Mi a különbség a kerékpáros dzseki és a téli mez között?

Tag-ek:
Mi a különbség a kerékpáros dzseki és a téli mez között?>

A nyári idénynek lassan, de biztosan vége. De azok számára, akik nem készülnek téli pihenésre küldeni bringájukat, szükséges tudni, hogyan öltözzenek fel helyesen. Minden második vásárló megkérdezi tőlem, tulajdonképpen mi a különbség a téli mez és dzseki között – hiszen első ránézésre, és főleg a képeken, teljesen egyformának néznek ki. De a látszat csalóka. Ebben a blog bejegyzésben elmagyarázom nem csak azt, mi a kettő közötti különbség, de azt is, miért lesz szüksége mindkettőre, ha a kerékpározást a hideg és nyirkos időben komolyan gondolja.

Biztosan tudja, hogy a téli felszerelésnél a leggyakrabban használt kifejezés (és nem csak a kerékpárosok, de a futók, síelők, sífutók, síalpinisták, korcsolyázók stb. körében is) a rétegezés. Ez azt jelenti, hogy minél alacsonyabb a hőmérséklet kint, annál több rétegre lesz szüksége. És itt jön rá arra, miért szükséges a téli mez és a dzseki is. De nézzük meg, mi is köztük a különbség.

Téli mez

Első ránézésre a hagyományos meztől a hosszú ujja különbözteti meg. De ez nem minden – léteznek ugyanis nyári hosszúujjú mezek is. Ezek a nyári mezek azonban vékonyak, csak egy rétegből állnak (az esetek többségében lycra-ból) és a tavaszi vagy őszi bringázasokhoz alkalmasak, amikor a nap még/már nem olyan erős és gyors tempó esetén fáznak a karjai. A téli mez azonban puha fleece réteggel van bélelve. Lényegesen vastagabb és melegebb, olyan időbe alkalmas, amikor a hőmérséklet 15°C alá süllyed. Már nem csak árnyékban fázik, de akkor is, ha süt a nap. A szél már része a bringázásoknak, korán sötétedik és többször éri utol egy nem kívánatos eső is. Abban az esetben, ha megfelelő erőbedobással pedálozik, teste felmelegszik és nem lesz szüksége vastag dzsekire, különben megfőne. Ebbe az átmeneti időbe ideális a téli mez. Én mindig bekészítek a zsebbe egy mellényt a szél ellen, vagy ha úgy néz ki, meg is ázhatom, akkor egy vízálló dzsekit. Ha szerencsém van és az idő kedvez, akkor ezek a rétegek a hátsó zsebben nem zavarnak.

Téli dzseki

A téli vagy bélelt dzsekik felső rétegként szolgálnak az igazán hideg vagy nyirkos időben. Alapvetően vízállóak, szélállóak, szigetelők, hőszabályozók és vastagabb fleece réteggel béleltek. Minden gyártó különféle technológiát használ és kínál, melyek biztosítják ezeket a tulajdonságokat. Az ilyen szabadalmaztatott technológiák közé tartoznak pl. a GORE-TEX®, DWR (Durable Water Repellent), NANOTECH stb. Ezek a technológiák különbözőek, de közös bennük, hogy megakadályozzák a víz, szél és hideg áthatolását az felső rétegen (legyen az ruházat vagy cipő). Továbbá az is jellemzi őket, hogy annak ellenére, hogy megvédik Önt a nedvességtől és hidegtől, eléggé áteresztőek ahhoz, hogy elvezessék a felgyülemlett izzadságot kívülre, el a testtől. Bár természetesen nem feltételezhetjük, hogy az ilyen dzsekik olyan légáteresztőek lesznek, mint a vékony nyári mezek.

A téli dzsekiknek más „specialitásai" is vannak, például emelt nyak, meghosszabbított és lezárt szegélyek az ujjakon, meghosszabbított "farok" (hátsó rész), egy alsó réteg, amely összekapcsolódik a dzsekivel, de külön cipzárral rendelkezik, zárt varratok a vállakon, hangsúlyosabb fényvisszaverő elemek a jobb láthatóság érdekében a sötétben és így tovább, és így tovább. A gyártók azért versenyeznek, hogy épp az ő dzsekijük különbözön a versenytársakétól a legjobb újdonsággal. A Holokolo-n idén igazán kibővítettük a kínálatot és biztos vagyok benne, hogy fog tudni választani.

Most, hogy már világos a téli mez és dzseki közötti különbség, szeretnék visszatérni a kedvenc rétegezés szavamhoz. Természetesen az időjárásnak megfelelően rétegezünk, de ha kint már igazán hideg van, a következő rétegeket ajánlom:

Első réteg: Funkcionális póló – legjobb a hosszúujjú és még jobb merino gyapjúval, ha nem érzékeny a bőre

Második réteg: Téli mez

Harmadik réteg: Téli dzseki

Hozzáadhat még karmelegítőt és szélálló mellényt, ha tényleg nagyon rossz az idő. Ne felejtse el rétegesen öltöztetni a test alsó részét sem – a Holokolo kínálatában talál hosszú alsónadrágokat, esetleg lábmelegítőket és természetesen a hosszú téli nadrágok széles választékát.

Természetesen bármely réteget kihagyhatja, ahogy jónak látja. Fontos, hogy megjegyezze, nem szabad annyiba beöltöznie, hogy túlságosan megizzadjon, mert megeshet, hogyha hirtelen meg kell állni, teste gyorsan lehűlik és Ön megfázik. Ellenkezőleg, ha nem vesz fel megfelelő mennyiségű réteget, fennáll a veszélye annak, hogy még a megterhelésnek és erőfeszítésnek köszönhetően sem melegszik fel megfelelően és így nem fogja élvezni a kerékpározást.