Hogyan válasszunk kerékpáros hátizsákot?

Tag-ek:
Hogyan válasszunk kerékpáros hátizsákot?>

A megfelelő kerékpáros hátizsák kiválasztása nagy mértékben függ attól, hogy a kerékpározás melyik fajtáját részesíti előnyben.  Az testhelyzetünk kerékpározás közben egészen más, mint sétálás, túrázás, futás stb. közben. Ne feledje, hogy a megvásárlandó hátizsák kerékpáros célokat szolgál, ezért próbálja megtalálni a kifejezetten erre a célra tervezett hátizsákot.

A kerékpárosoknak szánt hátizsák megfelelő ergonómiával rendelkezik, amely biztosítja a kerékpáros kényelmét és a hátizsák stabilitását. 

HEGYI KERÉKPÁROZÁS (MTB)

A hegyi kerékpárokhoz használt hátizsákoknak a szokványos hátizsákokkal szemben van egy nagy előnyük - a piacon az egyik legkiválóbb hámrendszerrel rendelkeznek. A terepen haladva a bringásoknak mozogniuk kell a kerékpárjukon, hogy megőrizzék az egyensúlyt és a súlypontot. A bringások ezen mozgása vezette a tervezőket olyan rendszerek kidolgozására, amelyek a hátizsákokat a helyükön tartják, történjen bármi is. Ennek eredményeként a jó minőségű hegyikerékpáros hátizsákok átfogják a bringás testét, ugyanis állítható mellkas-, váll- és derékpántos hevederekkel vannak felszerelve.

KÖZÚTI KERÉKPÁROZÁS

A közúti kerékpárosok ritkán használnak hátizsákot, mivel minden szükséges dolog általában elfér a mezük zsebében. Ha azonban még mindig szüksége van további tároló helyre, akkor Ön valószínűleg egy könnyű hátizsákot keres, hidro-táskával. Az elsődleges előnye az, hogy a súlya kicsi. Ennél a hátizsák típusnál nem fog annyit cipelni, és így a legfontosabb szempont a könnyű hozzáférés lesz.

 

MUNKAHELYI ÉS ISKOLAI INGÁZÁS VAGY ELJUTÁS EGYÉB KÖZELI HELYEKRE

Ha a hátizsákját iskolába vagy irodába akarja hordani, szerezzen be egy erre tervezett terméket. A hátizsákok általában párnázott rekeszeket tartalmaznak a laptopokhoz és a táblagépekhez. Ezenfelül toll- és irattartókkal, valamint egyéb tárgyak elhelyezésére szolgáló részekkel is fel vannak szerelve. Ha egy ilyen típusú hátizsák tele van rakva, győződjön meg róla, hogy tud-e kényelmesen közlekedni benne. A hevederrendszer ezeken a hátizsákokon általában jó, de nem a legkiválóbb. Ha a bringázás egyenetlen terepen halad át és nagy testmozgást igényel, akkor inkább a hegyi kerékpárosok számára kialakított hátizsáknak kell utánanéznie.

MEKKORA HÁTIZSÁKRA VAN SZÜKSÉGE?

Valószínűleg egy kerékpáros hátizsák kiválasztásakor a legfontosabb szempont, amire figyelmet kell fordítanunk, az a méret.

A bringásnak út közben kényelmesen kell magát éreznie. A túl nagy hátizsák súrolhatja a hátsó gumiabroncsot, vagy arra kényszeríthet, hogy kényelmetlen testhelyzetbe kerüljön. Valóban nagyon fontos átgondolni, hogy mekkora méretűre van szüksége ahhoz, hogy minden szükséges felszerelés elférjen benne.

Bizonyára észrevette, hogy a legtöbb címkéje literben méri a hátizsák térfogatát. A következő listát egyszerűen, gyors útmutatóként használhatja:

10 - 15l = kicsi, kompakt

16 - 20l = közepes méretű

20 - 30l = nagy méretű

30l és több = valószínűleg túl nagy egy bringához

 

„FÍCSÖRÖK”

Rengeteg funkció közül lehet választani, például:

 

Laptop zseb

Amint már fent említettük, az ingázók a laptopokat és a táblagépeket gyakran viszik a munkahelyükre vagy az iskolába. Sok hátizsák párnázott zsebbel rendelkezik, amely megvédi elektronikus kedvenceit. Egy szokványos laptoptartóban akár 15 hüvelykes laptopok is elférnek.

