KEZDETEK A KERÉKPÁROS BOLYBAN (PELOTONBAN)>

Végre sikerült megfékezni a járványhelyzetet és lassacskán visszatérhetünk a kerékpáros túrák és találkozók tömeges eseményeihez. A járvány idején sokukat önök közül elbűvölhetett a kerékpározás és beszerzett egy király bringát, amelyen a lockdown alatt sok órán keresztül nyomta szólóban. Valószínűleg már elege lett az önálló kilométergyűjtögetésből, és elérkezett az ideje, hogy tovább lépjen és a csoportos kerékpározás felé kacsintgat. Mondván, hogy: „Egyébként mi történhet, csatlakozom egy csoporthoz és minden rendben lesz”, mert ugye amikor tévében nézi a kedvenc versenyeit, egy ilyen menet egyáltalán nem tűnik nehéznek.

Viszont felhívjuk a figyelmét arra, hogy még mielőtt egy nagyobb kerékpáros csoporthoz csatlakozna, ismernie kell az alapvető szabályokat és tiszteletben kell tartania őket. A tekerés egy kerékpáros bolyban mindenképpen az egyik legnagyobb adrenalinszint-emelő élmény, amelyet minden kerékpárosnak meg kell tapasztalnia. Ha fontolóra veszi, hogy részt vesz egy kerékpáros bolyban, vagy már ki is próbálta, viszont a kerékpárosok által mutatott kézjelzéseket gyakran nem tudja értelmezni, akkor mindenképpen olvassa el a következő sorokat.

FELELŐSSÉG ÉS KONCENTRÁCIÓ 

A csodálatos és adrenalin-felpörgető élményen kívül a kerékpáros bolyban való részvétel egy felelősségteljes tevékenység. Saját tapasztalatom alapján javaslom, hogy találjon egy olyan csoportot, ahol lesznek tapasztalt „öregek”, akik Önt a megfelelő módon képesek eligazítani a csoportban megtett első lépései során. Így gyorsan megérti az alapdolgokat és megszerzi az ilyen menetekhez szükséges készségeket.

Ne feledje, hogy a kerékpárosok olyan csoportjában fog mozogni, akik szorosan összekapcsolva, viszonylag nagy sebességgel, egymás mögött haladnak. Egy ilyen menet során nemcsak önmagáért, hanem másokért is felelős. Ez azt jelenti, hogy ha hibázik, az egész csoport megérzi a következményeket. Ezért, ha csoportos menetre indul, rendkívül fontos, hogy az egész menet során körültekintő legyen és maximálisan koncentráljon.

KOMMUNIKÁCIÓ A BOLYBAN

A kommunikáció nagyon fontos a bolyban vezető kerékpárosok biztonsága érdekében, amely általában egy jól működő kézjelzésrendszerrel történik. Az egyes tevékenységeket az alábbi sorokban elemezzük.

POZÍCIÓK A BOLYON BELÜL

A csoportos kerékpározás legnagyobb előnye, hogy a turbulens légáramlást a saját hasznára fordíthatja. Ez azt jelenti, hogy ön és a csapata egy légáramban fog haladni, miáltal hozzájárulnak a környezeti ellenállás csökkentéséhez. Ez lehetővé teszi, hogy kevesebb erőfeszítéssel gyorsabban haladjon. Egy ilyen menet során a bolyon belül mindig váltogatni fogja a pozícióját

  • A pozíció a boly elején – a legfelelősségteljesebb pozíció, ugyanis a szorosan mögötte haladó kerékpáros bolyt ön vezeti. A többieknek korlátozott kilátása van az úttestre, ezért szükséges megválasztania az ideális nyomsávot és a csapatnak világos jelzéseket kell küldenie az út állapotáról.
  • A boly közepén lévő pozícióban – fontos, hogy megbízzon az ön előtt haladó kerékpárosokban és hagyja magát vezetni általuk. Nem kell idegesnek lennie, mindössze annyit kell tennie, hogy irányítsa a biciklit és adja tovább az információkat, amelyek a kézjelek révén a boly elejéről érkeznek.
  • A boly végén lévő pozícióban – is fontos, hogy megbízzon az ön előtt haladó kerékpárosokban és hagyja magát vezetni általuk. A kilátás itt korlátozott, de ezért sem kell aggódnia – csak annyit kell tennie, hogy irányítja a biciklit, és a boly elejéről érkező kézjeleket már nem kell továbbadnia. Ami az edzéseket illeti, ez a legkényelmesebb pozíció, ahol egy kicsit lazítani is lehet.

