Didi Senft – az „ördögi“ kerékpáros rajongó és tervező

Tag-ek:
Didi Senft – az „ördögi“ kerékpáros rajongó és tervező>

A német Dieter „Didi“ Senft feltehetően a legismertebb kerékpáros rajongó. Minden évben piros-fekete ördög jelmezben fut a kerékpárosok mellett egy háromágú szigonnyal a kezében, szarvakkal a fején és az örült arckifejezésével.

Története bizonyítja, hogy az álmok megvalósíthatók. Didi fiatalkorában amatőr szinten versenyzett és a kerület legjobb kerékpárosai közé tartozott. Csodálta és látogatta a Béke versenyét, a keleti blokk Tour de France eseményét. Viszont elnyomásban nőtt fel és sajnálta, hogy kerékpárral nem mehet a nyugati világba.

Több, mint 25-ször a Tour de France-on

A berlini fal lebontása után megnyílt a lehetőségek világa. Didi három éven keresztül spórolt és 1993-ban első kézből tapasztalhatta meg a Tour de France versenyt. Azóta egészségi okokból csak a 2012-es évet hagyta ki. Úgy szurkol, mint senki más, „ördöggé” vált. Az ördög jelmez az utolsó méterek pokolitását és elviselhetetlenség jelképezi a domb csúcsa vagy a cél előtt.

Dieter Senft a kerékpározás extravagáns kedvelője. Az egyedisége exhibicionizmussal keverve segít támogatókat találni a kisebb cégektől kezdve a pénzadományokig a támogatóktól. A pénzt az alacsony költségvetésű utakra használja a kerékpáros rendezvényekre, legjobb formájában több, mint száz rendezményen vett rész egy évben.

Az esetek többségében egy speciális furgonnal közlekedik. Vagy abban, vagy a szabad ég alatt alszik. A Tour de France alatt 6 – 8 kilót fogy, mivel csak konzerveket, pástétomokat vagy kenyeret eszik. Több tíz liter festéket használ el útja során különféle képek, elsősorban háromágú szigony festésére. Az út szabadabb részeit részesíti előnyben, ahol nem olyan nagy a tömeg, hogy elegendő helye legyen a tipikus futkosásra. A kerékpárosok pozitívan és negatívan is értékelik, de sosem okozott komoly ütközést és a kerékpáros család tagjának érzi magát.

A konkurencia igyekszik utánozni az El Diablo-t, így másolatok jönnek létre. Egyedibb megnyilvánulást választott a portugál Riccardo, aki 1996-tól angyal jelmezben szurkol a Tour de France-on. Egyik szurkolónak sem sikerült azonban olyan hírnevet szerezni, mint Didi Senft-nek, aki több, mint 50 televíziós műsorban szerepelt és népszerű újságok és webek írtak róla a világ minden táján.

Kerékpáros érdekességek múzeuma

Az ördög 2004-ben újabb álmát valósította meg és Storkow német városkában múzeumot nyitott több, mint 120 kerékpáros érdekességgel. Létrehozta a világ legmagasabb (808 cm) vagy leghosszabb (38 méter) működőképes kerékpárját. A gyűjtemény részei szintén a legnagyobb, négy kerekű, működő gitár, legnagyobb riksa vagy háromkerekű, és az ismert személyiségek régi kerékpárjai. A specialitás a legbolondosabb kerékpár, mely fordítva működik. Ha balra fordítja a kormányt, jobbra megy.

Didi lehet, hogy bolond, lehet, hogy zseni, de szereti és felélénkíti a kerékpározást. A jövőben lecserélhetik őt az unokái, akik néha vele együtt részt vesznek a versenyeken és kis „ördögökké” változnak.