A KEZDŐ KERÉKPÁROSOK LEGGYAKORIBB HIBÁI>

A világjárvány egyik váratlan fejleménye a kerékpározás iránti óriási érdeklődés fellendülése. Egyre több kerékpárost látni az utakon és a terepen. Egyesek a bringázáshoz évek múltán térnek vissza hatalmas lelkesedéssel, mások ezt a remek sportot csak most kezdik el. Mindenesetre biztos vagyok abban, hogy az új dolgok kipróbálásával a „kezdők által elkövetett hibákkockázata is együtt jár. No, de miért is tanulnánk a saját hibáinkból, ha okulhatunk mások hibáiból is? Ebben a cikkben ismertetjük, hogy mit kell elkerülni rögtön az elején, hogy a menetek a legjobb úton haladjanak.  

A NEM MEGFELELŐ KERÉKPÁRVÁLASZTÁS

Jelenleg a piacot elárasztják a különféle kerékpár típusok. Kezdőként nem biztos, hogy képes leszel tájékozódni közöttük, és megtörténhet, hogy olyan kerékpárra esik a választásod, amelyik számodra nem megfelelő és a mérete sem jó. Ezért fontos a kerékpár kiválasztásakor figyelembe venni az árplafonodat, a kerékpár típusát aszerint, hogy milyen bringázási stílust részesítesz előnyben, például, hogy hegyi, országúti, gravel vagy e-bike bringázást kedveled, valamint a megfelelő méretét a testfelépítésed típusa és a magasságod szerint. Ilyen bringából kevés van és ha már tekerni szeretnél, ne habozz túl sokáig, mert megtörténhet, hogy lemaradsz róla.    

ROSSZ NYEREGVÁLASZTÁS ÉS A NEM MEGFELELŐEN BEÁLLÍTOTT ÜLŐHELYZET 

Bizonyára már sokan tapasztaltátok a következőket - a menet után összetörve, hát- és ülepfájással értetek haza. Ennek az az oka, hogy a kerékpározás során órákon keresztül a biciklin a test számára természetellenes pózban ülünk és taposó mozdulatokat végzünk. A helyváltoztatás ilyen módja a test számára nem természetes, ezért a kényelmes tekerés alapja a megfelelő nyeregválasztás és az ülőhelyzet ideális beállítása. Mielőtt útnak indultok, tanulmányozzátok át a kézikönyveket a megfelelő nyeregválasztásról és az ülőhelyzet beállításáról. Esetleg olyan szakemberek véleményét kikérni, akik erre a területre szakosodtak.

FÉLELEM A TAPOSÓPEDÁLOKTÓL

Amint azt már említettem, a kerékpározás során pedálozással haladunk. A kezdők közül sokan tisztelettel vagy félelemmel tekintenek a taposópedálokra, ugyanis tartanak a komplikációktól és az eséstől, ez azért van, mert az edzéseiket egyszerű pedálokkal és hétköznapi tornacipőben kezdik. A tornacipők nem alkalmasak a kerékpározáshoz, mert nem eléggé merevek és nem valók a kerékpározáshoz. A legjobb, ha megvesztek egy jó minőségű kerékpáros cipőt. Ami a mozgást illeti, taposópedál és kerékpáros cipő nélkül a pedálon a láb rossz pozíciója rögződik be és megszokja a 360 fokos fordulat helytelen végrehajtását, ilyenkor kockát teker a bringás. A statisztika alapján idővel mindenki, aki eredményesen szeretne tekerni, átlovagol a taposópedálokra és javítania kell a rosszul berögzült szokásán. Pedálozásnál nagyon fontos, hogy amíg az egyik láb nyomja a pedált, addig a másik láb felhúzza a másik pedált, viszont ezt a taposópedál nélkül nem lehet megvalósítani. Ezért egyáltalán nem kell tőlük tartani, inkább gyorsan szerezzetek be szuper kerékpáros cipőket a pedálokkal együtt. Nem nagy kunszt - az első menet előtt tegyetek egy-két gyakorló kört, hogy egy ilyen pedállal hogyan kell megfelelő módon be- és kidokkolni és ha már menni fog, akkor el lehet kezdeni az edzést.  

