Alex Dowsett, az egyetlen profi kerékpáros, aki vérzékenységben szenved

Tag-ek:
Alex Dowsett, az egyetlen profi kerékpáros, aki vérzékenységben szenved>

A hemofília veleszületett véralvadási betegség. Véraláfutások kialakulásával és a vérzés megállításának korlátozott nehézségeivel jelentkezik. Ezért Alex Dowsett számára elég kockázatos a profi kerékpározás, mely rendszeres balesetekkel jár. Egy komolyabb esés alkalmával az elvérzés veszélye fenyegeti, ha nem kapná meg időben a szükséges gyógyszert.

A brit kerékpáros betegsége ellenére elit sportolóvá vált és története egyedi. Mindezek mellett hatszoros nemzeti bajnok az időmérőkben és az időmérő szakaszt a Giro d'Italia-n és a Lengyelország Körül versenyen is megnyerte. A Sky, Movistar és Kaťuša-Alpecin szettek után most az Israel Start-Up Nation csapat mezét viseli.

Vértócsában

Alex Dowsett szinte egész gyermekkorában nem tudta, miért van problémája a vérzéssel. Szülei azt hitték, hogy leukémia. Egyszer beleharapott a szájába és egy kis sebet ejtett rajta. A vére elkezdett alvadni, szülei reggelre mégis egy vértócsában találták. Ez után egy orvos végre helyesen állította fel a diagnózist, hogy vérzékenységben szenved. Nagyon ritka betegségről van szó, mely átlagban egy embert érint a tízezerből.

A betegég Dowsett egész gyermekkorát meghatározta. Néhány szülő elutasította őt meghívni a gyermekzsúrokra. Vagy nem akarták, hogy az ő gyerekeikkel járjon egy iskolába. Attól féltek, hogy a hemofília a HIV-vel vagy a hepatitisszel van összefüggésben. Szerencsére az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a középiskolától kezdve Dowsett minden másnap injekciókat kezdett szúrni magának, ami a mai napig tart.

Többet mozogni, többet lenni

A betegség lehetetlenné tette, hogy kontakt sportokban vegyen rész, ezért úszni kezdett. Aztán fokozatosan áttért a kerékpározásra. Ma sikeres sportoló és a közösségi oldalakon több tízezer ember követi. Tájékoztatja a nyilvánosságot a hemofíliáról és Little Bleeders néven jótékonysági szervezetet alapított a Nagy-Britanniában élő, vérzékenységben szenvedő fialatok támogatására.

„Természetesen az ökölvívó ring vagy a rögbipálya nem okos választás nekünk, vérzékenyeknek. De a tétlenség és Playstation ugyanolyan veszélyes,” mondta a brit kerékpáros a Cyclist.uk weboldalnak. Nemcsak a vérzékenységben szenvedőknek küldi a Little Bleeders szervezet üzenetét és mottóját: „többet mozogni, többet lenni.”