A KEREKEK NE LEGYEN ÁTFEDÉSBEN 

A csoportos kerékpározás bármely formációjában ez az egyik legalapvetőbb elv, ugyanis, ha a kerekei átfedik az ön előtt haladó kerékpáros kerekeit, aki bármikor tehet egy hirtelen mozdulatot és így a kerekeik összeakadhatnak. Ebben az esetben nagy valószínűséggel leparancsolják önöket a nyeregből. Ezért mindig haladjon teljes kerékkel az ön előtt haladó kerékpáros mögött.

KÁTYÚK JELZÉSE

A mi utainkat az ementáli sajthoz lehetne hasonlítani – rengeteg a lyuk, a kátyú és a gödör, ezért a csoport élén haladva a lehető legjobb nyomsávot kell kiválasztani. Fel kell hívni az ön mögött haladó kerékpárosok figyelmét azokra a szakaszokra, amelyek egyenetlenek. Ez a kézmozdulat nagyon egyszerű – az ujjával vagy a kezével arra a helyre mutat, ahol a gödrök találhatók, egyúttal kiválasztja az ideális nyomsávot.

A kézjelnek láncreakciót kell kiváltania a bolyban – a szakaszon, ahol gödrök vannak az összes egymás mögött haladó kerékpáros rámutat. Az egész boly ezt követően a megfelelő nyomsávban fog haladni, amelyet a bolyt vezető kerékpáros kiválasztott. A kerékpárosok egyike sem fogja annyira érzékelni, hogy akkora gond adódott volna. A gödröket jóval előre kell jelezni. Ugyanis, ha ezt a műveletet nem hajtják végre megfelelően, fennáll az úgynevezett gödörbe hajtás veszélye, ami defekthez vezethet.     

A MENETIRÁNY MEGVÁLTOZTATÁSÁNAK A JELZÉSE

Irányjelzőnek is nevezik. Ezt a kézjelzést egyszerűen annál a helynél felmutatják, ahol le kell fordulni vagy az útirányt alapvetően megváltoztatjuk. Abba az irányba nyújtjuk ki a kezünket, amerre kanyarodni szeretnénk.

Tekintettel a biztonságra a jelet közvetlenül a végrehajtandó művelet előtt adják meg, ugyanis például egy kereszteződésben való biztonságos átkeléshez a 90 fokos kanyarnál a „gyeplőt” mindkét kézzel tartanunk kell.

AKADÁLY ELKERÜLÉSE

Minden menet során előfordul, hogy a bolynak akadályt kell megkerülnie. Az akadály megkerülésére irányuló kézjel a következő módon jelenik meg – a jobb kezét a háta mögé helyezi, és arra az oldalra mutat, amerre az akadályt elkerüli. 

VIGYÁZAT, MEGÁLLUNK 

Nagyon fontos jelzés, mert a csoport nagy sebességgel gördül, vagy abban a városban, ahol a leggyakrabban a közlekedési lámpa állíthat meg, vagy a városon kívül, ahol valamilyen váratlan dolog megállásra kényszeríthet. Bármi is legyen az oka, szüksége van egy kis időre a csapat biztonságos megállítására. Tehát ennek a jelzésnek jóval előre kell érkeznie és határozottnak kell lennie.

Ezt többféle módon valósíthatja meg. Az első módszer a jobb kéz felemelése nyitott tenyérrel. De ismerünk más módszereket is, például a jobb kezét 90 fokos szögben könyökben behajtja lefelé vagy felfelé, miközben a tenyerét ismét széttárja. Ez a jel nagyon fontos és a körülményektől függően célszerű kihangsúlyozni a „stop” szó erőteljes elkiáltásával.  

