Hogyan folyásolta be a koronavírus a professzionális kerékpározást?

Tag-ek:
Hogyan folyásolta be a koronavírus a professzionális kerékpározást?>

Több tucat profi kerékpáros hagyományosan januárban és február elején indította a szezont. Például Richie Porte Ausztráliában, Peter Sagan Argentínában. A koronavírus miatt azonban már januárban elhalasztották a kínai Tour of Hainan versenyt. Február végén kezdődtek az aggodalmak az olaszországi tavaszi események esetleges elhalasztása és elmaradása miatt.

Koronavírus a pelotonban

Ezek az aggodalmak tovább fokozódtak, amikor megerősítették az első fertőzéseket közvetlenül a pelotonban. Az UAE Tour az Egyesült Arab Emírségekben idő előtt véget ért és minden résztvevőt teszteltek.

Az UAE Team Emirates, a Cofidis, a Groupama-FDJ és a Gazprom-Rusvelo csapatai a szállodai karanténban maradtak, mivel hat csapattag tesztje pozitív lett. Beleértve a sprintes bajnok Fernando Gaviria-át és segítőjét, Maximiliano Richeze-t. A karantén alatt a kerékpárosok a hotelben játékkonzolt vagy szobabiciklit kaptak. Eközben az első elit csapatok a kezdtek kijelentkezni a következő eserményekről.

A olasz versenyek visszavonása

Március elején a szervezők bejelentették számos olasz verseny visszavonását. Visszavonták a népszerű Strade Bianche, az országuti, leghosszabb klasszikus (298 kilométer) versenyt és a Milánó - San Remo szezon öt versenye közül az elsőt, valamint a "két tengert összekötő" eseményt a Tirreno - Adriatico-t.

A klasszikus Milánó - San Remo megrendezésére a második világháború óta először nem került sor. Vincenzo Nibali és amatőr kerékpárosok ezrei legalább jelképesen, és virtuálisan futópadon tették meg az út egy részét. A belgák az extrém edzés során tisztelegtek a klasszikusoknak. Oliver Naesen 365 kilométert, Thomas De Gendt 300 kilométert tett meg.

A francia Párizs - Nice verseny elindult, de a nyolc World Tour csapat nélkül, és a rajongók nem léphettek kapcsolatba a versenyzőkkel sem az indulásnál sem a szakaszok végén.

A klasszikus versenyek elhalasztása

Március közepén az események gyorsan változni  kezdtek. A belga kormány betiltotta az összes márciusi sporteseményt, beleértve a hagyományos tavaszi kerékpáros klasszikusokat is. Magyarország rendkívüli helyzetet hirdetett meg, amely arra késztette a Giro d'Italia szervezőit, hogy úgy elhalasszák az első kerékpáros Grand Tour kezdését. Március 15-én a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) úgy határozott, hogy legalább április 3-ig felfüggeszti a versenyeket. A hivatásos kerékpárosok visszatértek hazáikba.

Tour of Flanders, Paríž – Roubaix és  Amstel Gold Race legjelentősebb tavaszi klasszikusait eddig még ismeretlen időpontokra halasztották el.

 Tour de France rajongók nélkül?

Jelenleg spekulálnak a Giro d'Italia és legfontosabb tavaszi klasszikusok őszre való elhalasztásáról. A Tour de France-ról is az elkövetkező hetekben fognak dönteni. Talán "a zárt ajtók mögött" szervezik meg. A francia sportminiszter felvetette, hogy rajongók nélkül iselindíthatnák a versenyt.

A verseny gazdasági modellje ugyanis televíziós jogokon alapul, nem a jegyeken. Brian Cookson, az UCI volt elnöke újabb ötlettel állt elő a Gira és a Tour de France időpontjának elhalasztásása valamint az összes Grand Tours lerövidítésére három hétről két hétre.

Hatás a verseny kerékpározásra

Bradley Wiggins rámutatott arra, hogy a válság hatásai „pusztító” is lehetnek sok kerékpáros életére. Patrick Lefevere, a Deceuninck - Quickstep -  csapat vezetője szintén nagyon aggódik: „A legjobb esetben júniusban újra elkezdünk versenyezni, és legrosszabb esetben az egész szezont törlik. Ha a Tour de France nem megy, akkor a kerékpározás teljes üzleti modellje összeomlik.”

Lefevere felhívja a figyelmet, hogy a szponzorok gazdasági veszteségek eredményeként pénzt takarítanak meg a marketingen, és hogy ez az egyes elit kerékpáros csapat megszűnéséhez vezethet. Ugyanakkor a tapasztalt menedzser nem tudja elképzelni a tavaszi klasszikusok, a Grand Tours és a World Cup néhány hónapba való besűrítését.

Frédéric Grappe, a Groupama FDJ sportigazgatója szintén rámutat az igazságtalan versenyzés lehetőségére, ha júniusban vagy ősszel hirtelen folytatják a versenyt. Jelenleg Olaszországban, Spanyolországban vagy Franciaországban tilos a szabadban folytatott edzés.