A NEM MEGFELELŐ ÖLTÖZÉK

A kényelmes kerékpározás másik fontos szempontja a megfelelő öltözék kiválasztása. Kezdőként gyakran döntesz nem éppen megfelelő öltözék mellett, ami több szempontból is szenvedést okozhat - meleged lesz vagy fázni fogsz, az öltözék nem passzol, a kerékpáros betét dörzsöl és hasonlók. Ez a téma nagyon sok kérdést vet fel és rengeteget lehetne róla írni. Pedig az öltözék megfelelő kiválasztása olyan alapvető dolog, amelybe érdemes befektetni, ugyanis a jó minőségű öltözék minden szempontból jelentősen növeli a kényelmet. Manapság a világon sokféle alapanyagból készült szép és funkcionális ruházat létezik, amelyeket különféle időjárási viszonyokra terveztek. Ezért feltétlenül látogasd meg a holokolo.hu webshopját, ahol a téma szakértői szívesen tanácsot adnak és segítenek kiválasztani az öltözéket az elképzelésed és szükségleteid alapján.  

AZ ERŐNLÉT TÚLBECSÜLÉSE

A kezdőknél a leggyakoribb hiba. A tökéletesen jó idő felrángat a biciklire és mindenféle korábbi edzési előzmény nélkül belevágsz minden erőddel egy gran fondoba. Olyan fáradtan fogsz hazatérni, hogy biciklit látni sem akarod. Az ilyen edzésnek semmi értelme, mert egy rakás „roncsnak” fogod magad érezni és a kerékpározás nyújtotta jótékony egészségügyi hatásokban sem részesülsz. Ezért kell kisebb erőbedobással és rövidebb távokkal kezdeni és az erőnlét fokozódó növekedésével emelni a terhelést és növelni az edzés mennyiségét. Egy ilyen út megtétele a bicikli nyergében rengeteg jótékony egészségügyi hatással és csodálatos élménnyel jár, emellett a következő menetnek már előre fogsz örülni. 

A NEM MEGFELELŐ ÉTKEZÉS ÉS FOLYADÉKBEVITEL MENET KÖZBEN

A kezdő bringások hajlamosak alábecsülni a folyadékpótlást és az étkezést a kerékpározás során, így megtörténhet, hogy „kottakészek” lesznek. Ez azt jelenti, hogy a menet során dehidratálódnak vagy a lezuhan a glikogén szintjük, ami totális energiaveszteséggel jár. Amit aztán a teljesítmény teljes mértékű csökkenése követ. A hipoglikémiának is nevezett glikogéncsökkenés „farkaséhséget” idézhet elő, már láttam bringást olyan állapotban, hogy az út mellett szó szerint ette a füvet. Ezért szükséges az edzés vagy a túra tervezése során ilyen szempontból is jól felkészülni. A menet minden órájában igyunk meg 4 deci vizet vagy izotonikus italt és vigyünk be a szervezetünkbe legalább 30 g szénhidrátot, akár sportszelet vagy sportzselé elfogyasztásával. Így az edzés során nem fogod érezni az energia vagy a teljesítmény csökkenését, és minden bizonnyal elkerülöd a hipoglikémiát és a farkaséhséget az edzés során és utána is. A holokolo.hu weboldalán kiváló minőségű sport étrend-kiegészítők találhatók, amely a teljesítményéhez szükséges energiát biztosítja. 

 

ALAPVETŐ KARBANTARTÁS

Általában a kezdő bringások, de némelyik tapasztalt „öreg” sem viszi magával az alapvető hordozható felszerelést és az edzésüknek idő előtt véget vethet egy defekt, szakadt lánc vagy más probléma, amit akár a terepen is meg lehetne oldani. Ezért sohase felejtsd el magaddal vinni az alapfelszerelést a defekt javításához, ami a következőkből áll: kerékbelső, pumpa vagy CO2, gumiemelő, a galuskához vulkanizáló folyadék, a „tömlő nélkülieknél” a szalagok és nagyszerű segítők a többfunkciós kulcsok, amelyen az alapvető imbuszkulcsok is megtalálhatók vagy akár a láncbontó is. Ezek a szerszámok mind beleférnek a mez zsebébe vagy egy kisebb nyereg alá való táskába.  

A kerékpározás egy gyönyörű sport, amely során rengeteg pozitív élménnyel gazdagodhatsz. A cikkben említett alapelvek betartásával az edzéseid és túráid kellemesebbé és hatékonyabbá válnak már a „kerékpáros karriered” kezdetén. Ha valamelyik téma felkeltette az érdeklődésedet, akkor azt írjátok meg nekünk és mi majd részletesebben foglalkozunk vele. Éljen a sport!