VIGYÁZAT, LESZÁLLOK A NYEREGBŐL 

A statisztika a leszállás során mutatja a legtöbb balesetet, amelyek paradox módon az emelkedőn is bekövetkeznek. Ez azért van, mert amikor nyeregben ülő pozícióból átáll a leszállási pozícióba, kissé lelassul. Ha az ön mögött haladó kerékpárosok nem állnak készen erre, akkor olyan hullámot kelthet, ami a földre sodorhatja őket. Ezért, amikor csapatban teker, tudassa velük egyértelműen, hogy a nyeregből le fog szállni.

A jelzést többféle módon lehet megadni. Ez leggyakrabban a tenyér felfelé lendítésével vagy mindkét könyök lengetésével történik.   

HOGYAN VÁLTAKOZZUNK

Csapatban haladva a kerékpárosok rendszeresen felváltják egymást a boly elején, ugyanakkor a csapat tagjai az összes pozíciót felcserélik egymás között. Ami a csoportos edzéseket illeti, az elején mindig meghatározzák a váltakozási időközt, mondjuk minden 3 km után. Ez azt jelenti, hogy 3 kilométer megtétele után a boly elején haladó kerékpárost felváltják. Ezt a tevékenységet a következőképpen hajtják végre – a boly elején vagyok, eljön az ideje a váltásnak, magam mögé nézek és felmérem, hogy a kerékpárosok hol helyezkednek el, és hogy aki közvetlenül mögöttem halad, nem fedi-e át véletlenül a kerekemet.

A csapat tényleges helyzete azon a formáción alapul, amelyben vezetünk. Ha úgy látom, hogy az oldalszél miatt a kerékpárosok inkább jobbra húznak, akkor meglengetem a jobb könyökömet, kb. 1 km/h-val növelem a sebességemet és balra váltok. Ezt követően lassan lemaradok a csoport végéig, és besorolok a boly végéhez.

Ugyanezt az elvet alkalmazzuk, amikor a csapat a másik oldalon helyezkedik el, csak tükrözve. A boly elején az egyik legfontosabb alapelv az, hogy soha ne gyorsítsa fel a tempót, mert az ön előtt váltó fizikailag megterhelőbb szakaszon van túl a boly vezetése miatt. Ha a váltás után felgyorsít, akkor már nem tudja tartani a tempót a csapattal. Az élmezőnyt célszerű a megbeszélt időközön kívül is elhagyni, ha nem tudja megtartani a csoport által diktál tempót. Ebben a helyzetben azt javaslom, hogy hagyjon ki néhány élmezőnyt, és nyerje vissza az erejét a boly végén. 

VIGYÁZAT, NÁTHÁCSKA, NYÁL 

Mivel is emberből vagyunk és vannak olyan szükségleteink, amelyek kerékpározás közben sem kerülnek el minket. Ami a köpés és a testnedvek kiválasztásának tényleges megvalósítását illeti, a következő szabály érvényes – felmutatom a váltás kézjelét, elhagyom a formációt, csatlakozom a boly végéhez, és kielégítem az igényeimet, majd újra elindulok és besorolok oda, ahol voltam. Erre nagyon figyeljen oda főleg ebben a világjárványos időszakban.

ÉTKEZÉS ÉS SZOMJOLTÁS

A kerékpáros edzés során rendszeresen be kell biztosítani a folyadék- és az energiapótlást étkezés által. Ezt a haladó boly esetében megfelelő módon kell kivitelezni, ami lehetőség szerint sík terepen történjen. Ami a boly kialakult formációjában ennek a tényleges megvalósítást illeti, enni és inni a legideálisabb a boly végén.

LEGYÉL A BOLY SZTÁRJA

Ha elsajátítja ezeket az alapvető szabályokat, akkor nemcsak a boly érzi magát biztonságban, de ön is az egész csapat megbízható partnere lesz. Ha pedig a felelősségteljes viselkedés mellett szeretne még valamivel villogni, akkor ne felejtse el megnézni legújabb kollekciónk színes modelljeit :)

Ebből a cikkből megismerte azokat az alapvető és fontos információkat, amelyek egy csoportos túra vagy verseny során a hasznára válhatnak. Akár csoportos, akár egyéni kerékpáros túrákról van szó, ne feledkezzünk meg a legértékesebb gesztusról – a szembejövő kerékpárosok üdvözléséről. Remélem, tetszett a cikkünk, és éljen a sport!