 

Szemüveg zseb

Sok hátizsák praktikus zsebbel rendelkezik, kifejezetten a szemüveg tárolására. Ezeket a zsebeket puha szövetek szegélyezik, így a lencsék nem karcolódnak meg és a szemüveg védve van.

Esőtakaró

Az esőtakarók védik a hátizsákot az esőtől és egyéb időjárási viszontagságoktól, szóval szárazon tartják a benne tárolt dolgokat. Az integrált esőtakarók másik jellemzője, hogy fényvisszaverő elemekkel is rendelkeznek az Ön biztonsága érdekében. 

Fényképezőgép rekesz

A fotósok és az operatőrök egyaránt örülhetnek a tárhely elosztóknak és speciális rekeszeknek, amelyek biztosítják a kamerák és objektívek biztonságát. Ezekkel általában a kameratechnikára kifejlesztett hátizsákok rendelkeznek velük.

A fényvisszaverő elemek és a lámpák felszerelése

Ha még napfelkelte előtt vagy naplemente után bringázik, mindenképpen vegye figyelembe a fényvisszaverő elemeket. Ezért, ha éjszaka egy autó Önre rávilágít, a fényszórók a fényvisszaverő elemeket megvilágítva a fényt visszaverik, így a gépkocsivezetők láthatják Önt. A lámpák rögzítése a hátizsákhoz lehetővé teszi a világítás használatát még nehéz, technikailag igényes terepen is - a lámpák biztosan a helyükön maradnak, és nem történhet meg, hogy ezt követően szétszórva kellene őket összeszedni az útról. 

 

Hidro-táska

A hidratáló rendszer számára helyet adó hátizsák ideális azok számára, akik nem akarnak vizes palackot cipelni. Néhány hátizsák igazi hidratáló rendszerrel van felszerelve, míg a többinek erre a célra csak egy rekeszük van. Szóval erről a vásárlás előtt ne feledkezzen meg. A hidratáló táskák sokféle méretben kaphatók, ezért döntse el, mennyi vízre lesz szüksége szerint, hogy gond nélkül  megvásárolhassa az igényeinek leginkább megfelelőt.

Vízállóság/Vízhatlanság

Fentebb szóltunk a hátizsákok leggyakoribb kiegészítő tulajdonságairól, de a legfontosabb és leginkább sajátságos tulajdonsága a vízállóság vagy a vízhatlanság.

Előszöris néhány kérdés, amelyet ebben a témában fontolóra kell venni:

  • Párás éghajlaton él?
  • Mindig esik, amikor kerékpározik?
  • Olyan dolgokat visz magával, amelyeket a víz könnyen károsíthat, például elektronikus dolgokat?
  • Ha nem is túl gyakran, de át szokta gondolni, hogy esőben kerékpározzon?

Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, akkor meg kell fontolnia, hogy a hátizsák milyen mértékben legyen ellenálló.

A vízálló hátizsákok ellenállnak az enyhe esőnek és egy kis ideig szárazon tartják a hátizsák tartalmát. A legtöbb ember számára hatékonyak, akiknek alkalomadtán egy zuhé esik a nyakába a bringán. A vízhatlan hátizsákokat azonban gyakran bevonatos cipzárakkal és szintetikus szövetekkel látják el, amelyek biztosítják, hogy a víz ne kerüljön a hátizsákba. Ha drága eszközöket, például fényképezőgépet vagy laptopot cipel a kerékpáron, javasoljuk a hátizsák vízhatlan változatának a megvásárlását.

Néhány hátizsák esőtakaróval van felszerelve, amint azt fentebb említettem. Bár ez nem jár akkora előnnyel, mint egy teljes mértékben vízhatlan hátizsák, az esőtakaró azonban szárazon tartja a hátizsák tartalmát, bármi is történjen. A hátizsákra a takarót előhúzni és ráhúzni kissé macerás, főleg, ha egy gyors zuhé a nyakába szakad. Ha azonban az eső csendes, akkor lehetséges, hogy a takaró lesz az egyetlen védelme, amire akkor szüksége lehet.

A legtöbb vásárláshoz hasonlóan a kerékpáros hátizsák is nagy megfontolást igényel, hogy mindenki kiválaszthassa a számára megfelelőt. Ne felejtsük el, hogy a kerékpározás a jó kondíció megőrzéséről és a kényelmes tekerésről is szól. Válasszon jó minőségű kerékpáros hátizsákot és használja ki eredményesen!