüveg

Mivel kint gyakran egyre korábban lesz sötét, nem igazán tanácsos sötét lencsés szemüveget viselni a kerékpáron. Ehelyett inkább olyan szemüveget válasszon, amelynek fotokromatikus lencséi kevésbé színezettek. 


Egyes márkák olyan szemüvegeket is kínálnak, amelyek lencséi a környező látási viszonyoknak megfelelően sötétednek, így nem éri meglepetésként a váratlan napfény. Mielőtt azonban új szemüvegeket vásárolna a téli időszakra, ellenőrizze le a kedvenc kerékpáros szemüvegét, hogy esetleg csak a lencsét kell rajta kicserélni.  Ha a márkája erre lehetőséget nyújt, akkor akár több ezer koronát is megspórolhat a cserelencsék vásárlásával.

SCICON Cyklistické okuliare - AEROSHADE KUNKEN - biela

Scicon: Kerékpáros szemüveg - AEROSHADE KUNKEN

3. Világítás

Mivel rossz időjárás esetén a látási viszonyok is romlanak, időjárástól és napszaktól függetlenül mindig kapcsolja be a hátsó piros villogót. Ha reggel indul kerékpáros kalandjára, amikor még sötét van, vagy arra számít, hogy a délutáni kerékpározás is elhúzódhat, ne felejtsen el egy minél nagyobb fényerejű fehér első lámpát beszerezni. 


Ha várhatóan gyakran fog rossz látási viszonyok között tekerni, nem érdemes alábecsülni a világítás kiválasztását, és nagyobb összeget befektetni, hogy a lámpa fényereje legalább 500-1000 lumen közötti tartományban legyen.

LEZYNE svetlo - MICRO PRO 800XL - čierna

Lezyne: Lámpa - MICRO PRO 800XL

4. Folyadékpótlás

Hidegebb időben kevésbé érzi a folyadékpótlás szükségességét. Arról viszont ne feledkezzen meg, hogy a szervezetében továbbra is fenn kell tartani, és be kell juttatnia a szükséges folyadékot. Ha kimegy, és a hőmérséklet fagypont alá csökken, a folyadékpótlásra még nagyobb szüksége van. Ebben az esetben használhatja a kerékpáros termopalackot, amelybe például meleg teát önthet. Az ital valószínűleg még egy szokványos kerékpáros palackban sem fog megfagyni, de kellemetlenül hideg lesz, ami elriasztja Önt a folyadékpótlás folyamatos fenntartásától.

ELITE Cyklistická fľaša na vodu - ICE FLY MTB 500 ml - modrá

Elite: Kerékpáros palack vízre - ICE FLY MTB 500 ml

5. Sárvédők, gumiabroncsok, láncolajozás

Ősszel fokozott figyelmet érdemel a kerékpárja is Ha országúti kerékpárral közlekedik, érdemes a sima gumiabroncsokat nagyobb mintázatú gumiabroncsokra cserélni. A legtöbb országúti kerékpárra például fel lehet szerelni a cyclocross abroncsokat, amelyekkel biztonságosabban közlekedhet a nedves utakon, és a kavicsoktól sem kell tartania az úton. 

Mint fentebb említettük, fontos, hogy szárazon maradjon, ezért jó ötlet ideiglenesen sárvédőket felszerelni a kerékpárra. 

Az utolsó lépés pedig, hogy kétkerekű kedvence egészségben vészelje át az őszi-téli időszakot, a jó minőségű láncolaj beszerzése nedves időjárási  viszonyokhoz, és kerékpár gyakoribb tisztítása. 

Úgy gondolom, hogy ha a fenti öt pont mindegyikét betartja, akkor a kerékpártúrák ősszel is sikeresek lesznek. És ne feledje, nincs rossz időjárás, csak rosszul öltözött kerékpáros. :-)