Amikor az idő múlása meglátszik a sisakodon.

Tag-ek:
Amikor az idő múlása meglátszik a sisakodon.>

Mikor kell kicserélni a sisakot és miért?

A kerékpározás gyönyörű sport, de meg vannak a maga hátrányai. Ezek elsősorban az utakon történő sérülések és balesetek. Nagy sebességének és szilárd akadályba való ütközés lehetőségének köszönhetően a legveszélyesebb sportok közé tartozik.

Tény, hogy a kerékpáros sisakok csökkentik a fej komoly sérülésének esélyét. Az ausztrál University of New South Wales szakemberei a nemzetközi SAFETY 2016 konferencián bemutatták az eredményeket, melyek 43 tanulmány alapján jöttek létre, ezek 11 ország 64 000 kerékpárosának baleseteit és eséseit tanulmányozzák.

A minőségi kerékpáros sisak csökkenti az esélyét:

  • 69%-kal a fej komoly sérülésének
  • 65%-kal a hej halálos sérülésének
  • 51%-kal a fej sérülésének
  • 33%-kal az arc sérülésének
  • 4%-kal a nyak sérülésének

Ahhoz, hogy a sisak be tudja tölteni funkcióját, ne felejtse el rendszeresen kicserélni. Mikor kell kicserélni és miért?

  1. Az idő múlása minden sisakon meglátszik.

Különösen a habpolisztirolon (EPS), mely az UV sugárzás és hőmérsékletváltozások hatására öregszik. Változik az abszorpciós képessége még annak ellenére is, hogy milyen szuper összetevőket és eszközöket használnak a gyártók arra, hogy csökkentsék a degradációt. Még a felső réteg (legtöbbször ABS műanyag) sem állítja meg ezt a degradációt, csak lassítja a folyamatot.

  1. Néhány év és cserére van szükség. Néhány gyártó három év után ajánlja kicserélni a sisakot, néhányan csak öt év után és vannak olyanok, akik azzal büszkélkednek, hogy sisakjaik akár nyolc évet is kibírnak.
  2. Repedést nem javítani, hanem kicserélni. A sisak élettartamát az időn kívül sokkal jobban befolyásolja mechanikus elhasználódása. Az EPS anyag, melyet leggyakrabban a sisak belsejében használnak, visszafordíthatatlan alakváltozása miatt jól tompítja az ütéseket, elnyeli az ütés energiáját és elpattan. Ha a sisak külső felén sérülések, horzsolások nyomai, vagy a felszínnel, esetleg más tárggyal való találkozás nyomai láthatóak, ne habozzon a sisakot kicserélni. Ha sisakja leesik, megsérül és repedést lát, mely a sisak egész szerkezetén keresztül húzódik, ne spóroljon. Első az egészség és a biztonság, ezért cserélje ki a sisakot.

TIPP: Kérdezze meg egészségbiztosítóját, hozzájárul-e a védőfelszereléshez és milyen előnyöket kínál kerékpárosok számára.

Tartsa karban sisakját megfelelően:

  1. A sisakot egyszerű szappannal és vízzel tisztítsa.
  2. Ne használjon vegyi eszközöket.
  3. Ne tárolja olyan helyen, ahová odasüt a nap, hanem sötét száraz helyen.
  4. Rendszeresen ellenőrizze.
  5. Kerékpározás után alaposan szárítsa ki a sisakot.

Érdekesség: A fej védelmére tett első kísérletek már a 19.században megtörténtek. Anyaga textíliával bevont parafa volt. Ezek az elődök inkább kalapként szolgáltak, védőfunkciójuk minimális volt.