Hogyan viseljük gondját a kerékpáros ruházatnak és hogyan mossuk ezeket a ruhákat?

Tag-ek:
Hogyan viseljük gondját a kerékpáros ruházatnak és hogyan mossuk ezeket a ruhákat?>

Tudja, hogyan kell megfelelően ápolni a kerékpáros ruházatot, és hogyan kell mosni? Tekintse meg az új cikkünket, ahol talál néhány tippet, hogyan kell csinálni.

Az előző cikkünkben elmondtuk, hogyan készítsük fel ruhásszekrényünket az ősz érkezésére. Mivel nem párforintos ruhadarabokról van szó, arra is érdemes odafigyelni, hogyan gondoskodjunk a ruházatról, hogy minél tovább használható legyen.


A funkcionális ruházat, a pamuttal ellentétben, nedvességelvezető tulajdonsággal rendelkezik. Ennek köszönhetően gyorsabban is szárad, ez azonban nem azt jelenti, hogy ezeknek a ruhadaraboknak a karbantartása ennyivel egyszerűbb is. A sportöltözék készítésére gyakran természetes anyagokat használnak, mint amilyen a bambuszszál vagy a merinógyapjú, amelyek magasabb hőfokon hajlamosak összemenni. Mi tehát a teendő?


Hogyan mossuk, mikor mossuk, mivel mossuk?

A sportöltözék mosására legalkalmasabb mindig a mosógép által kínált sport programot használni. Azonban nem mindig tudjuk megtölteni a mosógépet tisztán sportruházattal, a félig megtöltött mosógép bekapcsolása pedig gazdaságosság szempontjából nem javasolt. Mit adhatunk tehát a sportöltözékhez és milyen hőfokon indítsuk el a mosóprogramot?

Először is mindig érdemes áttanulmányozni a gyártó által feltüntetett információkat a cédulán. Ha betartod ezeket az utasításokat, ruháidnak nem esik baja. A gyártók általában csak a kézi mosást javasolják, esetleg a legfeljebb 30 fokon való mosást. Amennyiben úgy érzed, hogy 30 fokon nem sikerül megszabadulnod a kellemetlen szagoktól, és jók a tapasztalataid a mosógépeddel, nem kell félned a sportruházat 40 fokon történő mosásától sem. Előfordulhat viszont, hogy a sportruházat élettartama valamivel rövidebb lesz.

Közvetlenül a testfelülettel érintkező ruhákat javasolt rögtön a sportolás után kimosni, illetve hagyd a ruhát kiszáradni, ne hagyd a táskában. Ennek köszönhetően korlátozod a baktériumok szaporodását és elkerülöd a kellemetlen szagokat, amelyektől később nehéz megszabadulni.

Milyen készítményt használj a sportöltözék mosására? A válasz egyszerű, használj mindig kizárólag folyékony mosószert. A mosóporok, öblítők, fehérítők és hasonló készítmények megsérthetik a szálak szerkezetét, ami a ruhád károsodásához vezet. Ha az utad során sárral találkoztál, rögtön az érkezést követően áztasd be öltözékedet langyos vízbe és ne hagyd, hogy beleszáradjon a szennyeződés.

A testtel közvetlenül érintkező ruhadarabokat, mint például a fehérneműt, rövidnadrágot, trikót és zoknit minden használat után mosd ki, a kabátot és a mellényt nem kell olyan gyakran mosni. Ha például vízhatlan kerékpáros kabátod van és attól tartasz, hogy a mosás után elveszti tulajdonságait, ne félj impregnálószert használni. 

RAIN SHIELD RE-PROOF (Muc-Off)

A sportruhákat mindig világos ruhadarabokkal mosd, mert az anyaguk általában nem színez. De ha például a fekete-fehér kerékpáros mezt sötét ruhákkal mosnád, a fehér része beszürkülhetne.

Hogyan centrifugázzuk és szárítsuk a ruhát?

Amikor a sportruhákat a mosógépbe rakod, ne felejtsd el ellenőrizni azt sem, hogy milyen fordulatszámra van állítva a centrifugázás. Ugyanúgy, mint a mosásnál, a centrifugázásnál is érdemes elolvasni a cédulán feltüntetett információkat. De ha mosáshoz a sport mosóprogramot választod, a mosógép valószínűleg nem engedi, hogy 800 fordulatnál nagyobb fordulatszámot állíts be, ugyanis ez a felső határ, melynél a funkcionális öltözet membránjai még nem sérülnek.

A sportöltözéket sosem szabad szárítógépben szárítani. A sportruhák membránjai magas hőmérsékleten sérülhetnek, ezenkívül, ahogy azt már fentebb is említettük, a természetes anyagok magas hőfokon összemehetnek. A funkcionális öltözék nedvességelvezető tulajdonságainak köszönhetően ezek a ruhadarabok jóval gyorsabban száradnak, mint más ruhák, így szárítógép használatára nincs is szükség. A sportöltözéket szárítsd szobahőmérsékleten vállfán. Ugyanazon oknál fogva, amiért nem alkalmas a szárítógép használata, az öltözék fűtőtesteken történő szárítása sem ideális megoldás, mivel a hőmérséklet itt is jelentősen magasabb.

Azonban, egyes szárítógépek számolnak a sportöltözékkel és van hideg szárítóprogramuk, általában „sportruházat” vagy „outdoor” néven, amelyek kifejezetten úgy lettek megtervezve, hogy ne ártsanak sportruháidnak. De ha nem vagy biztos benne, hogy a szárítógéped nem tesz kárt a sportruhákban, egészen biztosan ne kockáztasd, hogy megsérülnek.


Javaslatok a végére

A sportruházat különleges figyelmet igényel, ezért nem javasolt levágni a céduláikat. Még ha úgy gondolod is, hogy az öltözékednek nem árt például a magasabb hőfokon történő mosás sem, kockáztatod vele a ruhák élettartamának rövidülését.

Azonban, ha előfordulna, hogy valamilyen sportruhadarab akaratlanul a hagyományos ruhák közé kerül és kimosod magasabb hőfokon, a mosógép magasabb fordulatszámon való centrifugázásra van állítva, vagy egyszerűen nem veszed észre és bedobod a ruhát a szárítógépbe, nincs okod pánikra, mert az egyszeri ilyen alkalom nem tesz kárt ezekben a ruhákban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sportöltözék különlegességeit figyelmen kívül hagyhatod és úgy moshatod, mint az általános öltözéket.

Végezetül itt a tippem, hogyan tisztítsd a sisak belsejét. Mivel kerékpározás közben a fej is izzad, javasolt olykor a sisakodat is kitisztítani. Az elérhető készítményeknek köszönhetően elég a sisakba egyszerűen habot spriccelni, ami egyedül is boldogul a sisak kitisztításával.

FOAM FRESH CLEANER (Muc-Off)