3 tipp kerékáros szemüveg vásárlásához

Tag-ek:
3 tipp kerékáros szemüveg vásárlásához>

A kerékpározás újoncai számára furcsa lehet, hogy sok tapasztalt versenyző egész évben szemüveget visel - nemcsak napsütésben. Köztudott, hogy a szemre gondosan ügyelni kell. Végül is érzékeny szerv és az emberi agy által kapott információk túlnyomó részét a szem fogadja. A szemüveg extra védelmet nyújt számunkra - nemcsak a káros UV sugarak ellen, hanem a rovarok, por, szennyeződések, eső, hó stb. ellen is.

A szem védelme mellett a szemüveg csökkentheti a napsütés okozta fejfájást is. A jó szemüveg csökkenti a sugárzást, kontrasztot és tisztaságot biztosít, így jól láthatóak például az út mentén található akadályok, amelyeket fák árnyéka borít, így megakadályozza a veszélyes helyzeteket.

Ezenkívül a kerékpáros szemüvegeket úgy tervezik, hogy tökéletesen illeszkedjenek a fejhez és teljesen eltakarják a szemet, így minden szögtől védve van az. Így, ha a szemüveg megfelelően illeszkedik a fejéhez és összhangban van a sisakjával, akkor teljesen stabilan tart, ami azt jelenti, hogy durva terepen is megfelelően passzol.

A kerékpáros szemüvegek rendkívül könnyűek, aerodinamikusak és strapabíróak, és a legtöbb modellen úgy alakíthatja az orrnyerget, hogy az valóban megfelelően passzoljon.

Mire kell tehát figyelni kerékpáros szemüveg vásárlásakor?

LENCSÉK

A lencsék a szemüveg legfontosabb részei. A Holokolo oldalon több lehetőség közül is választhat:

Cserélhető lencsék – különféle időjárási körülmények között nyújtanak védelmet, és bár van egy kis hátrányuk, hogy valószínűleg soha nem viszi majd magával mind a három típusú lencsét, otthon kerékpározás előtt kiválaszthatja az időjárásnak leginkább megfelelőt.

  • Sötét lencsék napsütés esetére, melyek védik a szemet az UV sugárzástól.
  • Sárga vagy rózsaszín lencsék, amelyek felhős és részben felhős időbe alkalmasak. Ezek célja a szürke környezet megvilágítása, valamint a kontraszt és a fény biztosítása.
  • Az áttetsző lencsék ideálisak esős, hűvös időben vagy sötétben történő kerékpározáshoz.

Fotokromatikus lencsék – automatikusan változtatják árnyalatukat a fény expozíciójának szintjétől függően. Igen, ezért a technológiáért hozzáfizet. Megfelelő azonban azok számára, akik gyakran változékony körülmények között kerékpároznak. Mielőtt azonban fotokróm szemüvegbe fektetne, ellenőrizze a forgalmazónál a sötétülés és a világosodás mértékét, hogy aztán ne érje csalódás. Sokszor az ilyen szemüvegek nem rendelkeznek akkora fénytávolsággal, mint amire számítani lehet.

Polarizált lencsék – laminált szűrőt tartalmaznak, amely csak a függőlegesen orientált fényt engedi át. Ez blokkolja a vízszintes fényt, így a vakító fény szinte megszűnik. Különösen alkalmasak a vakító fény csökkentésére olyan felületeken, mint a víz, a hó és az üveg. A visszatükröződések torzítják a tárgyak valódi színét, megnehezítve így megkülönböztetésüket.

A polarizált napszemüveg különösen hasznos lehet bizonyos sportágakban (természetesen a kerékpározásban is), valamint a vezetésben is, mivel elősegíti a láthatóság növelését, így elkerüli a lehetséges kockázatokat.

KERET

Ahogy fentebb említettem, a szemüvegnek olyannak kell lennie, mintha Önre öntötték volna. Vásárlás előtt tanácsos többféle keretet kipróbálni, és én személy szerint azt javasolnám, hogy a szemüveget mindig sisakkal próbálják ki, hogy megbizonyosodjon arról, hogy azok nem zavarják egymást, ami minden bizonnyal jelentős kényelmetlenséget okozna kerékpározás közben.

A keretnek könnyűnek, rugalmasnak és erősnek kell lennie, a szemüvegnek passzolnia kell, amikor is, amikor lenéz, vagy amikor megingatja a fejét. Egyszerűen mintha nem is lenne a fején, mégis megfelelően kell tartania.

A Holokolo oldalon három különböző lehetőség közül választhat: teljes keretű, félkeretes vagy keret nélküli szemüveg. Csak Önön múlik, melyiket választja, de ha nekem kéne ajánlanom egyet, azt mondanám, minél nagyobb, annál jobb. Ez azonban nemcsak ízléstől függ, hanem attól is, hogy Önnek mi felel meg.

Az agresszívebb sportos dizájnok mellett léteznek úgynevezett életmód- vagy divatszemüvegek is, amelyeknek a sportteljesítményben nincs annyi előnyük, de rugalmasabbak és normál tevékenységek közben is viselhetők.

TOVÁBBI „ADALÉKOK“

A szemüvegek árlistája valóban széles, ezért az Ön költségvetésétől függ, hogy melyik szemüveget választja. A lencsék általában a szemüveg legdrágább részei - a legjobb lencsék nemcsak kivételes láthatóságot kínálnak, hanem olyan tulajdonságokat is, mint az oleofób kezelés *, a bepárásodást gátló szellőzők és mindezek ellenére ellenállnak az ütközések során bekövetkezendő karcolásoknak. A legdrágább szemüvegek rendkívül könnyű keretet kínálnak (némelyik szénszálból készül), amely a fül mögött rugalmas, így tökéletesen illeszkedik a fej méretéhez, és tartósak is, valamint esést követően sem sérül meg könnyen.

Ne feledje azonban, hogy nem biztos, hogy a legdrágább szemüveg megfelel Önnek. Ezért jobb, ha több típust és kivitelt kipróbál és előre megfontolja, hogy milyen kerékpározáshoz és milyen feltételek mellett fogja használni.

* Az oleofób / hidrofób vagy hidroleofób lencsekezelés egy speciális kémiai vegyületből készült külső felületi bevonat, amely taszítja a szennyeződéseket és megakadályozza azok lerakódását.