Tornacipő vagy kerékpáros cipő?>

A bicikli kormányzásában közreműködő kezek mellett a lábaknak is jelentős szerepük van. Hogy elérjük a pedálozás maximális hatékonyságát, olyan cipőket kell viselnünk, amelyek kerékpározás közben nem korlátoznak. Ekkor merül fel a kérdés, hogy vajon melyik lábbeli lesz számunkra a tökéletes.

A TORNACIPŐ

Bárki, aki úgy dönt, hogy kerékpározni kezd, általában a hétköznapi tornacipőt választja. Ráadásul a legújabb kerékpárok pedáljait is a hétköznapi sportcipőkhöz tervezték. Tornacipőben tekerni a pedált kényelmes és egyáltalán semmiben sem korlátoz, ezért a legtöbben annál maradnak. Az üzletbe vagy a munkahelyre tartó rövidebb, néhány kilométeres utakra a tornacipő abszolút elegendő. Viszont, ha a kerékpározást komolyan vesszük, érdemes fontolóra venni, hogy a hétköznapi sportcipő ésszerű döntés lesz-e.

A láb pedálon való elhelyezkedése elhanyagolható szempontnak tűnhet, amely felett sokunk figyelme elsiklik. Pedig a láb megfelelő elhelyezkedésével rengeteg energiát takaríthatunk meg és az egészségünket is megóvhatjuk. Az egyszerű lapos pedálokon nincsenek stoplik, amelyek a lábat fixen tartanák és így tekerés közben a hétköznapi sportcipőben a láb gyakran elmozdul. És ez a hosszabb utakon nagyon bosszantó és kimerítő lehet. Nedves időjárási viszonyok között többnyire a műanyag pedálok veszélyesek, mert a láb róluk igen könnyedén lecsúszik. A másik bökkenő, amelyet már többen tapasztaltunk, amikor a cipőfűző beakad a fogaskerékbe. 

Előnyei:

  1. kényelem
  2. nincs szükség karbantartásra
  3. felülsz és mész

Hátrányai:

  1. tekerés közben a láb gyakran elmozdul
  2. csúszásveszély nedves időjárási viszonyok között
  3. a fogaskerékbe beakadó cipőfűző

A KERÉKPÁROS CIPŐ

Egyesek számára ismeretlen fogalom, mások számára ablakon kidobott pénz. A kerékpáros cipő azonban egy olyan kiegészítő, amely kétségtelenül a kerékpározáshoz tartozik, és a legtöbb kerékpáros számára a felszerelés elengedhetetlen részét képezi. A kerékpározás élményét megsokszorozza és fokozza a biztonságot. A kerékpáros cipő lényege a láb és a pedál összekapcsolásában és rögzítésében rejlik, ezáltal lehetővé teszi a leghatásosabb energiaátvitelt a lábról a pedálra. Ahogy a kerékpározásnak is két alapvető ága van, a hegyi és az országúti, úgy a cipőket is erre a két kategóriára lehet felosztani. 

AZ MTB KERÉKPÁROS CIPŐ

A terepen használt kerékpáros cipőket gyakran nehéz megkülönböztetni a hétköznapi cipőktől. Viszont több részletben is különböznek. Talán a legalapvetőbb különbség a rögzítőrendszerben van, amit a hegyi kerékpáros cipők esetében SPD-nek nevezünk. A kerékpáros cipő alsó részén kis nyílások vannak, amelyekre felszerelik a stoplikat, amelyek aztán bepattannak a pedálba. Az MTB kerékpáros cipő stoplijai kisebbek, mint az országútié és mivel többnyire tömör fémből készülnek, ezáltal az élettartamuk meghosszabbodik. A hegyi kerékpáros cipők valamivel nehezebbek, mint az országútiak. Az erdőben egy váratlan akadály esetén a lábat gyorsan ki tudjuk oldani, ha a bokát bicikli felé fordítjuk. Eleinte szükség lesz egy kis gyakorlásra, de néhány tekerés után ez már automatikus lesz. 

AZ ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS CIPŐ

Az országúti kerékpáros cipőnél sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az aerodinamikára és a lehető legkisebb súlyra. Talán ez az oka annak, hogy sok ember számára kényelmetlenek. Az országúti kerékpáros cipők rögzítőrendszere változatosabb és minden gyártónak megvan a különféle elemekkel ellátott saját rendszere. A stoplik műanyagból készülnek és a hegyivel összehasonlítva sokkal gyorsabban elhasználódnak. Az országúti kerékpáros cipők előnyei a pedálozás fokozott hatékonysága és az erő átvitele a pedálokra. A stoplik többszörösen nagyobb méretűek, miáltal biztosított a pedálokhoz való nagyobb csatlakozási felület. Az országúti kerékpáros cipő egyúttal divatos kiegészítő is és a piac színkominációik széles választékát kínálja.

Előnyei:

  1. A lábak könnyebben csatlakoznak a pedálhoz
  2. Hatékonyabb pedálozás
  3. Biztonság

Hátrányai:

  1. Magasabb az ára
  2. Enyhe kellemetlenség az országúti cipőknél (amely azonban idővel eltűnik)

Mindent összevetve én úgy gondolom, hogy aki a kerékpározást tényleg komolyan gondolja, az a kerékpáros cipőkön ne morfondírozzon. Eleinte hatalmába keríthet az eséstől való indokolatlan félelem, amitől természetesen senkinek sem kell tartania - eséskor a láb szinte minden esetben a pedálból magától kiugrik. A biztonság a kerékpáros cipőknél gyakran egy hatalmas kérdőjel. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a biciklivel való ilyen összekapcsolódás veszélyt jelent, de ennek éppen az ellenkezője igaz. Ha a lábunkon kerékpáros cipőt viselünk és a biciklihez négy pontban szilárdan kapcsolódunk, ezáltal a biciklit is sokkal jobban az uralmunk alatt tudjuk tartani.  Ezt a saját tapasztalataim alapján is meg tudom erősíteni. Egyszer egy enyhébb lejtőn lefelé haladva hátranéztem, és egy röpke pillanatra elveszítettem az egyensúlyomat, erre teljes sebességgel az árokba repültem. Szinte csodával határos módon esés nélkül megúsztam. Erről nagyrészt a lábaimon lévő kerékpáros cipők tehettek, amelyeknek köszönhetően a pedálról a lábaim nem csúsztak le és nem kötöttem ki a csontjaimat összetörve az árokban.