Hogyan válasszuk ki edzéshez és navigációhoz a GPS cikloszámítógépet?

Tag-ek:
Hogyan válasszuk ki edzéshez és navigációhoz a GPS cikloszámítógépet?>

Az esetlen, zavaró vezetékekkel és kerékmágnesekkel felszerelt kerékpáros számítógépek ideje már régen lejárt. A mostani GPS cikloszámítógépek modern dizájnnal és a legújabb GPS technológiával rendelkeznek, amelyek közvetlenül a Föld felett szálló műholdak közreműködésével szerzik az adatokat és vezeték nélkül kommunikálnak az intelligens érzékelőkkel, bárhol is legyünk a kerékpárunkkal.

Mire fordítsunk figyelmet az első cikloszámítógép vásárlásakor?

Térképek és navigáció

A cikloszámítógépek többsége különféle módon a képernyőjükön térképet jelenítenek meg, de vannak, amelyek képesek az aprólékosabb navigációra. Továbbá a legtöbb lehetővé teszi, hogy előzetesen megmutassa a tervezett útvonalat és ráadásul némelyek menet közben is meg tudják változtatni az útirányt. A megszokott útvonalon otthona közelében valószínűleg ezekre a térkép és navigációs funkciókra nem lesz szüksége. Persze, ha a kalandot a közeli, de ismeretlen tájakra tervezi, máris díjazni fogja. Mielőtt kifizetne 500 eurót egy hatékony navigációs egységért, vegye fontolóra, hogy milyen gyakran is használná ki. Valamint ne feledkezzen meg a további eszközökről sem, amelyek a hosszabb menetek során segítséget nyújtanak és a kerékpározás örömét nem rontják el. Ilyenek például a jó minőségű szemüvegek, amelyek megfelelő módon óvják a látását. Vagy a jó minőségű kerékpáros ruházat, amely segít megküzdeni a váratlan és kellemetlen időjárási viszonyokkal, mint például az eső és a szél.

Akkumulátor

Ha azt tervezi, hogy több órán át lesz nyeregben, akkor egy olyan cikloszámítógépet kell keresnie, amelynek az akkumulátora hosszabb ideig bírja. A legtöbb cikloszámítógép akár 18 órán át is bírja, aminek elegendőnek kellene lennie bármelyik bringás számára. Az összes modellnél fel van tüntetve az akkumulátor kapacitása. Az akkumulátor élettartamát több tényező is befolyásolhatja: a képernyő fényereje, az útvonal rögzítési intervalluma, a csatlakoztatott érzékelők, az okostelefonhoz való csatlakoztatás, de még az is, hogy mi látható a képernyőn – a folyamatosan frissülő színes térkép több energiát fogyaszt.

Az érzékelők és a jelátalakítók kompatibilitása 

Akár egy külső pulzusmérőről vagy egy kadencia-érzékelőről van szó, mindenképpen ellenőriznie kell, hogy az érzékelőket és berendezéseket tudja-e csatlakoztatni a cikloszámítógéphez. Némelyek esetében egyszerre csak egy csatlakoztatható, viszont  a többség az ANT+ protokoll vagy a Bluetooth segítségével több csatlakozást is lehetővé tesz.

Kapcsolódás a mobiltelefonhoz

Több okból is szükségszerű a mobiltelefonhoz való csatlakozás. Számos cikloszámítógépet gyártó márka kínál Bluetooth kapcsolódási lehetőséget, olyan funkciókkal, mint a zene lejátszás, a beérkező hívások, szöveges üzenetek és értesítések megjelenítése, sőt a menet adatainak a feltöltése a felhőbe. Természetesen ehhez célszerű a mobiltelefont a megfelelő módon magunknál tárolni. Kerékpározás közben minden bizonnyal jól jön egy cipzárral ellátott kerékpáros mez, amelyben biztonságosan bekapcsolhatja a mobilt és nem törtéhet meg, hogy út közben valahol kirázódjon. Egy másik megoldás a nyereg alatti zseb, amelyben több dolog is elfér és nem kell mindent a mez zsebeibe tömnie. Ha szívesen szeli át az erdőt vagy a trail-eket, akkor az Ön megfelelő útitársa a hátizsák lesz, amely a telefon számára speciálisan kiképzett rekesszel rendelkezik, hogy ne érje sérülés.

