Michal Procner – A professzionális kerékpározáshoz vezető utam

Tag-ek:
Michal Procner – A professzionális kerékpározáshoz vezető utam>

Szevasztok, bringások! A nevem Michal Procner, a Kremnica környéki Horná Ves-ből származom. Kora gyermekkorom óta foglalkozom sporttal. A sportok közül leginkább a kerékpározás, a sífutás és az erőnléti edzés ejtett rabul.

A SPORTKARRIER KEZDETEI 

Mivel Kremnica város közeléből származom, itt általában mindenki a sífutással kezd és ez az én esetemben sem volt ez másképp. 13 évesen kezdtem el a sífutást, ami számomra kiváló és sokoldalú sport alappal szolgált. Az ifjúsági kategóriákban még a Szlovák Köztársaság bajnoka címet is elnyertem, szóval a kondícióm gyermekkorom óta kiváló állapotban volt. A nyári edzés keretén belül a kerékpározást is bevontunk az edzés folyamatába, amin mindig is kitűnően teljesítettem.

EGY ÉLETRE SZÓLÓ SZERELEM

Még mielőtt megismertem volna a feleségemet, 14 éves koromban kialakult bennem egy hatalmas szerelem egy másik dolog iránt, amit kerékpározásnak neveznek. Mint a bevezetőben említettem, sífutóként gyakran alkalmaztuk a kerékpárt a kondíciós edzésen. Apám szintén lelkes kerékpáros volt, aki rendszeresen versenyzett. Néhányszor elvitt engem is a csapatával terepre, ahol észrevette, hogy a kondícióm meglehetősen jó szinten van, ígyhát beregisztrált az első versenyeimre. 14 éves koromban teljesítettem az első MTB maratonomat Dubnice nad Váhom-ban, ahol 14 éves „újoncként“ a rövid pályán az idősebbek között a 14. helyet szereztem meg. Ez az eredmény indította el bennem azt a gondolatot, hogy fejezzem be a sífutást és inkább a kerékpározással foglalkozzam magasabb szinten.

TEHETSÉGEK FELKUTATÁSA

Akkoriban jött létre Szlovákiában az általános iskolák versenye, amelyet Anton Tkáč Országos Kerékpáros Versenynek neveztek. Természetesen a regionális forduló megnyerése nekem nem jelentett problémát, így továbbjutottam az országos fordulóba, ahol a 4. helyet szereztem meg. De mivel 1990-és évjárat voltam, legendás kerékpárosunk, Peťo Sagan nyerte meg a szlovák országos kerékpárversenyt.

„BELESZAGOLTAM“ A MAGASABB SZINTŰ KERÉKPÁROZÁSBA

2006-ban Žiar nad Hronomban létrehoztak egy kerékpáros klubot, amelyben a kadett kategóriában indultam, és itt már valóban magas szinten kezdtem el kerékpározni. A kiváló általános megalapozást a sífutás által jól be lehetett építeni, és a teljesítményem mérföldekkel haladt előre. Az országúti kerékpározás első évében azonnal bekerültem a Szlovák Köztársaság válogatottjába, ahol akkor már Peťo Sagan volt a vezető versenyző és a „baka“.  

HÁROM ÉV A CSÚCSON

A kadett kategória teljesítése és a junior kategóriába való átlépésem után stabil teljesítményt nyújtottam, miközben a válogatott tagja voltam, és rendszeresen bekerültem a Szlovák Kupa TOP 3-ba. Az egyik huszárvágásom 2008-ban sikerült, amikor a teljesítményem elérte a csúcsot, és egy héttel azután, hogy Peter Sagan lett az MTB XC világbajnoka, le tudtam őt győzni az egyéni időmérő versenyen országúton, és ekkor lettem a sportág szlovák bajnoka. A 2008-as év volt a legjobb számomra, nem vesztem el a világ- és az európai kupaversenyeken sem, ahol az Európa-kupán is sikerült a TOP 10-be bejutnom. A világbajnokságon akkor az 50. helyet szereztem meg, ami kiváló eredmény volt a mi körülményeinkhez képest.

ÁTLÉPÉS A FÉRFI KATEGÓRIÁBA ÉS AZ ÖSSZEOMLÁS

Kiváló eredményeim alapján csatlakoztam a DUKLA Trenčínhez. Nem éreztem jól magam a tavaszi táborban, és úgy tűnt, hogy a teljesítőképességem mintha az egyik napról a másikra teljesen eltűnt volna. Mivel javulás nem történt, orvosi vizsgálatok következtek, amelyek során korábban átvészelt mononukleózist és Gilbert-kórt diagnosztizáltak nálam, és a versenyzést illetően legalább egyéves szünetet javasoltak. Természetesen „hagytam magam rábeszélni“ és egy hónap múlva már az amatőr versenyzéssel próbálkoztam, ahol bekerültem a TOP3-ba. Ez azonban nem volt ésszerű megoldás, mivel ismét visszaestem. Nem tudtam stabil teljesítményt nyújtani, 19 éves voltam, és ideje volt megbékélni azzal a ténnyel, hogy ezt professzionális szinten nem tudom folytatni.

ELJÖTT AZ IDEJE ANNAK, HOGY TOVÁBBLÉPJEK

Egy ideig nehéz volt belenyugodni, de megtaláltam a helyes utat. Elkezdtem dolgozni, és ugyanott dolgozom ma is. Amellett, hogy dolgoztam, a testnevelésre összpontosító Bc fokozatú végzettségem is lett. Ezenfelül 4 évig ifjúsági edzőként is dolgoztam, ahol két szlovák bajnokot is felkészítettem az egyéni időmérő versenyre. 

HAPPY END

Jelenleg rendezett családi életet élek, és továbbra is magas szinten foglalkozom a kerékpározással. Saját projektem van, amelyben fiatalokat gyűjtöttem magam köré, akiknek segítek az edzési folyamatban. Egy kisebb kerékpáros bajnokságot is szervezek, valamint sikeresen versenyezek a hegyi és országúti kerékpározás masters A kategóriában is.

 EGYÜTTMŰKÖDÉS A HOLOKOLO-VAL

A szezon előtt jó minőségű ruhákat kerestem a neten, és rákattintottam a holokolo.sk oldalra, ahol a szuper rucikon kívül találtam egy „hirdetést“ is, miszerint bloggereket keresnek az oldalukon lévő ígéretes blogjukhoz. Mivel a szükséges tapasztalatokkal rendelkezem, nem haboztam és jelentkeztem, mivel alkalmanként szeretnék cikkeimmel hozzájárulni a bloghoz, amelyekben igyekszem érdekes tartalmakra összpontosítani. Szóval bízok benne, hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Éljen a sport!