 

Milyen cikloszámítógépet választanék?

A cikloszámítógépek piacát olyan márkák uralják, mint a Garmin, Wahoo, Polar, Bryton, Suunto, Lezyne. Mivel leggyakrabban MTB-on tekerek, olyan cikloszámítógépet választanék, amely térkép támogatással rendelkezik, ugyanis az erdőben nem minden esetben vezet egyenes út, vagy nincsenek utak egyáltalán, főleg rossz látási viszonyoknál, amikor nehezen ismerhetők fel a tájékozódási pontok. Ezért választanék naprakész térkép támogatással ellátott cikloszámítógépet.

A következő feltételem az lenne, hogy lehetőségem legyen letölteni különféle útvonalakat/trail-eket az online hálózatokról (Strava,Trailforks) a cikloszámítógépbe. Több népszerű kerékpáros és trail weboldal szolgál letölthető útvonal adatokkal (GPX fájl formátumban) és fontos tájékozódási pontokkal. Ráadásul néhány berendezés információkat ad a közeli kávézókról, kerékpáros üzletekről, kórházakról vagy más kerékpárral megközelíthető célpontokról.

A GPS cikloszámítógépek alkalmazásának a következő pozitívuma a biztonság. Egyes modellek képesek elküldeni tartózkodási helye pontos koordinátáit a kiválasztott kapcsolattartójának, ami nagy mértékben felgyorsíthatja a mentést sérülés vagy baleset esetén.

A legtöbb elektronikához hasonlóan a GPS cikloszámítógépek is gyorsan fejlődnek és változnak. Folyamatosan új modellek jelennek meg, de a frissítések során a létező modellek is új funkciókkal bővülnek. Ez azt jelenti, hogy egy szokványos cikloszámítógép alapfunkciói – a sebesség, a távolság, az idő, a tengerszint feletti magasság, a kadencia és a pulzusszám megjelenítése – az évek során nem sokat változtak. Az alapfunkciókon kívül léteznek olyan szabványon felüli funkciók is, amelyeknél az egye márkák megpróbálják rákényszeríteni Önt, hogy vásárolja meg a terméküket vagy a legújabb modellt újabb verzióra frissítse. Néhány ilyen szolgáltatás, mint például a navigáció, a balesetek észlelése, az okostelefonok párosítása vagy a beépített coaching javíthatja az Ön biztonságát, kondícióját és az általános tekerési élményét. Mielőtt befektetne egy drága cikloszámítógépbe, amely számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyet soha nem fog használni, vegye fontolóra az igényeit.

 

GPS berendezés választásakor használt legáltalánosabb fogalmak:

ANT +

A kerékpározás terén a leggyakoribb vezeték nélküli GPS és elektronika protokoll. Az olyan érzékelők, mint például a teljesítménymérők, kadencia, sebesség- és pulzusmérők és berendezések főegységei közötti kommunikációra használatos.

Barometrikus magasságmérő (barométer)

Ahol az egyes eszközök térképmagasságot használnak a magasság becsléséhez, ott jobb hasznát veszi a barométer berendezésnek a pontos tengerszint feletti magasság felméréséhez. Egyes eszközökben a koordináták pontosabb követésére is használják.

Bluetooth

Az önálló, vezeték nélküli adó / vevő egyik formája, amely az okostelefonok technológiájában elfogadott standard. Mostanában egyre népszerűbbek a GPS egységekben is a telefonok szinkronizálására.

GLONASS

a Globális Navigációs Műholdrendszer rövidítése, alternatív műholdakat kínál a GPS-hez (Globális Helymeghatározó Rendszer). Az olyan egységeknek, amelyek GLONASS kínálattal rendelkeznek, gyakran megbízhatóbb a lefedettségük és a térképrögzítésük, beleértve a gyorsabb indítást.

IPX7

Ez a vízállóságot érinti. Az IPX7 számos elektronikus eszköz szabványos szabványa, ami azt jelenti, hogy a termék a véletlenszerű vízbemerítésnek egy méterig akár 30 percig is képes ellenállni. Ami annyit tesz, hogy a használata esőben sem okoz gondot.